GMT_TN10_05_01

Vrij onverwachts kwam het afgelopen nacht op uitgebreide schaal tot vorst aan de grond. In Berkhout (nabij Krommenie) en Cabauw (20 kilometer ten oosten van Rotterdam) werden de laagste waarden bereikt.

GMT_TNTN_2016_05_01

Op waarnemingshoogte slechts op enkele plekken daadwerkelijk vorst. Waaronder het landelijke hoofdstation De Bilt.

Voor zover niet heel extreem dus. Bijzonder is vooral dat we ons er hebben door laten verrassen.

tmin_16050106_16050100

Het zat totaal niet in de modelberekeningen. Hoe kwam dat?

WP_20160501_014

De fysieke oorzaak van de sterke dagelijkse gang laat zich raden als we omhoog kijken. Aanvoer van polaire lucht die tijdens de weg naar de lage landen lekker opdroogt. Wat hou ik daarvan trouwens. Goed toeven in onze tuin op het zuiden maar aan de noordrand van Rotterdam. Met een noordenwind: lekker rustig, geen geluid vanuit de stad. Maar dat terzijde. De enige bewolking die in de loop van de middag zichtbaar was: vliegtuigstrepen. Die geleidelijk aan langzamer oplosten en bovendien breed uitwaaierden. Dat verraadt de toename van wat vocht op hoogte maar vooral dat ook daar nauwelijks stroming aanwezig was en is. Tot zover een duidelijk verhaal. Maar we blijven zitten met de vraag waarom de (doorgaans zeer goed presterende!) modelberekeningen er op grote schaal zo’n 3 graden naast zaten en hoe dat de komende nachten uit gaat pakken. Dat eerste kan ik niet goed beantwoorden. Mogelijk is de lucht wat schoner dan berekend (meer uitstraling), de bodem wat sneller opgedroogd, of staan er andere parameters verkeerd gemodelleerd (stralingsbalans; CO2?). Die laatste vooral omdat de onderschatting van de uitstraling een trend lijkt te zijn de afgelopen maanden. Houden we in de gaten!

charts_harmonie_t2m_bnl_17

Hoe gaat dat komende nacht aflopen? Het HARMONIE model komt als koudste uit de bus maar mist de boot ook volgens mij. Ik vrees (veel) kouder dan dit!

uv10_16050204_16050112

Het koudst wordt het volgens mij in de zuidoostelijke helft te worden (sorry Jannes..). De wind zal -zeker daar- vrijwel volledig wegvallen en zich rustig houden tot in de loop van de ochtend.

tcdc_16050204_16050112

De vraag is slechts een beetje hoe snel de bewolking op een naderend front vanuit het westen zal binnenlopen en toenemen. Het lijkt me dat dat in eerste instantie slechts wat hoge bewolking betreft die bovendien meer dan de modellen aangeven zal stuklopen in de hogedruk oostwaarts. Verder landinwaarts sowieso oplossend. 

We gaan het zien, maar ik ben het dus niet met Piet eens. Mijn verwachting: op uitgebreide schaal 1 tot 2 graden vorst (op waarnemingshoogte!), aan de grond plaatselijk 5 of 6 graden vorst. Bescherm de planten en bloesems!

Dingen die ik ook nog graag even zou melden heeft Ed Aldus al mooi voor me op een rijtje gezet; vrijwel niets aan toe te voegen. Nu ja; vorst in Rotterdam in mei dus precies 20 jaar geleden. Daar duim ik toch nog even voor hoor.

rart_16050306_16050112

Dan sla ik even een stapje over op de kaart maar noem ik het wel even: vanaf morgenavond neerslag vanuit het westen. Ook hierover verschillen de meningen maar ga uit van in eerste instantie wat licht gespetter aan het einde van de middag. Kan meevallen. In de nacht naar dinsdag een forser neerslaggebied. Ook wanneer die het land verlaat is nog niet precies te zeggen maar dat lijkt aan het einde van de nacht te gebeuren. Daarachter dinsdag overdag misschien nog wel wat verspreide buien of buitjes! Daarna komen we voor langere tijd echt onder invloed van prachtig hogedrukweer. Met in de nacht naar woensdag mogelijk opnieuw vorst. Te vroeg voor details nog; daar moeten we morgen of dinsdag misschien nog nauwkeurig naar kijken. Dat zal overigens zere waarschijnlijk de laatste keer zijn; zien we zo aan de pluim.

tmax_16050718Za_16050112

Want dan gaan we los. O wat een zalig Hemelvaartsweekend gaan we tegemoet. Op 5 mei zelf de opwarmer met een graad of 16 met weinig wind en heel veel zon. Vanaf volgende week vrijdag met een zuidoostelijke stroming bijna overal dikke twintigers en dat voor zover we kunnen kijken. Een hogedrukblokkade in briljante positie ten noordoosten van ons is daarvoor verantwoordelijk. Let wel op dat “bijna”: bij aanvoer over (Wadden)zee en IJsselmeer moeten we niet vergeten dat het in de kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden tegen kan gaan vallen.

tmax_16051112Wo_16050112

Al helemaal wanneer de stroming later oost tot noordoost gaat worden. Die 11 graden is een overschatting van de zeewater-invloed; zo erg gaat het niet worden. Maar hou wel rekening met gevoelig lagere temperaturen dan elders!

chart

 

De pluim; snoepje toch? Bedenk hierbij twee dingen. Het eerste betreft de plot: dit zijn slechts de 6-uurs (UTC) waarden. De uitersten die getoond worden zijn derhalve die om 8 uur in de ochtend en 2 uur in de middag. Dus: lagere minima (rond zes uur in de ochtend) en hogere maxima (rond 5 uur in de middag). Daarnaast zoals genoemd de onderschatting van de uitstraling. Om diezelfde reden vermoed ik dat ook de instraling onderschat wordt. Al met al reden om aan te nemen dat we in de nachten tot 4 graden lager uitkomen en overdag misschien wel 4 graden hoger. Dat komt dan dan weer mooi overeen met de maxima die het andere grote (=GFS) model laat zien: meerdere dagen met 27 graden. Sluit ik niet uit! Tot slot nogmaals die nachtvorst: na woensdag lijkt de kans minimaal. In eerste instantie door de (langdurig) warme zuidoostelijke aanvoer. Als daar al een eind aan komt (ik verwacht zeker niet voor eind volgende week) zal dat waarschijnlijk gepaard gaan met veel vocht (lagere vorstkans) en zitten we bovendien zover in de tijd (half mei) dat de kans op (schadelijke) nachtvorst nihil is. Na woensdag hebben we dus geen zorgen meer over de planten en bloesems en kan de buitenkraan weer open. En de bbq aan natuurlijk!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.