Topdag in de Alpen vandaag! De meeste skigebieden worden toegedekt door een blauwe hemel en hierboven in Oostenrijk hebben ze er ook nog een laagje sneeuw bij, St. Johann im Pongau. In de ochtend nog -5 maar snel zal de temperatuur oplopen, wat moeten de terrassen heerlijk zijn. Gaan we in de Lage Landen ook de terrassen opzoeken?

Cescia zit met vergelijkbare condities en een lage sneeuwgrens. Gisteren speelde ze al in de verse sneeuw en nu krijgt ze er ook nog perfect zicht bij, kan slechter…

Prachtige zonsopkomst bij de Wilder Kaiser, vlakbij Hajo’s hut. Hajo is alleen niet in de buurt, hij vliegt momenteel terug naar het grijze Nederland. Ja in Nederland hebben we vandaag echt een grijze dag, binnen eieren verstoppen dan maar.

Sprongetje naar Zwitserland waar iets meer bewolking hangt uit een ligt zuidelijke stroming, föhn steekt daar op deze dagen. Het was een sneeuwrijke winter dat is geweldig nieuws voor de gletsjers zoals hier bij de Aletsch. Of we onder de streep positief uitkomen qua sneeuw/ijs-bedekking is nog wel sterk afhankelijk van hoe warm de zomer wordt.

Deze komt uit het trotse Verbier, wintersportstadje met een geweldig skigebied. Echter zijn er buiten de grenzen van het skigebied nog spectaculairdere stukken te vinden; het offpiste terrein. Vandaag storten enkele atleten zich van een van de steilste bergen: de machtige Bec des Rosses! Dat wordt spectaculair dus kijk hier live mee of zie daar de herhalingen. De organisatoren spreken van een uitzonderlijke sneeuwbedekking dus veel nieuwe dingen zijn mogelijk.

Zie hier de actuele condities en de berg waar ze zich vanaf gooien, ja vanaf het topje..

Nog even naar Frankrijk, vanuit Les Menuires hebben we uitzicht op La Masse, ook leuk freeride gebied en een stuk toegankelijker dan de Bec des Rosses 😉

Chamonix heeft al te doen met föhn bewolking, middenin het beeld volgens mij een 4-dubbele lenticularis zo lijkt het! Mooie afsluiter van wat plaatjes, eens zien wat er op de kaarten staat vanochtend.

Het ensemble voor Kleinwalsertal is gelijk vrij duidelijk, temperatuur in de lift naar heerlijke lente. Op de nacht van woensdag op donderdag wordt er nog een dumpje neergekwakt en daarna weer heerlijk warm en kurkdroog. Dat is duidelijk, einde weerbericht voor de Alpen dus?

Niet zo snel… Want hierboven het ensemble voor de zuidkant waar heel iets anders aan de hand is. Eerder zagen we al föhnwolken aan de noordkant dus dat betekent stuwing aan de zuidkant. Een flinke zuidkantdump gaat vandaag van start met een sneeuwgrens rond 1600m hoogte.

Dit zijn de accumulaties die ze mogen verwachten, tot aan een meter sneeuw voor de hogere gebieden. Hier pakken we gelijk de noordkant mee waar een nette 20 a 30cm neer gaat dalen bij een sneeuwgrens van 1200 meter. Alsof er nog niet genoeg sneeuw lag!

Dit dan de uitgangssituatie donderdag als het noordkantdumpje langzaam wordt weggedrukt door een hoog uit het zuiden. Deze neemt plaats boven centraal Europa.

Een heerlijk zonnig hoog die ook z’n invloed zal hebben op de LL maar daar zo meer over. Depressies worden even op afstand gehouden, heerlijk lente-ski-weer. Volgende week weer wat neerslagkansen voor vooral de zuidkant maar het lijkt erop dat hoge druk z’n plek eindelijk heeft gevonden!

Voordat we naar de voorspellingen gaan voor de Lage Landen kijken we nog even terug op maart. Een koude maand die vooral nog kouder aanvoelde. De snijdende koude oosten wind en de lenteverwachtingen in maart waren daar debet aan. 2 uitzonderlijk late ijsdagen begin maart en nog een bijna recordijsdag de 17e, echt bijna bijna met de maximumtemperatuur op 0,1 graad celsius. Met 4,7 gemiddeld tegen 6,2 graden normaal sluiten we dik te koud af en kon het KNMI zelfs “zeer koude perioden” noemen!

