Geen onderschrift nodig denk ik

Mijn vorige liveblog ben ik geëindigd met dat het zondagavond weer begon te sneeuwen. Die avond zijn we nog even verlegen gaan stappen waardoor ik om 12 uur nog een mooie peiling van de sneeuw kon maken. Het verraste mij hoeveel er al was gevallen, daarmee gingen de verwachtingen voor de ochtend erna omhoog. En of die werden waargemaakt…

stso0501

Dertig centimeter lag er zeker weten toen ik om half 8 naar de bakker liep. De straat was schoon geveegd maar wij konden het niet laten de berm te pakken en een sneeuwengel te maken (Foto op aanvraag ;)). Tot mijn verbazing begon het ook nog is op te klaren, al jaloers? In de loop van de dag wisselden opklaringen zich af met sneeuwbuitjes, zo hadden we van alles wat.

"Van alles wat"

“Van alles wat”

Het lawinegevaar was gelijk ook naar boven geknald van 2 naar 4, daarom was de verbinding met de andere gebieden dicht. Mede dankzij de wind waren ook de hoge toppen dicht. Skidag daarmee verloren? Zeker niet, we hadden 1 snelle lift tot onze beschikking en daaronder was het poederknallen! Op de pistes lag er elke keer weer een nieuw laagje vanwege de sneeuwbuien en buiten de pistes was het ook niet slecht.

20160104_103313

Spelbreker van de dag was de wind, daardoor was een sneeuwmeting maken wat lastig. 40 cm kwamen we op uit op 2100 meter, want hoger dan dat konden we niet komen. De toppen waren verwaaid maar tussen de bomen was het top! Het pak sneeuw maakte ook mogelijk dat er weer een nieuw salvo aan pistes geopend kon worden. Daarmee is het seizoen voor Savoie Mont Blanc denk ik dik in orde!

Toppen kaal, dal prima

Toppen kaal, dal prima

Maandagavond begon het, ja surprise surprise, weer te sneeuwen, veelal matige sneeuwval. Hajo beloofde ons 10/15 cm verse sneeuw en opklaringen dinsdag dus wederom gingen we met een gerust hart slapen. Alsof dromen werkelijkheid werden, ik opende mijn ogen en rende naar het balkon. Na een eerste opklaring kwam er nog even een sneeuwbuitje buurten die nog enkele centimeters bovenop de gevallen 10 legde. Sneeuwgrens tot ver onder St. Sorlin d’Arves.

Kwam nog even langs, wat een verwennerij

Kwam nog even langs, wat een verwennerij

Op weg naar de bakker schrok ik mij een mutsje, explosieven werden tot ontploffing gebracht om lawines te triggeren. Dat was duidelijk, het lawinegevaar was aanzienlijk dus hebben we heel de dag geen steile offpiste afdalingen gedaan. Het lawinegevaar was nog steeds 4 en de pistediensten waren nog even bezig om alles veilig te maken. Toen we later naar boven konden was te zien waar de pistediensten mee bezig waren, overal waren lawines tot rollen gebracht

Geen half werk

Geen half werk

We konden onszelf alleen niet weerhouden van wat relatief vlakke poedersneeuw hellingen. Tussen de bomen en naast de piste waren perfecte mogelijkheden. De sneeuw was ontzettend droog en het spatte op tot boven je knieën, dat bij een lekker zonnetje…

20160105_105302

La Toussuire

La Toussuire

Er was wel te zien dat het ook in de kom van La Toussuire had gewaaid. Hellingen waren bruin waar de wind vrij spel had (en de zon ook een handje mee hielp). Vermeldenswaardig is dat ook de afdaling richting St. Colomban Des Villards open is, waar we helaas geen tijd voor hadden vandaag. Daarnaast heeft ook Le Corbier veel van zijn afdalingen geopend.

Kaalgeblazen

Kaalgeblazen

Ik ben er nog tot en met zaterdag en zal waarschijnlijk nog een update plaatsen. We kijken uit naar nieuwe sneeuw met enige vrees voor de sneeuwgrens en de wind. Maar onze week kan niet meer stuk, net als de komende weken in Les Sybelles!

Toegift

Toegift

Ps. Op het moment dat ik wegloop uit Le Barock, m’n vaste wificafe hoor ik dat de sneeuwkanonnen op standje maximaal staan. Ze doen er hier alles aan!

PPS Hajo: Helaas al de eerste dodelijke lawines in de hoek waar Jorne zit


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

14 reacties

Gesloten voor reacties.