halo-menuires2

Onderaan iets over de prijsvraag maar dit artikel gaat vooral over de Parry-bogen en andere lichtbrekingsverschijnselen die deze winter op 6 november en 23 januari in Les Menuires zijn waargenomen. Al tot twee keer aan toe! De foto’s hierboven en hieronder zijn van beide data. Het gaat om halo’s met nog veel meer aan het handje. Wat zien we allemaal?

halo-menuires1

Via Google Image Search en “halo” kom ik een heel eind verder en zie ik foto’s die hetzelfde tonen…

Magnificent-Halo-Display-Over-Huntsville-Alabama

Deze is van 30 oktober 2012 in Huntsville Alabama. In het begeleidende artikel leren we dat we in zo’n plaatje de volgende fenomenen zien: 22 graden halo, parhelium (bijzonnen), parhelische kring, Parry-boog, upper tangent arc, supralaterale boog, circumzenitale boog en Wegner boog. Die zijn niet allemaal te zien in de foto’s van Les Menuires. Welke zie je wel?

mexico

Deze is wel heel spectaculair. Nog maar kort geleden opgenomen…. 9 januari in New Mexico.

legenda

Het begeleidende artikel helpt ons sterk verder. Nu wordt het al makkelijker te zeggen wat er in Les Menuires te zien is geweest.

wparry

Het heeft allemaal te maken met de kristalstructuur van de ijsnaaldjes waarin het zonlicht wordt gebroken. Ook moet de lucht praktisch stil staan zodat de kristallen allemaal in een bepaalde oriëntatie gaan “liggen”. De hoogte van de zon boven de horizon heeft veel invloed op het fenomeen…

pry30

In dit artikel vinden we een plaatje die precies laat zien hoe het zit met de Parry-bogen. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Van William Parry, de ontdekkingsreiziger die aan het begin van de negentiende eeuw al aardig opschoot om de Noordwest Passage voor elkaar te krijgen. In 1920 spotte hij de bogen voor het eerst en beschreef hij ze. Een Nederlandse uitleg zegt:

De Parry bogen zijn vrij zeldzaam. Deze bogen ontstaan in dezelfde soort ijskristallen als de bovenraakboog en onderraakboog van de omschreven halo, maar met een klein verschil. Voor de Parry bogen dienen ijsnaalden niet alleen horizontaal te zweven, maar bovendien nog een van hun zijvlakken parallel met het horizontale vlak te hebben. Dit is alsof je een zeshoekig potlood op tafel legt, die dus horizontaal ligt en dan bovendien met een van de zijvlakken op tafel rust. Deze kristalorientatie vereist zeer rustige lucht en bovendien goed gevormde zuivere ijsnaalden, een situatie die niet vaak voorkomt. De meest voorkomende Parry boog is een bovenraakboog net boven de gewone bovenraakboog. Op bepaalde zonshoogten – rond 9o – kan ook een V-vormige Parry boog te zien zijn, die dan tussen de hoogste Parry boog en de bovenraakboog zit. Ook onder de zon kunnen Parry bogen te zien zijn.

Verdomd boeiend allemaal. Afsluitend nu we toch met Les Menuires bezig zijn: Mark van Gorp heeft nog tot donderdag 18.00 uur om zich te melden anders gaan we een nieuwe trekking doen voor de winnaar van de prijsvraag Les Menuires.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.