It sil heve! De sneeuw in Salzburg is begonnen. Dat we hier een eerlijk weerplatform zijn blijkt wel want Innsbruck is partner en niet de Mozart-stad. Ik kijk het nog even aan met onze hoofdstad van de Alpen. Gaat het echt lekker sneeuwen daar zul je me er morgen live zien en doe ik een Facebook live vanuit het weercafé daar. Maar vooralsnog focussen we op Salzburg waar het net wit aan het worden is…

Hierboven kun je live meegenieten de komende 36 uur! Schakel via het menu linksonder naar live video. Ook morgen nog de hele dag genieten. En dan vooral woensdagochtend als het optrekt en het hier een sprookjesparadijs zal zijn…

Nou en dan de white-out in Obertauern!

Tauplitzalm

En bij onze partner Die Tauplitz in Stiermarken zie je hoe de sneewkanonnen gewoon volop blazen met de sneeuwval.

Loser wordt ook mooi wit. Tja het is nog een poedersuikertje maar de stuwing moet nog op gang komen. Er gaat hier echt 25cm vallen tot morgenavond laat!

In ons partnergebied Zell am See Kaprun sneeuwt het ook al tot op 750m.

Furkajoch Vorarlberg

En we wisten het… het westen van Oostenrijk is zachter en het sneeuwt er minder. 15cm maximaal. Zo lang het hier op het Furkajoch op 1630m nog niet wit is hoeven we onze partnergebieden Montafon en Kleinwalsertal niet te bekijken.

Golm – Montafon

Herstel: we moeten wel kijken zoals hier in Golm want er is ook nog kunstsneeuw!

Tisenjoch mooie snelle wolkenvorming

Buiten de stuwingszone zien we ook hele mooie plaatjes zoals hier op het Tisenjoch. Hoe snel ontstaat zo’n altostratus laag zeg! Binnen minuten.

Laax

En nogmaals: het is koud in de Alpen tot het warmtefront donderdag roet in het eten gooit. Dus hebben we weer 3 volle dagen kunstsneeuw erbij…

Nu we toch met Salzburg bezig zijn. Meteen ook het ensemble voor die stad. Je ziet de scherpe afkoeling en dat die aanhoudt tot donderdagochtend. Dan gaat het een hele week dooien en volgende week na het weekeinde ook 3 dagen regenen. Maar met zelfs op 700m hoogte (Salzburg is 424m) 30% kans op sneeuw met sinterklaas. Daarna lang niet gek. Kijk de hoofdrun is niet goed natuurlijk maar het ensemblegemiddelde biedt perspectief. Aanhoudend kans op sneeuwval. En toch ook wel weer eenbaard van Sinterklaas met leuke oplossingen.

Les Menuires vandaag

Laten we dat beeld uit Oostenrijk eens afzetten tegen wat we voor een hooggelegen skigebied als Les Menuires zien.

Nu koud dus… en veel kunstsneeuw erbij. Dn met de maandwisseling zeker nog eens sneeuw. En dan vlak voor sinterklaas wellicht zelfs op 1800m wat regen. Maar natuurlijk niet hoger in het skigebied wat tot 2800m reikt en in Val Thorens nog 200m hoger. Daarna voor sinterklaas nog een clustertje dat voor sneeuw gaat. Maar toch een neiging om “uit te drogen”. Hogedrukinvloed moet dat zijn. Met lage dauwpunten. Goed voor kunstsneeuw. Mmmm. Echt geen dump te bekennen?

Op zich zijn de Lage Landen een mooie plek om naar de meteofiction te kijken momenteel. Hier komt de WC in volle hevigheid door vanaf donderdag. Een week en een boel regen verder zien we dan een duidelijke neerwaartse trend. Met het ensemble gemiddelde stabiliserend op temperaturen die eigenlijk gebruikelijk zijn voor januari. Met een clustertje lichte vorst en zelfs drie lijnen matige nachtvorst en ijsdagen. Dit ziet er echt niet slecht uit zij het dat we dus eerst door een week zure appel heen moeten bijten.

GFS00u

Nou de middagrun van het Amerikaanse model is binnen en die gaan we mooi verglijken met de ochtendrun. Die ochtendrun was onrealistisch zacht tot het gaatje zagen we hierboven al. Hij eindigt met wat ik voortaan “lange poten” zal noemen: een wijde open passen van warm- en koufront met een gigantische warme taartpunt over West-Europa. In de zomer kun je daarvan smullen. Als wintersporter in de winter niet of het zou op de kunstijsbaan moeten zijn.

GFS06u

Hoe anders de run die we nu voor ons zien. Dit patroon ga ik “die hard with a vengeance” noemen. Dat Koning Thialf juist door die irritante WC extra woedend wordt en dan ook echt fel uithaalt. Hierboven en ook in de video gisteravond zie je wat toch best realistisch is: hoe binnen luttele uren de WC kan omslaan in een polaire stroming en dan zelfs een arctische stroming. Met langs de hele noordkant een leuke dumpje met sinterklaas en daarna aanhoudend goede condities voor kunstsneeuw. Met in Oostenrijk zelfs nog een staulage. Franse Alpen meer tendens grand beau. Kortom: we moeten samen idd ff duimen voor dit winterwraak-scenario!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.