Koude-uitbraak naar Zwarte Zee

Gisteren moest ik pas op de plaats maken, vandaag lijken de modellen een verre vooruitblik te rechtvaardigen. Hierboven de temperatuur op rond 1500m op zaterdag 24 maart. We zien de hele aankomende twee weken dat hoefijzer van kou met een uitloper naar Oost-Canada en naar de Zwarte Zee. Het hogedrukgebied binnen dat koude hoefijzer lijkt zeer stabiel en heeft gezien de flankerende depressies ook een beetje het karakter van een Omega-blokkade.

Nederland lijkt afgezien van de regenachtige komende zondag, een periode van ongebreidelde zonneschijn tegemoet te gaan. Door dat de wind zuidoost is en daar dus ook kou zit in die hoek kunnen de temperaturen bij ons niet al te ver oplopen. Met +15°C heb je het wel.

Neerslag op 24 maart

Die Omega-vorm zorgt voor een interessant neerlagpatroon. Vanaf het oostelijk middellandszeegebied wordt vocht naar de zuidkant van de Alpen gevoerd en over de oceaan gaat zachte vochtige lucht naar Spanje en Zuid-Frankrijk. Je ziet hierboven de rechte streep over IJsland die de blokkade markeert waardoor de depressies onderlangs moeten gaan.

Dit leidt ertoe dat in het westelijk Alpengebied an aan de zuidkant voortdurend – tot eind maart aan toe – potentie voor neerslag bestaat. Hoeveel en wanneer precies is niet te zeggen. In het GFS model bereikt de neerslag de Oostenrijkse noordkant nooit uitgezonderd van het westen van Vorarlberg. Het Oostenrijks weerbericht gaat er daarentegen vanochtend wel van uit dat het maandag in Oostenrijk sneeuwt boven 1000m.

Meer kaarten en uitleg hieronder…

[fbphotos id=372977339403144]

Hierboven zien we dat 3 weermodellen tot en met 25 maart exact dezelfde drukverdeling berekenen! Dat is best bijzonder. Zo zal na de bewolking en de eventuele sneeuw in Oostenrijk de zon daar dinsdag al volop terugkeren. In het westelijk Alpengebied en aan de zuidkant moeten we rekening houden met snelle afwisseling van korte opklaringen en dan weer invallende bewolking en tijdelijke regen en sneeuw. De sneeuwgrens gaat uiteindelijk toch wel naar 1500m. Het is tenslotte bijna voorjaar!   

Temperatuurprognose Funtensee

Het belangrijkste voor mooie voorjaarsweken op de wintersport is of het ’s nachts nog blijft vriezen op het sneeuwdek. We zien in een koudemeer als de Funtensee nog steeds strenge vorst in de nacht op 2m. Dat neemt wel geleidelijk af met de bewolking in het weekeinde maar zal daarna in de nachten weer op dat niveau komen. Wat mij betreft dus prima condities tot eind maart.

[fbphotos id=372975379403340]

Zeker als we hierboven op de Bizztravel Uploads zien hoe dik het sneeuwdek overal nog is. Graag zie ik ook plaatjes binnenkomen van de nu toch wel groener wordende zuidhellingen! Buiten de piste dan want de stevig bewerkte pistes blijven ook daar nog een hele tijd goed. 

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.