Yes! Ik mocht weer een weekje op de lange latten en het is geen geheim dat ik dat graag in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental doe. Zaterdag waren we al vroeg vertrokken en hoewel we in Duitsland meer file hadden gehad dan normaal, reden we door dat vroege vertrek toch nog rond 16:00 uur het mooie Ellmau binnnen. Dat is natuurlijk ook het voordeel van een skigebied dat zich op 12 minuten van de snelweg (tweede aflag vanaf de grens!) bevindt. Wel een domper dat het meteen die avond regende, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Maar de vooruitzichten waren goed. Nog diezelfde nacht zou de temperatuur zakken onder nul, en ging de regen dus zelfs op dorpsniveau over in sneeuw.

Uitzicht vanuit de nieuwe Hartkaiserbahn, de optrekkende mist probeert het Kaisergebirge tevergeefs aan het zicht te onttrekken

Uitzicht vanuit de nieuwe Hartkaiserbahn, de optrekkende mist probeert het Kaisergebirge tevergeefs aan het zicht te onttrekken

Volgende ochtend lekker vroeg op en de nieuwe gondel van Ellmau in. Het weer was wat grauw, maar zolang dat grauw zich beperkt tot lichte sneeuwval en amper mist, kun je prima skiën. Het is dan natuurlijk wel altijd spannend hoe de pistes zijn… Nou, die waren FAN-TAS-TISCH! Niet knetterhard, niet zompig, maar precies goed.

Moest ik nu echt iets bedenken wat dan minder was, dan zou ik zeggen dat je ’s middags als middelmatige skiër wat last kon hebben van de dalafdalingen onder de 1200m. Daar merk je dat de temperatuur op het moment wat hoog ligt, waardoor zich wat zware sneeuw op gaat hopen. Misschien heeft een ander daar geen last van, maar ik ben technisch geen écht goede skiër en dat valt mij dan op. Maar zelfs ik kon me daar nog gewoon redden. En bleef je gewoon lekker ‘boven’, dan was elke kilometer gewoonweg in superconditie.

Kon het dan nog mooier? Ja.

Aualm woensdagochtend

Aualm woensdagochtend

Van maandag op dinsdagnacht had het al goed gesneeuwd, en dindag overdag ging dat nog door. Dat had op die dag zelf wel wat invloed op het zicht (ook wat mist), maar toen de sneeuwval dinsdagavond langzaam in intensiteit afnam, stonden de pistenbullies te popelen om voor ons een prachtige piste te strijken. Afgetopt met het laagje verse sneeuw dat er die nacht nog overheen viel, wisten we woensdagochtend werkelijk niet wat we zagen. Ik kan jullie allemaal aanraden om voor dag en dauw op te staan op dit soort dagen, want je wilt gewoon de eerste zijn die dit soort maagdelijke pistes mag doorkruisen.

Vanuit Filzbodenbahn woendagochtend

Vanuit Filzbodenbahn woendagochtend

Mijn geluk kon niet op met bovenstaand uitzicht vanuit de lift. Wat is wintersport toch heerlijk!

Wat mij ’s middags opviel was dat men bezig was om sneeuwkanonnen te demonteren en van de piste te verwijderen. Was het skigebied dan in dusdanige conditie dat men nu al meende tot het einde van het seizoen geen kunstsneeuw mee nodig te hebben? Of was het water misschien op? Hoewel de boel er prima bij lag leek me de beslissing toch wat voorbarig.

Demontage sneeuwkanon Hausleit'n Ellmau

Het sneeuwkanon is van zijn staander reeds omlaaggetakeld en wordt afgekoppeld

De verklaring bleek echter heel simpel. In Tirol mag men tot 15 maart met sneeuwkanonnen besneeuwen. Met de huidige weerberichten kun je concluderen dat er de paar resterende dagen niet meer kunstmatig bijgesneeuwd zal gaan worden, en kan men dus al beginnen met het naar beneden halen van onze technische sneeuwwonders.

Wat betreft kunstsneeuw trouwens nog goed nieuws in SkiWelt. Tot op heden konden in Westendorf niet alle pistes tegelijk kunstmatig besneeuwd worden. Dat resulteerde erin, dat in het begin van een slecht natuursneeuw-seizoen, Westendorf dan weleens maar de helft van de pistes open had. Hierin gaat komende tijd flink geïnvesteerd worden zodat voortaan het hele gebied gelijk met de seizoensstart open kan, in plaats van in etappes. Super! Behalve voor de mensen die in Westendorf boeken ook zeker voor mensen in Brixen im Thale en Kirchberg een groot pluspunt.

Nog een ander vers-van-de-pers nieuwtje: de tweezitlift Salvenmoos gaat vernieuwd worden. Dat is maar een tipje van de sluier, want wat daar precies gaat gebeuren… dat blijft nog even geheim. Verwacht wat vernieuwends!

En waarom begon dit bericht met “waarom een weermand overbodig is”?

Weerstation

Deze vond ik bij skihütte Marchental. En zo is het natuurlijk maar net: Gewoon gaan, ’s ochtend het raam uit kijken voor jouw ‘weerstation’ en concluderen dat je eigenlijk altijd kunt genieten.

Voor mij zit het erop dit seizoen. Ga jij nog voor een mooie afsluiter, of moet je ook weer een paar maanden wachten?