obertauern1612

Het sneeuwt in Obertauern! En op veel meer plekken in de Alpen. De hele nacht door. Een hand vol centimeters. Maar Obertauern is onze plek voor donderdag: daar kan het misschien blijven sneeuwen terwijl op vele andere plaatsen de regen toeslaat. Tuurlijk gaan we donderdag (in de Franse Alpen ook al woensdag) vooral focussen op de plekken waar het wel sneeuwt en hopen we mooie plaatjes te kunnen delen.

[metaslider id=50898]

Snel weer naar de kaarten van voor en na Karlijn. De avondrun van het Amerikaanse model pakken we er maar even niet bij. Daar lost een hoog bijna heel Karlijn op alsof er nooit sprake was geweest van sneeuw komend weekeinde. Laten we dat als het ene uiterste zien. Het andere is een dikke halve meter sneeuw in ons Kleinwalsertal en ons Montafon. En bij al onze andere partners behalve Les Menuires waar de halve meter in het weekeinde zeker niet gaat lukken, maar waar morgen en overmorgen al leuke sneeuw kan vallen. Hierboven voor en na Karlijn. Kijk naar je eigen regio. Ons Kleinwalsertal doet 49-33 = 16mm. Is 15 tot 40cm sneeuw wat mij betreft.

klw1612

En ja het Europese model laat de sneeuw al vrijdagavond beginnen in de nieuwe run. In de berekening van Bergfex komen we op 26cm in het gebied waar ik 5 gezinnen heen sleep. Het speelt mee, maar ook de vele duizenden volgers van Wintersportweerman.nl maken het extra zwaar voor me. Ik ben geen klager maar het valt echt niet mee. De weergoden stoten me door de ring en vaak hang ik in de touwen. Ik probeer een baken van rust te zijn. En dat lukt maar gedeeltelijk. Maar eerlijk ben ik wel. Ik zeg het klip en klaar: nog nooit waren we zo aan de weergoden overgeleverd.

obertauern

Op zich opmerkelijk dat Obertauern er meer uit zou persen dan Kleinwalsertal en Arlberg in het weekeinde aangezien we over een zuivere noordstuwing praten. We gaan het zien. En maar 2cm op donderdag? Dat kan ik dan weer niet geloven. Ik zie toch wel 5 tot 10cm komen.

valtho1612

In de Trois Vallées zou er op hoogte uit het warmtefront maar 10cm sneeuw vallen? Ik zie ook hier wel 20cm vallen, maar in het weekeinde inderdaad niet veel meer. Wat het voor Les Menuires op 1800m betekent? Het zit donderdag op de sneeuwgrens…

grimentz-zinal1612

 

In het Val d’Anniviers zou vannacht al 10cm vallen en dan morgen en donderdag nog eens 15cm. Tja dan ga je daar in Wallis wel een fraaie fase tegemoet.

wolkenstein

Aan de zuidkant zoals hier in Val Gardena is men gewoon al klaar!

Frank & Mike informeren ons het hele seizoen uit de Zillertal Arena op blog.zillertalarena.com. Tja hier gaat het in de dorpen beneden toch regenen donderdag. Maar ja, bovenin het skigebied kan het zelfs op die donderdag verder verbeteren. Het zal echt weer in de gebieden met dorpen op 600, 700 en 800m zijn dat de pijn het grootst is. Daar is de achterstand ten opzichte van normaal gigantisch en is het het moeilijkst er nog iets van te maken.

jetstream2112

Over de run van het Amerikaanse model (ook de paralel) die Karlijn in het weekeinde sterk afzwakken wil ik vanavond geen woorden vuil maken. Als ik deze kaart zie van het Europese model denk ik: dat kan toch niet mis gaan! Zie die baan van die straalstroom eens recht tegen de Alpen knallen.

jetstream2312

Hoe anders lijkt dat alweer na het weekeinde te gaan worden. De Alpen komen in hoge druk dus dat worden heerlijke zonnige dagen waar genoeg sneeuw is gevallen en daaronder met wat fantasie. Wetteronline spreekt nu ineens al van een westerstorm op de Duitse pakjesavond 24 december. Dat zie ik nog niet gebeuren maar of de kerstdump in de Alpen er komt is een kwartje op zijn kant. De controlerun van het Amerikaanse model doet hem nog.

wolken1612

Hier zie je hoe zo’n westelijke stroming de wolken weg zou houden uit de Alpen. Het kwik loopt dan wel op naar bijvoorbeeld 4ºC op 1500m en beneden door inversie ook zo veel. Het zou afgezien van hoge sluierbewolking tamelijk zonnig zijn de hele kerstweek. We sluiten af met een video die ik vanmiddag opnam waarin de kerstdump nopg een prominente rol speelde…

Slinger ik nu met alle modellen heen en weer? Nee de verantwoordelijkheid is gewoon zwaar en de vele uren uitzoekwerk beginnen hun tol ook een beetje te eisen. Wat mij betreft gaat er de komende dagen al met al leuke sneeuw vallen en valt alleen de zuidkant echt buiten de boot. De kerstdump? 50% kans!

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.