Vanochtend is de hel al los in Honagrije, Slovenië en Kärnten. De rest van de Alpen zal einde van de middag weer volgen….

Gisteren was dat natuurlijk ook al aan de hand en maakte ik een inschattingsfout met mijn laatste start vanaf het Markbachjoch. Ik meende nog voor de regen beneden in Niederau te kunnen landen maar het tegendeel was waar. Zaten de onweercellen bij mijn start alleen aan de noordkant van de Inn was het vrij snel daarna al mis rond het Alpbachtal even verderop. Zo moest ik veel spiralen vliegen en de oren inklappen om überhaupt beneden te kunnen komen en alsnog kwam ik in de regen. Toen het hard begin te regenen was ik net 5 minuten geland. Is je scherm kletsnat, zakt het in en ben je gedoemd je reddingsparachute te gooien. Goede lessen gisteren dus.

Pas in de nacht op maandag crasht de temperatuur in Oostenrijk. En hoe! Sneeuw tot op 1000m is mogelijk. realistisch is 1500m. De berekeningen lijken slechts betrouwbaar tot de 17e momenteel…. maar zie hoe langdurig de koude fase in de Alpen zou kunnen zijn.

Maandagochtend is de ellende al volledig daar. Zie hoe mooi Nederland de dans ontspringt. Alleen zondagmiddag en in de nacht op maandag is er wat regen in de Lage Landen. Zie dat delen van Spanje in de sneeuw zouden kunnen komen en ook het Centraal Massief.

En kijk eens aan zeg! Bijna een halve meter in de berekening voor Les Menuires. Ik zag bij Tignes zelfs de 50cm. Dat is toch wel een echte bak sneeuw.

Verder naar het oosten gaat dat niet gehaald worden. maar wat een weersoep zeg! En weer ontspringen de Lage Landen de dans.

Hier het huidige beeld voor Nederland. Zeer droog allemaal!

Grappig is dat de vorm van de depressie de Lage Landen nog een paar dagen langer in de warmte houdt. Pas donderdag kiept het als een uitloper van het Azorenhoog de wind naar NNW gooit. Opnieuw wat sneeuw in de Alpen dan. Vanaf dat moment onzekerheid alom…

De cliffhanger van het Amerikaanse model voor 26 mei mag er wezen.

Nederland niet super warm in de kern van het hoog. Spanje dat nu dus nog even wat sneeuw krijgt, claimt dan zijn status terug als fantastisch vakantieland. Wat zijn jouw vakantieplannen? De Alpen zijn altijd mooi.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.