Vanochtend is de hel al los in Honagrije, Slovenië en Kärnten. De rest van de Alpen zal einde van de middag weer volgen….

Gisteren was dat natuurlijk ook al aan de hand en maakte ik een inschattingsfout met mijn laatste start vanaf het Markbachjoch. Ik meende nog voor de regen beneden in Niederau te kunnen landen maar het tegendeel was waar. Zaten de onweercellen bij mijn start alleen aan de noordkant van de Inn was het vrij snel daarna al mis rond het Alpbachtal even verderop. Zo moest ik veel spiralen vliegen en de oren inklappen om überhaupt beneden te kunnen komen en alsnog kwam ik in de regen. Toen het hard begin te regenen was ik net 5 minuten geland. Is je scherm kletsnat, zakt het in en ben je gedoemd je reddingsparachute te gooien. Goede lessen gisteren dus.

Pas in de nacht op maandag crasht de temperatuur in Oostenrijk. En hoe! Sneeuw tot op 1000m is mogelijk. realistisch is 1500m. De berekeningen lijken slechts betrouwbaar tot de 17e momenteel…. maar zie hoe langdurig de koude fase in de Alpen zou kunnen zijn.

Maandagochtend is de ellende al volledig daar. Zie hoe mooi Nederland de dans ontspringt. Alleen zondagmiddag en in de nacht op maandag is er wat regen in de Lage Landen. Zie dat delen van Spanje in de sneeuw zouden kunnen komen en ook het Centraal Massief.

En kijk eens aan zeg! Bijna een halve meter in de berekening voor Les Menuires. Ik zag bij Tignes zelfs de 50cm. Dat is toch wel een echte bak sneeuw.

Verder naar het oosten gaat dat niet gehaald worden. maar wat een weersoep zeg! En weer ontspringen de Lage Landen de dans.

Hier het huidige beeld voor Nederland. Zeer droog allemaal!

Grappig is dat de vorm van de depressie de Lage Landen nog een paar dagen langer in de warmte houdt. Pas donderdag kiept het als een uitloper van het Azorenhoog de wind naar NNW gooit. Opnieuw wat sneeuw in de Alpen dan. Vanaf dat moment onzekerheid alom…

De cliffhanger van het Amerikaanse model voor 26 mei mag er wezen.

Nederland niet super warm in de kern van het hoog. Spanje dat nu dus nog even wat sneeuw krijgt, claimt dan zijn status terug als fantastisch vakantieland. Wat zijn jouw vakantieplannen? De Alpen zijn altijd mooi.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.