lesmenuiresmega1401

Yes! Sneeuw in Les Menuires. Vooralsnog maar een dun laagje. Wat een seizoen dat je daar op 1850m in de Savoie al blij mee moet zijn. Maar dit is niet Charlie. Dit is alleen een voorspelletje. Laten we samen duimen dat niet alleen de zuidkant ervan langs krijgt komend weekeinde maar ook de Franse Alpen en West-Zwitserland. Gun dat die mensen daar dan kom je er aan de Oostenrijkse noordkant ook niet bekaaid vanaf. Ik geloof in karma. We moeten het elkaar gunnen. Anders roep je dingen over jezelf af.

stmartin

En beneden in St. Martin de Belleville op 1450m ook al raak! Michael Vos schreef gisteren al:

Vandaag geskied in Orrelle, Les Menuires, St Martin de B en Val Thorens. We konden zonder probleem tot in het dal (terras) in St Martin skien. Pistes in prima staat. Voor het plaatje is extra sneeuw welkom, maar dat staat op de kaarten. Weer een heerlijke dag in de 3 Vallees.

Wat mij betreft is vandaag de dag om Auke te introduceren. Want met Charlie ben ik er voor de Franse Alpen nog niet helemaal gerust op.

charliekaart1401

Onze sneeuwkaarten zijn weer gefixed. Voor het eerst eigenlijk hebben we het zevende trappetje erbij gekregen van een prognose van meer dan een meter.  Dat is voor de hoek van Livigno. De Franse Alpen komen met moeite heel lokaal aan de 70cm in deze berekening. Voor de meeste gebieden niet meer dan 30cm. Wat natuurlijk al een wereld van verschil is maar…

auke

Dan komt Auke na het weekeinde al langs. Het is volgens de depressiebanen van Bebber een typische Vb (zie Johann’s uitleg). In het Amerikaanse weermodel raakt hij de Franse Alpen minder en gaat hij met een omweggetje over de Middellandse Zee linea recta richting Italiaanse kant. In het Europese model is het een full hit op de Franse ALpen met daarna verdere intensivering langs de zuidkant. Dat we tenminste tijdelijk een zuidkantfase in gaan noemde ik gisteren al.

Am Wochenende kehrt gefühlt der Winter zurück nach Deutschland. Besonders in den Alpen und in Oberbayern gibt es einen kräftigen Wintereinbruch. Das ganze Wochenende über kann es dort anhaltend schneien, sodass am Ende bis zu einem halben Meter Neuschnee zusammenkommen könnte. Auch im Rest von Bayern wird es oberhalb von 500 bis 700 Meter weiß. Noch mehr Schnee erwarten wir für die Alpensüdseite: Dort ist bis Montag sogar ein Meter Neuschnee drin!

Dit schrijft Wetteronline.de. Dat zou de noordkantgangers gerust moeten stellen. Maar ook hier lezen we dat de inschatting is dat de zuidkant dik gaat winnen. Maar niemand schrijft nog over Auke! En die moet je echt als Frankrijk-ganger in de gaten houden.

beieren

Toch nog even een blik op de kaart die laat zien waar Wetteronline.de zo veel ophef over maakt: de reden is dat niet alleen de Alpen maar héél Zuid-Duitsland dikke sneeuw krijgen zaterdag. Nu ik dit zo zie begin ik ernstige waarschuwingen voor de wisseldag terecht te vinden. Gelukkig is het geen grote vakantieweek. Maar dit zet toch weer mooi de winter op de kaart en doet ons hopen op winter ook in de Lage Landen. Over die kansen zo nog een berichtje met de GFS06u.

[metaslider id=52883]

Dit is voor en na Auke. Ja weer de Italiaanse kant. En ja daar zouden meer mensen moeten gaan skiën. Maar focus als Frankrijk-ganger nu maar lekker op die zone en zie wat Auke als extra nog zou kunnen brengen. Allemaal in lijn dus met mijn tweede BV dat het vanaf 17 januari gedaan is met het weeklagen overal in de Alpen.

 

Categorieën: Les Menuires

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

134 reacties

Gesloten voor reacties.