Je kunt deze dagen niet gewoon weerberichtjes tikken als je in een flink deel van de Alpen een sneeuwsituatie hebt zo extreem dat de beelden van je beeldscherm spatten. Geniet hierrrr van 27 plaatjes waaronder ook deze uit Kärnten.

scxhlicklawine0402

Gisterochtend geing het juist niet aan de oostelijke zuidkant (waar mensen zich waarschijnlijk wel hoeden offpiste te gaan) verschrikkelijk mis, maar in een puur noordkant gebied: de Schlick 2000 in het Stubaital. Ik laat dit extra duidelijk zien omdat het een typisch ongeval kan zijn voor de aankomende periode inclusief het begin van de krokus. Zie hierboven de joekel van een lawine die losse twee groepjes freeriders honderden meters meesleurde. Dat de meesten niet geheel bedolven raakten komt puur omdat er geen kom- en geen trechtervorm is op deze helling. Helemaal beneden raakte wel één jongen helemaal bedolven omdat hij net als Friso twee jaar geleden op de piste eindigde. Daar vormt de sneeuw natuurlijk ook een hoop. Gelukkig voor hem waren er meteen mensen ter plekke die hem opgroeven.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DjTypdvwnrc
Dit had hij erover te zeggen (bron)! Vergeef hem die twinkeling in zijn ogen en triomfantelijke grijns. Zo voel je je echt als je net aan de dood bent ontsnapt! 

scxhlicklawine0402b 

Waarom laat ik speciaal deze lawine extra duidelijk zien? Kijk eens hoe het er momenteel beneden in het Stubaital uitziet! Laat je niet op het verkeerde been zetten als het drop groen is dat het dan boven ook wel mee zal vallen met het lawinegevaar. Niets is minder waar. Bij al die komende dumpjes met harde westenwind waarbij het misschien beneden regent, vormen zich rond 2000m gevaarlijke sneeuwplakken. Dat zelfde zie je momenteel in de Pyreneeën waar lawinegevaar 4 heerst. Zie hierrr.

httpv://www.youtube.com/watch?v=CQ5GRrP5hGA
Nu dan toch nog even een blik op de zuidkant waar een ander type lawine overheerst. In de video zie je dat bij Belluno een lawine een electriciteitsmast en een bergstation van een sleeplift heeft vernield (bron).

Emergenza-neve-Alpi-febbraio-2014

Arraba is 30 uur van de buitenwereld afgesloten geweest door een lawine en zie met Google Translate een heel overzicht van de verkeersongemakken in de Italiaanse Alpen. In de provincie Friuli legt op 1800m 6 meter sneeuw! Ga er maar aan staan!

accu0502ec_00

Op +192 uur lopen het Europese en Amerikaanse model nu nogal uiteen qua neerslag prognose. Niettemin is duidelijk dat de Franse Alpen nu winnaars zijn terwijl de extra sneeuw aan de zuidkant kan variëren tussen “vervelend” en “rampzalig”. De Apenijnen zijn hier ook zeer rijkelijk bedeeld maar dat is half sneeuw en half regen. Je gaat nu toch denken dat de Po flink zou kunnen gaan overstromen.   

accu0502gfs_00

 In het Amerikaanse model dat op dit moment ook de koudere van de twee is, zijn de Franse Alpen echt dik de winnaars. Zeker voor de Portes du Soleil ziet dit er leuk uit! 

sneeuwwoensdag

Ik ben nog steeds niet fit en wil nu niet verder gaan dan een blik op de nu eerstkomende sneeuwval! In de namiddag begint het in de Franse Alpen. Het kan vanavond vrij stevig sneeuwen boven 900 tot 1300m. Morgenochtend hangt dat ook over de Oostenrijkse noordkant. Sneeuwgrens 500 tot 1200m. Dat betekent dat met name wat verder naar het oosten in de lagere dorpen voor de zoveelste keer regen optreedt. 

ensnoordkant0502

Je ziet het hier ook terug voor de Oostenrijkse noordkant. Tegenvallende neerslaghoeveelheden met wel een dalende sneeuwgrens. Bij het derde en vierde sneeuwmomentje zou Zell am See eindelijk weer eens dunnetjes wit kunnen zijn. Vanaf de 13e grote onzekerheid. De hoofdrun produceert 3 flinke neerslagpieken voor de noordkant waarvan de eerste en de laatste koud zijn en de middelste zacht. Reken maar nergens op maar vergeet ook niet dat nog heel onlangs de Oostenrijkse noordkant een hele mooie dump heeft gehad. Alweer vergeten? Zie 24 januari, 25 januari en 26 januari.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

83 reacties

Gesloten voor reacties.