Op de Glattalp was het -36ºC vannacht. Voorlopig de laatste zeer koude nacht (zie grafiekje) want we weten dat er een depressie naar de Alpen koerst. We weten dat er veel sneeuw in de Pyreneeën, in de Franse Alpen en aan de zuidkant gaat vallen. En aan die zuidkant was het vannacht juist ook kurkdroog en ijskoud. 

livigno1002

In Livigno werd vanochtend -24°C gemeten. Een leuke dag voor de jaarlijkse carnavalsoptocht daar! Maar de zon maakt alles goed.

mtb-krommenie1002

Zoals in de reacties van de weerpro afdeling op deze site voorspeld is alle sneeuw van dit weekeinde bijna onvoorspelbaar en “onder de radar” geweest. Uit het niets kwam er vanochtend vroeg ineens een sneeuwzone van zuid naar noord over midden-Nederland. In Krommenie leverde dat na alle natte sneeuw van gisteren toch een mooi sneeuwdekje op: 3cm. Als ik dan ’s ochtends deze mountainbikers richting strand zie fietsen dan is dit voor mij onbetwistbaar “wintersport”. In Lelystad viel blijkbaar de meeste sneeuw. In totaal 15cm. Een echt goede foto van dat sneeuwrecord heb ik nog niet maar deze (klik) geeft een idee.

accu1002_00

We hebben dus al aardig wat sneeuw gehad. Erwin heeft dit opnieuw goed aangevoeld, hoewel hij dit keer de plek van de meeste sneeuwval verkeerd inschatte. Wel zag hij heel goed dat het niet de sneeuw in de nacht op maandag zou worden maar al eerder. Die eerder verwachte bak sneeuw valt volgens de laatste berekeningen in Wales, aan weerszijden van het Kanaal en in de Vogezen. Ook het Centraal Massief krijgt een dump. We weten het: het totale aantal kuubs water en sneeuw dat uit een bepaald frontensysteem gaat vallen is nog wel redelijk consistent van run tot run. Niet de verdeling over verschillende regio’s. Stabiel op de kaarten is de sneeuw “om de oost” voor de zone van Wenen via Praag naar de Harz. Dat gaat zeker mooie plaatjes opleveren.

1002BeNeLux_2013021000_t2m_240

En dan ons wintertje in de lage landen. Wordt het nog wat? KNMI geeft al dagen aan dat we snel terug gaan naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar dat is niet het hele verhaal. De kansen dat het na een aantal zachtere dagen pas echt serieus gaat winteren staan ook al enige tijd in de ensembles. En soms ook in de hoofdruns. Nog voor het uitkomen van de EC-pluim vanochtend lanceerde ik mede op basis van het einde van de EC-hoofdrun zoals hierboven op de kaart mijn zesde boude voorspelling: ik ga voor het beeld van de controlerun van de middagrun van gisteren: vriezen in de LL vanaf de 20e. Mijn nieuwe BV! Concreter: In de laatste 8 dagen van februari een vorstperiode met alle nachten vorst en minimaal 4 ijsdagen.  

pluim1002_00

En dit werd de nieuwe pluim. De controlerun blijft nu al enige keren op rij vriezen. Steun is van 20% van de leden. De rode hoofdrun slaat echter echt een nieuwe weg in vanochtend. Wie nog weil schaatsen deze winter weet waarvoor hij/zij moet duimen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.