De opening komt uit Riederalp en kon vanmiddag op veel jaloerse blikken rekenen. Wie anders dan Joke verblijde ons met dit beeld. Ja daar aan de noordwestkant zitten ze prima de komende 5 dagen. Ik hoop dat ze daar de schep klaar heeft liggen en inmiddels alle herfstblaadjes uit de sneeuwlaag zijn. De afbeelding waarop je klikte is onderaan te zien trouwens…

Ook meer aan de Franse kant zat het vandaag snor met geregeld white out omstandigheden zoals Hajo al liet zien vanmiddag. Dit beeld komt uit La Clusaz, mooie dikke laag en ook het dal wit, moeten ze daar nog vrezen voor de kerst? Vrezen misschien niet maar ik zou m’n pensioen er nog niet op inzetten.

Ik ging een realistisch beeld van de Alpen geven met een beeld uit iedere windrichting. Hier de Noordkant, het zorgenkindje, beeld komt uit Saalbach Hinterglemm. Vooral de hellingen in de zon zijn groen/bruin als koeienvlaai, precies de associatie die ik bij zo’n beeld heb. Persoonlijk wil ik wel echt een wit dorp zien waar anderen er geen aandacht aan schenken en gewoon knalhard skiën over de beste kunstsneeuw. Nee ik kijk wel de andere kant op waar tenminste nog een cosmetisch laagje ligt. Qua kunstsneeuw zal het hier wel goed zitten voor de kerst denk ik.

De Local vs de Ultra goggle

Dan missen we alleen nog de zuidkant waar Cescia toevallig verblijft, Livigno om precies te zijn. Lees haar post van vanmiddag hier nog even. Geen idee of de foto van vandaag is maar aan de zuidkant is het in ieder geval volop zonnig deze dagen, genieten!

De satelliet vertelt het ons mooi, een buientrein over de Noordzee, straffe wind in Nederland (ik waaide bijna van m’n fiets vandaag) en de dikke bewolking die zich vooral in de Franse en Zwitserse Alpen concentreert. In Oostenrijk nog wat gaten in het pak dus daar slechts af en toe een sneeuwbuitje. We duiken de kaarten in want de stress begint toe te nemen. Ondanks de sneeuw van de komende dagen moeten voor de kerst-noordkant-gangers toch even opzoek naar lichtpuntjes, dus vandaar dit lichtpuntjesbericht! Wel zo toepasselijk met al die kleine lichtjes voor de kerst.

Eerst even de aandacht op dit weekend, een 2-traps dump voor met name de westkant maar in zekere zin ook voor de hele noordkant. Vrijdag zie ik het nog wel goed gaan, slechts tijdelijk komt de temperatuur op 1500m hoogte boven 0 en in de dalen zal de kou nog wel eventjes blijven plakken. Onder de 1200m dan al penarie met veel regen. Gelukkig liggen veel Franse gebieden hoger dan dat.

Maar dan de zaterdag wanneer de temperatuur hoger ligt en de neerslag net zo intensief is. Het GFS is al dagen bijzonder slecht maar lijkt ietsje op te krabbelen. Het EC is sinds enkele runs beter maar nog steeds niet super. GEM er even bij gepakt ter nuance; die is nog slechter… UKMO (niet in het gifje) is dan wel weer beter. Tja het is nog enorm spannend!

Voor de westkant komt het neer op een sneeuwvalgrens die bij de meest intense sneeuwval tussen de 1500 en 2100 meter ligt als we de marge van de verschillende modellen pakken. Voor Oostenrijk waar sowieso minder zal vallen is de marge 900 tot 1600 meter. Daaronder zie ik het dus sowieso regenen en daarboven zo goed als alleen maar sneeuwen. Arlberg zal het grensgebied zijn voor zowel de temperaturen als de neerslag hoeveelheden. Iedere volgende run kan weer beslissend zijn maar meestal wordt het de gulden middenweg. Ik moet wel toegeven dat m’n gutfeel meer badfeel is, persoonlijk verwacht ik toch aardig wat regen. Laat de modellen het tegendeel maar bewijzen komende dagen! Het EC hierboven geeft in ieder geval het goede voorbeeld 🙂

Een tijdje leek het dat vrijdag de 13e sneeuw zou kunnen opleveren in de Lage Landen, het komt nog een soort van in de buurt maar de depressiekern ligt veel te noordelijk. Jammer, volgende keer weer nieuwe kansjes!

Ik ging alleen lichtpuntjes doen dus de hoge druk periode van volgende week sla ik zo goed als over. Hierbij de samenvatting: Zon, zuid, föhnig, zuidkantkansjes, warm en meer zon. Ensemble is voor 3-landenpunt IT-AU-CH die het in het geheel wel goed beschrijft.

We zijn dus inmiddels al anderhalve week verder, let op, extreme meteofictie dus we gaan puur zoeken naar een trendje. In het vorige ensemble zagen we alweer wat dalende lijntjes vanaf de 20e met de controle run voorop, die zien we zo nog even terug. Pakken we het gemiddelde van alle GFS leden erbij krijgen we het bovenstaande. Waar de week ervoor de temperatuur in de Alpen tussen de 4 en 8 graden zou liggen zien we na de 20e de 0 weer in beeld komen. Een hele geruststelling al is het nog zo ver weg.

De hoofdrun volgt het gemiddelde en doet op de valreep nog dit. De depressies uit het zuidwesten laten even een gaatje vallen waardoor de hoge druk razendsnel inspringt. De hoge druk kan niet overal tegelijk zijn dus komt West-Europa vrij voor lage druk met een noordelijke stroming. Ultieme meteofictie dus maar is het een trendje of gewoon 1 gekke run?

De controle run van het GFS doet in ieder geval mee met die gekke run, deze staat op m’n verlanglijstje!

Hierboven de afgelopen 4 GFS runs voor prikpunt Noord Zwitserland, zie ook mooi de toename van de zekerheid rond de 13e en 14e, het had nog slechter kunnen aflopen 😉 Terug naar ons trendje, iedere run had de afkoeling richting de kerst in de smiezen, nu blijven we m volgen en gaat het wellicht een mooi kerstcadeau worden. Want de lagere dalen hebben tegen die tijd zeker nog wat sneeuw nodig voor een witte kerst. We zitten er bovenop en zien altijd lichtpuntjes, geen beloftes gewoon hoop en voorpret dus geniet ervan. Morgen weer nieuwe runs!

Uitsmijter uit mijn ex-thuisgebied St. Francois Longchamp wat komende tijd lekker wat sneeuw mee pakt! Bron: Facebook St. Francois Longchamp


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

49 reacties

Gesloten voor reacties.