Op de Glattalp was het -36ºC vannacht. Voorlopig de laatste zeer koude nacht (zie grafiekje) want we weten dat er een depressie naar de Alpen koerst. We weten dat er veel sneeuw in de Pyreneeën, in de Franse Alpen en aan de zuidkant gaat vallen. En aan die zuidkant was het vannacht juist ook kurkdroog en ijskoud. 

livigno1002

In Livigno werd vanochtend -24°C gemeten. Een leuke dag voor de jaarlijkse carnavalsoptocht daar! Maar de zon maakt alles goed.

mtb-krommenie1002

Zoals in de reacties van de weerpro afdeling op deze site voorspeld is alle sneeuw van dit weekeinde bijna onvoorspelbaar en “onder de radar” geweest. Uit het niets kwam er vanochtend vroeg ineens een sneeuwzone van zuid naar noord over midden-Nederland. In Krommenie leverde dat na alle natte sneeuw van gisteren toch een mooi sneeuwdekje op: 3cm. Als ik dan ’s ochtends deze mountainbikers richting strand zie fietsen dan is dit voor mij onbetwistbaar “wintersport”. In Lelystad viel blijkbaar de meeste sneeuw. In totaal 15cm. Een echt goede foto van dat sneeuwrecord heb ik nog niet maar deze (klik) geeft een idee.

accu1002_00

We hebben dus al aardig wat sneeuw gehad. Erwin heeft dit opnieuw goed aangevoeld, hoewel hij dit keer de plek van de meeste sneeuwval verkeerd inschatte. Wel zag hij heel goed dat het niet de sneeuw in de nacht op maandag zou worden maar al eerder. Die eerder verwachte bak sneeuw valt volgens de laatste berekeningen in Wales, aan weerszijden van het Kanaal en in de Vogezen. Ook het Centraal Massief krijgt een dump. We weten het: het totale aantal kuubs water en sneeuw dat uit een bepaald frontensysteem gaat vallen is nog wel redelijk consistent van run tot run. Niet de verdeling over verschillende regio’s. Stabiel op de kaarten is de sneeuw “om de oost” voor de zone van Wenen via Praag naar de Harz. Dat gaat zeker mooie plaatjes opleveren.

1002BeNeLux_2013021000_t2m_240

En dan ons wintertje in de lage landen. Wordt het nog wat? KNMI geeft al dagen aan dat we snel terug gaan naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Maar dat is niet het hele verhaal. De kansen dat het na een aantal zachtere dagen pas echt serieus gaat winteren staan ook al enige tijd in de ensembles. En soms ook in de hoofdruns. Nog voor het uitkomen van de EC-pluim vanochtend lanceerde ik mede op basis van het einde van de EC-hoofdrun zoals hierboven op de kaart mijn zesde boude voorspelling: ik ga voor het beeld van de controlerun van de middagrun van gisteren: vriezen in de LL vanaf de 20e. Mijn nieuwe BV! Concreter: In de laatste 8 dagen van februari een vorstperiode met alle nachten vorst en minimaal 4 ijsdagen.  

pluim1002_00

En dit werd de nieuwe pluim. De controlerun blijft nu al enige keren op rij vriezen. Steun is van 20% van de leden. De rode hoofdrun slaat echter echt een nieuwe weg in vanochtend. Wie nog weil schaatsen deze winter weet waarvoor hij/zij moet duimen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.