Voor deze week stond er weer een feestelijk skitripje op de agenda. Nu is iedere skitrip wat mij betreft één groot feest, maar dit keer ga ik niet alleen om te skiën. Ik typ dit namelijk vanuit Saalbach, waar Dutchweek(end) vandaag van start is gegaan en ik met Summit Travel ben om jullie via deze weg een beetje mee te laten genieten. Langzaamaan druppelen de Nederlanders vanuit allerlei uithoeken van ons kikkerlandje dit Oostenrijkse dorp binnen. Alleen het weer, dat is nog niet echt in de feeststemming. Vannacht reden we met kleine regenspetters Oostenrijk in, maar vanochtend werd ik wakker met dikke, witte vlokken die langs ons hotelraam dwarrelden. Niets te klagen natuurlijk, want zonder sneeuw blijft er weinig meer van de pistes over, maar hey: die DJ’s die speciaal naar Saalbach zijn gekomen voor Dutchweek kunnen we toch niet in de kou laten staan? Net als alle feestgangers die natuurlijk liever staan te dansen in het zonnetje.

Dutchweek Saalbach

Saalbach verwelkomt ons met dikke sneeuwvlokken.

Dit is mijn allereerste keer Dutchweek, maar ik heb begrepen dat als je eenmaal door het Dutchweek-virus gegrepen bent, je geen jaar meer over wilt slaan. Ik neem jullie in deze blog heel eventjes digitaal mee naar dag 1 van Dutchweek(end) 2016 in Saalbach.

Dutchweek Saalbach

Het polsbandje is binnen! Nu heb ik toegang tot alle feestjes. Zo’n polsbandje kun je voor €30 aanschaffen maar is inclusief als je met Summit reist.

Niet 1, maar 6 neverending feestjes per dag

Dit jaar zijn er 6 Dutchweek-feestlocaties die op z’n kop worden gezet. Te beginnen met 2 tenten op de piste in Saalbach (Panorama Alm en Maisalm) en 4 feestlocaties in het dorp: Burgi’s, Mango’s, Castello en Taverne. Afwisseling genoeg, want iedere locatie heeft een ‘thema’.

Saalbach Dutchweek

Welke feestlocatie kies jij uit?

Kies lekker wat voor feestje bij jou past: lunch & lounge, snow party & après ski, après ski, diner & dancing, live music & dj of clubbing. Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar de livebands. Ten eerste vind ik de sfeer met een liveband altijd nét een beetje leuker, maar die livebands zijn dit jaar ook nieuw voor Dutchweek.

Dutchweek Saalbach

Even laten informeren over het weekend en onze skipas ophalen.

Dutchweek Saalbach

Deze roze Roxy skietjes brengen mij overal naartoe.

Had ik mijn kanten maar laten slijpen

Uiteraard heb ik – voordat het feestgedruis losbarst – ook even een aantal pistes van Skicircus Saalbach Hinterglemm geprobeerd. Eerlijk is eerlijk: de weersomstandigheden waren vandaag niet perfect. Veel wind, de hele dag sneeuw en slecht zicht. In combinatie met de keiharde, ijzige pistes was het niet mijn favoriete dag op de ski’s, maar des te meer tijd om alle feestlocaties aan een test te onderwerpen!

Dutchweek Saalbach

Yayyy, ik ben weer in de sneeuw! Er was ook bijna geen kip op de piste. Hier sta ik gelukkig niet meer in de dikke mist.

 

Dutchweek Saalbach

Dit is hoe Saalbach er momenteel bijligt.

Geen Oostenrijkse schnitzels en kaisersmarren maar Nederlandse burgers

Wat ik ook aan een test onderworpen heb, is de hamburger van BarbequeFeest. Een slager die helemaal uit Nederland is meegekomen om de partypeople van Dutchweek te voorzien van het ideale (kater)voedsel: hamburgers! Je kunt deze burger zelfs al online bestellen terwijl je op de latten staat zodat hij op je ligt te wachten zodra je van de piste stapt.

Saalbach hamburger

Zelf je hamburger samenstellen

Hamburger Saalbach

We gingen niet voor publieksfavoriet ‘The Serial Griller’ van 1kg(!), maar kozen ervoor onze eigen burger samen te stellen. Vanochtend – toen we de polsbandjes voor alle feestjes en onze skipassen op gingen halen – werden we door Summit Travel al helemaal lekker gemaakt, dus daar hebben we ons de hele dag op verheugd, hoewel we gewoon halfpension hebben. Haha.

Dutchweek Saalbach

Aan tafel!

En – oeps – nu is het tijd om aan te schuiven bij het avondeten dat in ons hotel geserveerd wordt. We slapen in een typisch kneuterig, Oostenrijks hotel (Gappmaier) aan de rand van het dorp en een paar honderd meter van de gondel naar Hinterglemm vandaan. Alle feestjes op 5 minuten wandelen van onze kamer. Dikke prima!

Wie is er weleens bij Dutchweek geweest? In Saalbach, Val Thorens of misschien in Italië?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.