Donderdag, vrijdag en zaterdag ben ik er met een dagelijkse portie weer voor de Rotterdam Marathon. Op zaterdag zelfs met een detailverwachting van minuut tot minuut. Vanavond stel ik alleen even een nieuwe spelbreker aan jullie voor nu de dreiging van hoge temperaturen duidelijk is afgenomen: de wind! Vorig jaar al speelde wind de toppers parten. Dit jaar zou dat opnieuw kunnen gebeuren. Geef me tot donderdag om de knoop door te hakken.
In de laatste twee verwachtingen van het Europese model is er plotseling een klein maar venijnig lagedrukgebied zichtbaar dat op zondagmiddag ten NO van NL langs zou trekken. Veel wind? “De Amerikanen” willen van niets weten dus dat is nog maar de vraag! Daarmee samenhangend is ook nog onduidelijk of de wind uit het zuidwesten, westen of noordwesten komt. Niet alleen maakt dat in deze tijd van het jaar veel uit voor de temperatuur (luchtaanvoer al dan niet over het nog koude zeewater). Graag willen we natuurlijk weten hoe de wind op de route van de Rotterdam marathon waait. Helaas nog erg veel onzekerheid. Mooier kunnen we het niet maken, ook Ed Aldus niet! Voor nu zet ik verder in op een graad of 14, met mogelijk een frisse start en voor de wat later binnenkomende lopers ook een fris laatste stuk. Dat mede op basis van de laatste “pluimen”.
Zaterdagavond was ik -acht dagen van te voren- al redelijk overtuigd van te veel warmte tijdens de marathon. Inmiddels staat de vlag er wat dat betreft nu gelukkig heel anders bij! Zie de grafiek – de zogenaamde pluim – hierboven. Elke lijn in zo’n pluim is een geperturbeerde versimpelde modelrun. Samen bieden de lijnen inzicht in de meest waarschijnlijke scenario’s tot 15 dagen vooruit. Hier een wat andere versie; inclusief de wind en neerslagpluim. Beiden betreft het de berekening van de krachtige “Europese (ECMWF)” computer die iedere 12 uur een nieuwe verwachting maakt. De tegenhanger is het Amerikaanse “GFS” (zo ziet die pluim er uit). Vrijwel alle meteorologen -wereldwijd- baseren hun weersverwachting verder dan 48 uur vooruit tegenwoordig met name op deze twee “modelberekeningen”. Die steeds beter presteren. Daardoor is het soms best mogelijk ruim een week vooruit te kijken; met soms wel 70% betrouwbaarheid. Factoren die daarin -naast de interpretatie van de weerman natuurlijk- een rol spelen zijn: de spreiding in de scenario’s (hoe dichter de lijntjes bij elkaar hoe groter de betrouwbaarheid), overeenstemming tussen de modellen, consistentie van een model (bij nieuwe berekeningen steeds dezelfde oplossing?) . En tot slot de factor tijd. Hoe dichterbij hoe betrouwbaarder per definitie.
Al met al kun je stellen dat de voorspelbaarheid van de atsmosfeer de ene keer groter is (of lijkt) dan de andere keer. Met de eerste 3 factoren zat het afgelopen zaterdag al redelijk goed. Zodoende kwam ik toen al met mijn enigszins gedurfde uitspraak dat het zondag richting de 20 graden zou kunnen gaan. Het liep iets anders. In mijn vorige bericht gaf ik daarbij terecht al aan dat er nog wel wat onzekerheid in de treksnelheid en positie van het hogedrukgebied zat. Op dat moment nam ik een trend waar dat die snelheid iets groter werd en de positionering langgerekt noord-zuid. Daardoor zouden we in plaats van volgende week maandag of dinsdag al op zondag die warme zuidelijke stroming krijgen. Het gaat echter nog sneller: die situatie lijkt aanstaande vrijdag al bereikt. Dan lijkt het 18 of 19 graden te kunnen worden.
Misschien morgenavond een korte update als de situatie daartoe uitnodigt. Maar in elk geval vanaf donderdag live marathonweer!
4 reacties
Gesloten voor reacties.