Schitterende dag weer. Jullie kunnen vast ook thuis in Nederland zulke mooie plaatjes schieten! Deze is van de zuidkant van de Alpen in Italië waar nog steeds de situatie het ergst is van alles. In Bergamo elk half uur een dode las ik ergens. Dramatisch natuurlijk. Ik ben het dan ook geheel niet meer eens met bijvoorbeeld Robert Jensen die is blijven hangen in de interpretatie van “jongens waar maken we ons druk om” en “dit is een poging voor de overheid om ons onze individuele vrijheden te ontnemen”. Met de huidige stand van medische opvangcapaciteit moet gewoon de rem erop. En leren we samen gigantisch veel, zijn we allemaal misschien voor het eerst eens samen uit de ratrace gestapt en lijkt het in een tijd van robotisering noodzakelijke universele basisinkomen vele stappen dichterbij ineens.

Hier het weer voor deze periode van bezinning in Oostenrijk…. en om even de mountainbikes uit elkaar te halen en te reviseren. Online shoppen bij een bike-site kan gewoon nog. De post werkt door…

…. en hierboven voor thuis in Nederland. Kurkdroog. Alleen de noordkant krijgt even wat sneeuw vrijdag en zaterdag.

Die sneeuw gaat voortkomen uit een naar het zuiden gezakt eerst opgelost front dat weer heractiveert tegen de Alpen. Het gaat om het front dat momenteel over de Noordzee hangt.

Vanaf vrijdagavond activeert dat over Zuid-Duitsland en tegen de Alpenhoofdkam aan. En de sneeuwgrens gaat er met transportkou flink dalen. Zondagochtend verwacht ik dat het wit is hier in Hopfgarten!!

Het hogedrukgebied zwelt dan weer op. Met nog onvoorspelbaar verder verloop behalve dat er gewoon weinig neerslag te verwachten is. Hierboven beide modellen 10 dagen vooruit.

Dus nog mooie winterse perikelen zoals onlangs in Turkije en in India waar enkele dagen geleden honderden mensen uit een sneeuwstorm gered moesten worden.

Maar we komen toch aan het einde van de groei van de sneeuwmassa op het noordelijk halfrond nu. En wel hele dikke vette plus. We mogen toch aannemen dat het sneeuwdek net rechts van de curve gaat blijven in het smeltseizoen en hoeveel kWh aan zonne-energie daarbij verloren gaat ten opzichte van de voorgaande jaren kun je dan uitrekenen.

Het arctisch zeeijs dat jaar in jaar uit netjes op en neer golft als eb en vloed aan onze kust doet het ook netjes. Nu in het seizoen waar de winden vooral gaan bepalen hoe snel het ijs gaat smelten. Of dat het nog wat verder aan vriest. Ik heb aan die hele curve nog nooit iets echt schokkends gezien. Enkel de geruststelling dat het klimaat altijd verandert en vooralsnog gelukkig in kleine stappen. Want grote klimaatstappen de fijne warme kant op of de fnuikende koude kant op zijn in de geologische geschiedenis keer op keer gezet. Momenteel moet je toch echt concluderen dat we in een fase van stabiel klimaat zitten op het plateau na de opwarmingsgolf van 1975-1998.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

28 reacties

Gesloten voor reacties.