Die hoge druk gaat dus ook de LL bedienen, vanaf vrijdag komt die stroming op gang. Een depressie die zich uitstrekt van de Canarische Eilanden tot aan Ijsland stuwt warme lucht uit het zuiden recht omhoog met de Benelux in het vizier. Die warme lucht komt uit Algerije en is daar zo’n 34 graden, dat is wel warmpjes in april.

Vanaf donderdag dus sterk oplopende temperaturen met op zondag het hoogtepunt. Het GFS doet vanmorgen bijna een zomerse dag (25 graden) in sommige delen van de Lage Landen. Zo gaan we van bijna record late ijsdag naar bijna record vroege zomerse dag binnen een halve maand, zo houden ze ons wel bezig op WSWM. De vroegste zomerse dag in De Bilt is namelijk 14 april…

Gaat dat record er komen? Of komen we net zo in de buurt als onze net-niet record late ijsdag? Nee dat ziet er niet naar uit. Het EC is namelijk iets minder enthousiast en komt met een ruime twintiger, ook geen straf, kunnen we wat acclimatiseren 😉

Wat wel zeker mee gaat werken is de neerslag, die is er namelijk niet. Flatliner precies tijdens het weekend. Terwijl we gedurende de werkweek een bak water over ons heen krijgen, iets om naar uit te kijken dus!

Met een zuidelijk briesje van maximaal 3 a 4 BFT en meestal lager zal het zeker warm aanvoelen na onze koude maand maart. Kan dan echt niets ons eerste echte lenteweekend in het water laten vallen? Nouja wel iets, en het is juist de reden dat het zo warm wordt die ook het roet in het eten meeneemt.

Het lang gerekte lage druk gebied wat onze zuidelijke wind aanjaagt ligt zo dichtbij dat ook het front in de buurt komt. Door het tegengas van het Eurohoog blijft de neerslag weliswaar op afstand maar de bewolking kan wel doorkomen.

Verder ingezoomd zijn dit dan de situaties volgens het Europese model tijdens het middaguur. Ziet er best wel erg bewolkt uit heh? Gelukkig vertekenen deze kaartjes iets en zal het niet zo grijs worden als de presentatie hierboven maar dat er bewolking in de buurt is, is duidelijk. Meestal zal het gaan om hoge bewolking dus de zon zal er redelijk doorheen prikken.

Ook de pluim (van gisteren trouwens want EC heeft er vanochtend niet zoveel zin in) laat zijn twijfels zien, tijdens het weekend niet meer dan 40% kans op onbewolkt of licht bewolkte condities. Dat het warm gaat worden is zeker maar hoe het aan gaat voelen is nog afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Waarom wordt zonneschijn eigenlijk niet meegenomen in onze gevoelstemperatuur?

Hoe het dan verder gaat lijkt vrij duidelijk hoewel er nog leuke varianten mogelijk zijn. Een nieuw hoog schuift over onze oude lang gerekte depressie heen en duwt de depressie voor Noorwegen naar het oosten. Zo blijven zowel de LL als de Alpen in een rustig en droog weertype.

GFS komt zelfs met een soort Scandihoog variantje met opnieuw wind uit het oosten. Nieuwe Russische beer en Beast from the East?

Nee zeker niet, ons achterland is met het landklimaat razendsnel van winter naar zomer gegaan dus die Beast from the East is in dit geval getemd tot een oostelijk briesje met zeer prettige temperaturen. Heerlijk! Dacht je “jammer” toen je zag dat winter ver weg was in de bovenstaande kaart? Dan had het Europese model gisteravond nog een leuke voor je.

Gisteren liet het EC namelijk het laag voor Noorwegen (weetjenog) onder het hoog doorschuiven en neemt koude vochtige lucht mee. Dat zou betekenen dat we van een zeer warm weekend over zouden gaan naar…

Sneeuwbuien?!

In het grotere plaatje beter te zien. Die kleine depressie of misschien slechts neerslagpluk zuigt restjes koude lucht aan vanuit het noordoosten en zorgt ervoor dat het gezegde waarheid wordt: April doet wat ie wil.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

27 reacties

Gesloten voor reacties.