Koude-uitbraak naar Zwarte Zee

Gisteren moest ik pas op de plaats maken, vandaag lijken de modellen een verre vooruitblik te rechtvaardigen. Hierboven de temperatuur op rond 1500m op zaterdag 24 maart. We zien de hele aankomende twee weken dat hoefijzer van kou met een uitloper naar Oost-Canada en naar de Zwarte Zee. Het hogedrukgebied binnen dat koude hoefijzer lijkt zeer stabiel en heeft gezien de flankerende depressies ook een beetje het karakter van een Omega-blokkade.

Nederland lijkt afgezien van de regenachtige komende zondag, een periode van ongebreidelde zonneschijn tegemoet te gaan. Door dat de wind zuidoost is en daar dus ook kou zit in die hoek kunnen de temperaturen bij ons niet al te ver oplopen. Met +15°C heb je het wel.

Neerslag op 24 maart

Die Omega-vorm zorgt voor een interessant neerlagpatroon. Vanaf het oostelijk middellandszeegebied wordt vocht naar de zuidkant van de Alpen gevoerd en over de oceaan gaat zachte vochtige lucht naar Spanje en Zuid-Frankrijk. Je ziet hierboven de rechte streep over IJsland die de blokkade markeert waardoor de depressies onderlangs moeten gaan.

Dit leidt ertoe dat in het westelijk Alpengebied an aan de zuidkant voortdurend – tot eind maart aan toe – potentie voor neerslag bestaat. Hoeveel en wanneer precies is niet te zeggen. In het GFS model bereikt de neerslag de Oostenrijkse noordkant nooit uitgezonderd van het westen van Vorarlberg. Het Oostenrijks weerbericht gaat er daarentegen vanochtend wel van uit dat het maandag in Oostenrijk sneeuwt boven 1000m.

Meer kaarten en uitleg hieronder…

[fbphotos id=372977339403144]

Hierboven zien we dat 3 weermodellen tot en met 25 maart exact dezelfde drukverdeling berekenen! Dat is best bijzonder. Zo zal na de bewolking en de eventuele sneeuw in Oostenrijk de zon daar dinsdag al volop terugkeren. In het westelijk Alpengebied en aan de zuidkant moeten we rekening houden met snelle afwisseling van korte opklaringen en dan weer invallende bewolking en tijdelijke regen en sneeuw. De sneeuwgrens gaat uiteindelijk toch wel naar 1500m. Het is tenslotte bijna voorjaar!   

Temperatuurprognose Funtensee

Het belangrijkste voor mooie voorjaarsweken op de wintersport is of het ’s nachts nog blijft vriezen op het sneeuwdek. We zien in een koudemeer als de Funtensee nog steeds strenge vorst in de nacht op 2m. Dat neemt wel geleidelijk af met de bewolking in het weekeinde maar zal daarna in de nachten weer op dat niveau komen. Wat mij betreft dus prima condities tot eind maart.

[fbphotos id=372975379403340]

Zeker als we hierboven op de Bizztravel Uploads zien hoe dik het sneeuwdek overal nog is. Graag zie ik ook plaatjes binnenkomen van de nu toch wel groener wordende zuidhellingen! Buiten de piste dan want de stevig bewerkte pistes blijven ook daar nog een hele tijd goed. 

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.