halo-menuires2

Onderaan iets over de prijsvraag maar dit artikel gaat vooral over de Parry-bogen en andere lichtbrekingsverschijnselen die deze winter op 6 november en 23 januari in Les Menuires zijn waargenomen. Al tot twee keer aan toe! De foto’s hierboven en hieronder zijn van beide data. Het gaat om halo’s met nog veel meer aan het handje. Wat zien we allemaal?

halo-menuires1

Via Google Image Search en “halo” kom ik een heel eind verder en zie ik foto’s die hetzelfde tonen…

Magnificent-Halo-Display-Over-Huntsville-Alabama

Deze is van 30 oktober 2012 in Huntsville Alabama. In het begeleidende artikel leren we dat we in zo’n plaatje de volgende fenomenen zien: 22 graden halo, parhelium (bijzonnen), parhelische kring, Parry-boog, upper tangent arc, supralaterale boog, circumzenitale boog en Wegner boog. Die zijn niet allemaal te zien in de foto’s van Les Menuires. Welke zie je wel?

mexico

Deze is wel heel spectaculair. Nog maar kort geleden opgenomen…. 9 januari in New Mexico.

legenda

Het begeleidende artikel helpt ons sterk verder. Nu wordt het al makkelijker te zeggen wat er in Les Menuires te zien is geweest.

wparry

Het heeft allemaal te maken met de kristalstructuur van de ijsnaaldjes waarin het zonlicht wordt gebroken. Ook moet de lucht praktisch stil staan zodat de kristallen allemaal in een bepaalde oriëntatie gaan “liggen”. De hoogte van de zon boven de horizon heeft veel invloed op het fenomeen…

pry30

In dit artikel vinden we een plaatje die precies laat zien hoe het zit met de Parry-bogen. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Van William Parry, de ontdekkingsreiziger die aan het begin van de negentiende eeuw al aardig opschoot om de Noordwest Passage voor elkaar te krijgen. In 1920 spotte hij de bogen voor het eerst en beschreef hij ze. Een Nederlandse uitleg zegt:

De Parry bogen zijn vrij zeldzaam. Deze bogen ontstaan in dezelfde soort ijskristallen als de bovenraakboog en onderraakboog van de omschreven halo, maar met een klein verschil. Voor de Parry bogen dienen ijsnaalden niet alleen horizontaal te zweven, maar bovendien nog een van hun zijvlakken parallel met het horizontale vlak te hebben. Dit is alsof je een zeshoekig potlood op tafel legt, die dus horizontaal ligt en dan bovendien met een van de zijvlakken op tafel rust. Deze kristalorientatie vereist zeer rustige lucht en bovendien goed gevormde zuivere ijsnaalden, een situatie die niet vaak voorkomt. De meest voorkomende Parry boog is een bovenraakboog net boven de gewone bovenraakboog. Op bepaalde zonshoogten – rond 9o – kan ook een V-vormige Parry boog te zien zijn, die dan tussen de hoogste Parry boog en de bovenraakboog zit. Ook onder de zon kunnen Parry bogen te zien zijn.

Verdomd boeiend allemaal. Afsluitend nu we toch met Les Menuires bezig zijn: Mark van Gorp heeft nog tot donderdag 18.00 uur om zich te melden anders gaan we een nieuwe trekking doen voor de winnaar van de prijsvraag Les Menuires.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.