We gaan de avond in met schitterende sneeuwval in Les Menuires en natuurlijk ook elders in de Trois Vallées. Volg het op deze campagina. Hiernaast zie je sowieso de cam van St. Martin de Belleville die ’s nachts mooi is verlicht. Er gaat hier toch zeker 20cm totaal vallen…. maar er is al 15 gevallen, dus het kan zeker ook eer worden. Aan de Italiaanse kant zal het morgenvroeg pas echt dumpen. Daar kijken we dan dus naar.

schneewarnung1102

En al een tijdje hebben we het hier over sneeuw “om de oost” en dat zien we nu ook terug in een heus Oostenrijks sneeuwalarm (H/T Eric). 20 tot 30 cm sneeuw in Wenen dat is vergelijkbaar met wat we in New York en Boston hebben gezien. Lokaal een halve meter! Ga er maar aan staan. Voor de skigebieden aan de zuidkant is het gewoon prima om een lang sneeuwzeker seizoen veilig te stellen.

Droomdag in Die Tauplitz[dc_slider slider=”10998″ captions=”true”]Sneeuwhoogte ruim boven 3 meter in Die Tauplitz. Tja, lawinegevaar 3. Is dat dan een safe helling om te doen? Ik weet niet zeker of daar met explosieven wordt gewerkt (ga ik morgen navragen). Het is te hopen van wel. In elk geval bewijst dit compacte skigebied weer eens als skigebied voor elk wat wils. Van gezinnen met kleine kids tot avontuurlijke freeriders is iedereen hier thuis. Vandaag was dan ook echt een droomdag. Aan het einde van de middag trok de bewolking binnen. Ook hier gaat tot donderdagochtend “om de oost” weer 20cm vallen.

Lawine Jochberg
Natuurlijk was het ook vandaag weer prijs. En dit keer weer eens een echte “inbound” lawine: in mijn ogen een ongeval met een zeer dom slachtoffer – gelukkig slechts met gebroken been – maar toch met verantwoordelijkheid van het skigebied simpelweg omdat de toegang tot de dode hellingen te gemakkelijk is. Lees zelf de toedracht van het ongeval in Jochberg, dezelfde plek waar vorige week maandag een 16-jarige jongen in een lawine overleed.

1102_12_BeNeLux_2013021112_pcp_84

Als we vrijdagochtend wakker worden in Nederland zou het hele land…. schitterend wit kunnen zijn. Gewoon overal minimaal 3 centimeter en ik verwacht eigenlijk gemiddeld 5 en maximaal 10cm. Achter dit front aan komt ook de dooi binnen maar dan is het al weer droog. Dat zijn nu van die dooiaanvallen die er mogen wezen in vergelijking met de verschrikkelijke p.. die jullie over je heen kregen toen ik eind januari naar de Zillertal Arena vertrok.[dc_slider slider=”11020″ captions=”true”]En de lange termijn? Welnu: we kunnen onze vingers aflikken bij het einde van het Europese model. Let op dit is donderdagmiddag 21 februari. Ik geef steeds al aan dat we nu geen serieuze vorstperiode beleven vanwege een bel zachte lucht boven Rusland. Nou, dat wordt gefixed in deze berekening en hoe! Wil je ooit februari uitgaan met een ijzige stroom transportkou dan moet je deze kaarten hebben.

Tja hoe moeten we deze pluim omschrijven? Om te beginnen eerst 3 dagen puur winter. Vandaag groeide het ijs als kool hier in Krommenie op de sloten ondanks de wind. Het is niet uit te sluiten dat er voor vrijdag al geschaatst wordt op ondiep water! En dan dus die sneeuw op dat dunnen ijs en de dooi meteen erna. Maar dan gaan we na het weekeinde meteen weer richting winter. Met zo langzamerhand serieuze kansen dat mijn min of meer voor de grap gedane zesde boude voorspelling zou kunnen uitkomen (5 ijsdagen tussen de 20e en de 28e). Max 25% kans maar toch.

sneeuwpluim1102_12u

Tja en dan als grote verrassing nog een tweede sneeuwmoment in de pluim. Niet alleen vrijdag als de dooi komt. Maar ook volgende week dinsdag als de kou terug keert. Die sneeuwzone komt zo leren de kaarten recht van de Oostzee. Lake effect snow dus. veel te ver weg maar we moeten het op de radar houden….  

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=548709825163227]
Mooi plaatjes weer. Opvallend die sneeuwval nog in Saalbach-Hinterglemm.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.