Onderaan iets over de prijsvraag maar dit artikel gaat vooral over de Parry-bogen en andere lichtbrekingsverschijnselen die deze winter op 6 november en 23 januari in Les Menuires zijn waargenomen. Al tot twee keer aan toe! De foto’s hierboven en hieronder zijn van beide data. Het gaat om halo’s met nog veel meer aan het handje. Wat zien we allemaal?
Via Google Image Search en “halo” kom ik een heel eind verder en zie ik foto’s die hetzelfde tonen…
Deze is van 30 oktober 2012 in Huntsville Alabama. In het begeleidende artikel leren we dat we in zo’n plaatje de volgende fenomenen zien: 22 graden halo, parhelium (bijzonnen), parhelische kring, Parry-boog, upper tangent arc, supralaterale boog, circumzenitale boog en Wegner boog. Die zijn niet allemaal te zien in de foto’s van Les Menuires. Welke zie je wel?
Deze is wel heel spectaculair. Nog maar kort geleden opgenomen…. 9 januari in New Mexico.
Het begeleidende artikel helpt ons sterk verder. Nu wordt het al makkelijker te zeggen wat er in Les Menuires te zien is geweest.
Het heeft allemaal te maken met de kristalstructuur van de ijsnaaldjes waarin het zonlicht wordt gebroken. Ook moet de lucht praktisch stil staan zodat de kristallen allemaal in een bepaalde oriëntatie gaan “liggen”. De hoogte van de zon boven de horizon heeft veel invloed op het fenomeen…
In dit artikel vinden we een plaatje die precies laat zien hoe het zit met de Parry-bogen. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Van William Parry, de ontdekkingsreiziger die aan het begin van de negentiende eeuw al aardig opschoot om de Noordwest Passage voor elkaar te krijgen. In 1920 spotte hij de bogen voor het eerst en beschreef hij ze. Een Nederlandse uitleg zegt:
De Parry bogen zijn vrij zeldzaam. Deze bogen ontstaan in dezelfde soort ijskristallen als de bovenraakboog en onderraakboog van de omschreven halo, maar met een klein verschil. Voor de Parry bogen dienen ijsnaalden niet alleen horizontaal te zweven, maar bovendien nog een van hun zijvlakken parallel met het horizontale vlak te hebben. Dit is alsof je een zeshoekig potlood op tafel legt, die dus horizontaal ligt en dan bovendien met een van de zijvlakken op tafel rust. Deze kristalorientatie vereist zeer rustige lucht en bovendien goed gevormde zuivere ijsnaalden, een situatie die niet vaak voorkomt. De meest voorkomende Parry boog is een bovenraakboog net boven de gewone bovenraakboog. Op bepaalde zonshoogten – rond 9o – kan ook een V-vormige Parry boog te zien zijn, die dan tussen de hoogste Parry boog en de bovenraakboog zit. Ook onder de zon kunnen Parry bogen te zien zijn.
Verdomd boeiend allemaal. Afsluitend nu we toch met Les Menuires bezig zijn: Mark van Gorp heeft nog tot donderdag 18.00 uur om zich te melden anders gaan we een nieuwe trekking doen voor de winnaar van de prijsvraag Les Menuires.
21 reacties
Reacties zijn gesloten.