MARATHON-ROTTERDAM-2015

Remember 15 april 2007? Klik maar op die link en zie dat het destijds nog vele graden warmer was dan nu voor komende zondag wordt berekend. Maar ook toen was het op het laatste moment verrassend warm en kwamen veel mensen in de problemen. Daarom moeten we nu al met de kleur van bovenstaande kaart code oranje afgeven voor komende zondag.

DSC03343

Hierboven een herinnering van mijn eerste marathon en dat was dus die van Rotterdam. Voor de toeschouwers was het een wat frisse editie.Daar kan het over het algemeen niet warm genoeg voor zijn. Maar voor de lopers was het afgezien van aardig wat wind prima te doen! En nu is het bijna weer M-day in mijn mooie Rotterdam: de marathon! Goed voorbereid zijn de laatste 3 weken voor de marathon traditioneel een periode van uitrusten. Zelf heb ik dan doorgaans ineens tijd om me druk te gaan maken over twee dingen: allerlei kleine pijntjes die ik daarvoor niet voelde en .. het weer. Bij deze alvast tip 1: laat het los. Aan beide is niets (meer) te veranderen. Vertrouw op je goed getrainde lichaam (en geest!) en laat het feest over je heen komen! Hooguit kun je je in de laatste week wat extra voorbereiden door goed te eten en vooral te drinken.

Laten we eerst beschouwen dat er voor verschillende categorieën deelnemers verschillende gewenste weertypes zijn. In volgorde van afnemende behoefte aan hoge temperaturen:

 1. voor het publiek
 2. voor de lopers van de kidsruns en de mini-marathon (4.2 km) op zaterdag
 3. de kwart-marathon (doe ik komende zondag)
 4. de marathon (ook op zondag natuurlijk)

Voor de kids is de warmte natuurlijk prima!  Mijn 10 km loopt ook best lekker tot dik in de 20 graden.

Temp 20150412_EC20150404_0

Met de hele marathon is het een ander verhaal. Boven een graad of 12 is dat al niet meer aangenaam. Ik heb het liefst ook weinig wind, want wind maakt het lastig een constant tempo vast te houden. Dit is een persoonlijk natuurlijk en hangt ook af van de snelheid waarmee je loopt. Wat is jou ideale weertype? Met het bovenstaande kaartje en ook de opening van het bericht gaf ik het al aan: waarschijnlijk gaat het (te) warm worden. Het is goed mogelijk dat zowel zaterdag als zondag de 20 graden wordt aangetikt. Nu is nog niet te zeggen of die 20ºC net als in 2007 ruim overschreden gaan worden. Om jullie optimaal van dienst te zijn duik ik daar medio van de week nog eens diep in. Volg het hier dus!

Hogedruk 20150412 (2)

Op dit moment zit er nog onzekerheid in de verwachting. Concreet: een hogedrukgebied dat zich nu nog aan het opbouwen is boven de Britse Eilanden breidt zijn invloed de loop van komende week steeds verder oostwaarts uit. En lijkt uiteindelijk -zo rond volgend weekend (..)- pal over Nederland zuidoostwaarts te trekken. De onzekerheid zit hem vooral in de snelheid waarmee dat gebeurt en wat de exacte trekrichting wordt. Vooral voor de temperatuur kan dat van grote invloed zijn. Maar zoals ik het nu zie: grote kans op een warme zuidelijke stroming!

Speciaal voor alle hardloopfans op dit platform nu alvast mijn 10 ultieme tips voor een (te) warme marathon:

 1. Maak je er niet druk om. Veranderen kunnen we het toch niet. Het zou er alleen maar voor zorgen dat je in een mindere psychische gesteldheid raakt
 2. Bedenk dat je beter tegen de warmte kunt dan voorheen: je lichaam verkeert in goede conditie
 3. Laat de natuur zijn werk doen. Je lichaam aan de warmte laten wennen door de hele zaterdag in de zon te gaan zitten zal averechts werken: uitdroging. Nog flink gaan rennen in de warmte  is helemaal fout; dat zal een aanslag zijn. Hooguit 10 minuten joggen zaterdagochtend vroeg (dan is het nog fris).
 4. Drink in de laatste week extra veel, zeker de laatste de 3 dagen voorafgaand aan de marathon. Je urine moet kleurloos zijn en blijven (natuurlijk niet door de alcohol)
 5. Pak je eten en drinken tijdens de marathon zelf meteen vanaf het begin (bijvoorbeeld vanaf het eerste 5 km punt). In het laatste kwart van de marathon neemt je lichaam het niet goed meer op. Drink bij voorkeur niet alleen water maar ook iets waar mineralen en zouten in zitten (sportdrank)
 6. Misschien vanzelfsprekend maar toch: pas je kleding aan. Zelf kies ik in wedstrijden eigenlijk altijd voor zo min mogelijk. Maar overweeg voor in het startvak wel iets extra’s als een vuilniszak: om 10 uur zou het nog fris kunnen zijn
 7. Gewend met een pet op te lopen? Bedenk dat je de meeste warmte via je hoofd kwijtraakt en dus eerder oververhit kunt raken. Zorg er in ieder geval voor dat hij goed ventileert
 8. Vergeet de zonnebrandcrème niet
 9. Zonnebril!
 10. Wordt het uiteindelijk net zo dramatisch als in 2007? Jaag jezelf dan niet de vernieling in; dat is het nooit waard. Stel je ambities bij en beslis vooraf óf en in welk (aangepast) tempo je de marathon uit gaat lopen. Train daarna lekker door en neem later eventueel wraak op de weergoden, bijvoorbeeld in een najaars-marathon. Mij beviel dat destijds in Etten-Leur prima!
 11. Als spuit 11: geniet van dé marathon!

Yes that’s me! Je kunt op mijn tips vertrouwen. I’ve been there… Deel ze ook met je hardloopkennissen. Mijn vraag aan jou: wat zijn jouw marathon- of hardlooptips? Of doe je mee? Deel dit dan met elkaar… zou leuk zijn elkaar even te ontmoeten komend weekeinde! En is het leuk om in de zomermaanden vaker hier op hardlopen en grote events te focussen?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

11 reacties

Gesloten voor reacties.