turrach1

En aan het einde van een lange dag is de sneeuw via Ost-Tirol netjes in Kärnten gearriveerd waar de sneeuwgrens pas laat in de middag is gaan dalen en waar het wel nog een groot deel van de avond verder kan sneeuwen.

kannogvallen

Kijk maar wat het HIRLAM model nog berekent! Met gemak nog 25cm sneeuw vanaf nu boven 2000m. Sneeuwgrens daar zo rond 1500m maar dat zal nog wel wat zakken de komende uren.

kals2309

In Ost-Tirol is het al voorbij. Ook in Zwitserland en de Franse Alpen sowieso.

scristina2309

En kijk eens wat een beauty van een nieuwe webcam (foto-webcam) in San Cristina in het Val Gardena! Dat wordt smullen de komende maanden.

====

Update 15.30u

stelvio-dump

Stelvio is hard op weg de halve meter te realiseren. (H/T Noudmaster)

solda2309

In Solda (Sulden) in Zuid-Tirol is dit aan het handje. (H/T Noudmaster)

gastein2309

En in Bad Hofgastein is het zelfs wit geworden op 865m. H/T vanDam.

====

Update 14 uur

colraiser2309b

Terwijl ik net een tweede dump heb voorspeld voor de maandwiseling aan de zuidkant stel ik nu al tot mijn verbazing vast dat Zuid-Tirol mooi in de prijzen valt! Ons Val Gardena ligt er witter bij dan een groot deel van de vorige winter. Hier zie je Col Raiser boven Ortisei.

scristina2309

 

En beneden in S. Cristina op 1460m sneeuwt het ook gewoon! Op 18 en 19 december weer het decor van de World Cup skiafdaling!

stelviolive4

 

Tja en dus zijn de passen ook hevig in aan het sneeuwen. Over de Stelviopas kom je niet meer zo handig vandaag…

stelviolive3

 

Wat zal het zijn? 25cm?

n2309

 

In Oostenrijk doet het Salzburgerland intussen ook volop mee! Hier het Alpincenter op het Kitzsteinhorn hoog boven Zell am See Kaprun.

obertauern2

 

En in Obertauern is het na veel regen vanochtend nu ook wit.

obertauern1

 

Mooi beeld! Als het goed is intensiveert het strakjes verder naar het oosten. In Stiermarken en Kärnten.

edelweisshaus2309

 

Live uit Königsleiten in de Zillertal Arena een kiek uit het raam van het Edelweisshaus!

====

Update

les-arcs_arpette2309

Even snel een rondje Franse Alpen en dan vooral de skigebieden in het noordelijke Savoie Mont Blanc. Hierboven Les Arcs. Poedersuikertje. Geen “Oostenrijkse toestanden”. Maar heus: het wordt geen billenknijper dit seizoen voor de opening van de Franse gebieden begin december.

carroz2309

Gave opname uit Les Carroz: over de besneeuwde boomtoppen zie je het nog groene dal!

lescrosets2309

Les Crosets in de Portes du Soleil. Sneeuwgrens makkelijk af te lezen: 1700m! Toch nog honderd meter lager dan voorspeld.

avoriaz2309c

Hoe nice! Aan de andere kant van de Chavanette (“de Muur”) komen we in Avoriaz en hebben we al een mooi plaatje op 1800m.

avoriaz2309b

Full view…

avoriaz2309

Nog ff ingezoomd!

===
Update 10 uur

gerlos-schnee2309

Al sneeuw in dorp Gerlos in de Zillertal arena. Dat betekent sneeuwgrens lager dan 1300m!
===

Update 9.45u

20cmKleinwalsertal

Toch weer die stuwzones hè! Kleinwalsertal is koploper momenteel met 20cm gevallen. Natuurlijk niet beneden in het dal hier. Hans ter Braak – onze man in het dal – zal zich helemaal suf twitteren vandaag.  Van hem ook de bovenstaande foto. In de reacties mag hij aangeven waar die geschoten is.

