kunstsneeuw

Wat mij betreft staat dit weekeinde toch in het teken van de nabijheid van strenge vorst in Oost-Europa. In Oostenrijk zien we nu volop sneeuwkanonnen blazen bij matige vorst.

europe_now0201

Tja het is even slikken. Hoe weinig was er nodig geweest om de kou over de Lage Landen te schuiven. En nu blijft de “bevrijding” midden over Duitsland steken. Ondertussen in het westelijk Alpengebied de bevrijding uit het westen. Met mooie sneeuwval als opmaat voor veel meer…

kleinescheidegg0201

Hier Kleine Scheidegg bij Grindelwald in het Berner Oberland. Mooi laagje.

jorne5

Jorne is net in St. Sorlin d’Arves in de Maurienne in het zuiden van Savoie Mont Blanc gearriveerd. Hij schrijft:

Vanmorgen rond 9 uur St. Sorlin binnen gereden. ’s Nachts was er al een buitje gevallen met de sneeuwgrens rond 1300 meter. Dun laagje voor het idee. Bij aankomst sneeuwde het lichtjes vanaf 1500 meter. 10 uur begon het echte werk. Eerst een enkele hele dikke vlok maar het ging al snel over in veel dikke vlokken. Het wilde de hele dag door sneeuwen maar aan de weg was te zien dat het vrij natte sneeuw was, het bleef amper liggen. Toen na een paar uur matige sneeuwval even een piste-inspectie gedaan, daar was meer blijven liggen vanwege het al koude oppervlak. 10 cm had het opgeleverd op de piste op 1650 meter, boven moet het minstens het dubbele zijn.

De sneeuw op de pistes leek wel vrij langzaam aan de skiërs te zien. Vanaf 6 uur dook de temperatuur merkbaar omlaag en werd de sneeuw op straat fluffy in plaats van pappig. Helaas wel mindere intensiteit, nu sneeuwt het lichtjes droge vlokken (20.30). Over het algemeen heeft het hier denk ik 15cm opgeleverd in het dal. Ik denk dat het gebied morgen in rap tempo meer zal openen. Morgen hopelijk wat opklaringen voor mooie fotos en zal ik wat sneeuwmetingen doen met live report op de site ’s avonds rond deze tijd.

Nou leuk! geniet ervan en hou ons op de hoogte van wat er nu nog gaat gebeuren…. morgenochtend heeft Jorne als het goed is wat opklaringen. Morgenmiddag begint het opnieuw te sneeuwen… en dan in de nacht op maandag sneeuwt het voor het eerst echt hevig.

nachtmaandag

Dat ziet er zo uit op de kaart. Die nacht lijkt me de sneeuwgrens ook het laagst. Daarna blijft het drie dagen buiig met een wisselende sneeuwgrens. En dan komt D-Day donderdag (is al beslist). Het wordt zachter daarbij…. maar het is zonder twijfel het meest intense neerslagmoment…kijk maar…

beukerin

… dit is de wreedste kaart vanavond. We weten dat donderdag de dag is waarop de kou keihard naar het oosten wordt terug gedrongen. Hele kleine verschillen in de berekeningen zorgen straks voor misschien wel decimeters meer of minder sneeuw. Hier zie je de push uit het westen nog wel aardig koud binnenklappen met sneeuw in Schotland, Denemarken, Oost-Duitsland, Tsjechië en de Alpen.

beukerin2

Als op 1500m de blauwe kleur maar in de buurt blijft dan zit de sneeuwgrens ruim onder 1500m. We zien nu intensiteiten van rond de 20cm sneeuw in 6 uur in de berekening. Dat is echt lekker. Zeker als zo iets 12 of 18 uur aanhoudt. Ik heb al vaak in mijn leventje halve meters sneeuw in korte tijd zien neerdalen. Vorig jaar nog met kerst. Dat is en blijft magisch.

gfsminder

De Amerikaanse berekening is zowat identiek aan de Europese, maar zoals je ziet een tikkie zachter… dan ligt de sneeuwgrens zo maar 300m hoger en dat is toch jammer.

pluimzillertalarena0301

Hoe verder we naar het oosten kijken – hier naar de Zillertal Arena – hoe groter de kans dat we aan het einde van de rit in de tweede helft van januari weer in vrij koud weer zitten. Duidelijk lijkt wel dat we vanaf donderdag een reeks dagen in weer zachtere lucht zitten met dan wel een enorme winst aan sneeuw en dan vooral in het westelijk Alpengebied. De twee tipping points lijken me 7 en 12 januari. De eerste is al niet of nauwelijks meer te ontkomen… de tweede zou ons terug kunnen brengen de winterse kant op maar dat is wel wishfull thinking. Niets mis mee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.