Zelf staat hij lekker sneeuwballen te gooien!

suvretta2309

St. Moritz mag er ook wezen. In Graub¨nden zie ik wel 40cm vallen vandaag maar later in Kärnten zou de 50cm moeten komen.

ischgl2309

In Tirol gaat het ook lekker. De Idalp van Ischgl is wit! Net is bekend geworden dat de Beach Boys hier op 28 november de opening gaan doen. Of beter gezegd in het dal. Het concert op de top sluit het seizoen in Ischgl af maar daar willen we nu nog niet aan denken.

stelviolive2309

Bekend onder wielrenners en motorrijders: het Stilfserjoch oftewel de Stelviopas. Winters! Eigenlijk een mooi bijvoeglijk naamwoord. Een mooi alternatief voor het oubollige mieters maar ook voor het puberale vet of sick of chill. Zullen we dat samen eens gaan bewerkstelligen dat het woord “winters” door de aanstormende jeugd wordt opgepikt? Ehhh dat is echt vet winters man!

innsbruck2309

En boven Innsbruck in mijn favoriete kleine skigebied – de Nordkette – sneeuwt het ook lekker!

===

Update 9 uur

livigno2309

En we hebben beeld uit Livigno, het ultrasneeuwzekere skigebied in Lombardije op maar 965km van Utrecht. War vinden we nog meer?

juf2309

Graubünden dumpt lekker door.

westendorf2309

Westendorf diep in Tirol.

==

Update van 8 uur

schafberghusli2309

Snel even een rondje Montafon! Hier boven in het Golm skigebied bij het Schafberghüsli is toch zeker al 15cm gevallen. Op naar de halve meter! Hoeweel we dat eigenlijk veel verder naar het oosten verwachten.

golm2309

Ook Golm.

gargellen1400

Gargellen op 1400m.

garfrescha2309

Garfrescha!valiserahuesi

Valisera Hüsli boven St. Gallenkirch.

===

Update 7.30u.

september-beauty-LR

Even kort Hollands intermezzo! Vanochtend in Krommenie in de voortuin ineens schitterende nevel met wolkenlucht erboven. Op die hoogte gewoon stevige wind… maar aan de grond…

windstil2309

 

Pure windstilte eventjes… tja verklaar het maar eens. Inversie sowieso. Aflandige wind door warmer zeewater maar door binnenvallen van heersende stroming in Zeeland even een draaikolk met ons dorp precies in het midden. Net om 7.15u is ook het minimum van 10ºC bereikt. En de mist is alweer grotendeels opgetrokken.

===

davos1600_2309

Update: 7.25u In Davos is de sneeuwgrens gedaald naar 1600m!

radons1890_2309

In Graub¨nden sneeuwt het stevig. Hier Radons op 1890m.

juf2130_2309

Mooi hè? Juf op 2130m.

vals2309

Nog steeds in Grauibünden: Vals!

grimentz-zinal_telepherique2

En in het Val d’Anniviers in Wallis is het front al gepasseerd. Hier het bergstation van de gondel tussen Grimentz en het skigebied van Zinal.

grimentz-zinal_sorebois2309

Sorebois eveneens boven Zinal in het Val d’Anniviers. Snel nog eens op zoek naar plaatjes uit de Franse Alpen!

latania2309

Mmmm. De meeste webcams slapen nog. Alleen uit La Tania komt deze plaat van kwart over zes vanochtend.

jungfrau2309

 

Snel terug naar Zwitserland: de Jungfrau in het Berner Oberland zo gemakkelijk te bereiken met Skywork Airlines.

===

Update 5.35 uur

lech2309

Best wel onverwacht is de eerste plaat van de sneeuwval die ik tegenkom uit Oostenrijk! Het Koninklijke Lech nota bene! Wat zien we op de radar?

satelliet2309

OK duidelijk. In de Franse Alpen is het al voorbij. Snel op jacht dus naar de eerste plaatjes uit die hoek en dan vooral de Savoie Mont Blanc. De meest intense sneeuw verwacht in in Graubünden. Ook daar gaan we kijken. Zo terug!

Schermafdruk 2015-09-23 05.48.01

Mmmm… de amateurweermeldingen van de afgelopen uren in de Franse Alpen melden uitsluitend regen. Om 3 uur vannacht nog op ruim 2000m bij Saint-Véran. Bij de Simplonpas in Zwitserland ook intense regen. Is de sneeuwgrens dan toch niet naar 1800m gezakt zoals was verwacht? We zullen tot 8 uur moeten wachten tot de meeste webcams weer aan springen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

67 reacties

Gesloten voor reacties.