IMG-20141129-WA0000

Hierboven de zoon van de eigenaar van het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena aan het genieten van het uitzicht op de Stubaier Gletscher vandaag. Geweldige sneeuw zo te zien. Aan het einde van dit weerbericht zul je snappen dat de vooruitzichten echt goed zijn en dat er tenminste geen reden is voor paniek. Ik heb dat vaochtend ook in de reacties aangegeven: een slechte set modelruns maakt nog geen rampseizoen! Ik hoop dat jullie zien dat we een dikke rode draad door de berichten trekken en dat we niet met alle winden meewaaien. En na het gemopper van vanochtend kunnen we nog iets heel bijzonders melden: koud vuurwerk voor Nederland…

Eric was weer eens op de gletsjer van Zell am See Kaprun en verzorgde deze reportage vandaag. Tja sneeuw is inderdaad nodig. Ook boven op de gletsjer hier. Maar wat een mooi weertje… heerlijk.

obertauern-opening

Obertauern had een wat droevige start dit jaar. Geen sneeuw op 1800m en geen pistes open. Te warm voor kunstsneeuw. Murphy’s law.

Weer een vulkaan is uitgebarsten. Het gaat maar door. Ik ben geen expert op dit gebied dus ik verbind er verder geen conclusies aan…

pluim2911-12

Komt er nog een ijsdag begin december in Groningen? Maar wat is dit? Een heel ander beeld! Noordoost-Nederland doet ineens veel serieuzer mee aan de winterinval in Duitsland. Als je de warme golf op 6 en 7 december (sneeuw richting Alpen) even uitgumt dan is dit een serieuze vorstperiode! Mijn hemel… Tuurlijk de hoofdrun eindigt als een koude uitbijter, maar toch… Ook tot 14december aan toe is er potentie voor vorst of in elk geval temperaturen waar ze in de Wintersport Arena Sauerland 600m hogerop erg blij van worden.

matigevorstyes

Check dit mensen! Is dit de eerste berekening van matige vorst voor Nederland deze winter? Wij noemen dat hier een keiharde primeur. Weliswaar in de berekening maar toch een primeur. Glimglim…

ens2911-12

Het Amerikaanse model geeft aan dat scenario’s met veel te hoge druk over de Alpen zijn weer verruild voor prima synoptische ontwikkelingen. Huiskamervraag: wat betekent het moeilijke woord “synoptisch”? Flauw hè! Ja het is heel makkelijk om een expert te lijken. Welnu, het Amerikaanse model heeft een schitterend koude hoofdrun vanavond met een beetje sneeuw op 1 en 2 december, weer wat op 6 december (Ronaldo’s front) en dan kans op meer vanaf 11 december. De GFS parallel heeft er vanavond juist geen zin in dat zeg ik er eerlijkheidshalve bij.

ronaldosfront

Hier zie je Ronaldo’s front in volle glorie weer strak op de kaart voor 6 december. Dat is de hele mooie poedersuiker van mijn BV vanaf 1 december. Sneeuwgrens? Laagste dalen! Yummie!

blokkade

Het Amerikaanse model eindigt echt weer bijzonder nice vanavond. Mooie blokkade door een vanuit Canada de oceaan op geglipt hoog. Zeer felle depressies met stormwinden trekken over Scandinavië en laten de wind dan uitzakken richting Alpen. Er is kans op missers richting Pyreneeën en Zwarte Zee maar ik denk dat de Alpen hun naam en faam als neerslagmagneet wel weer gaan waarmaken. Opmerkelijk op deze kaart is de sneeuwval over Bulgarije en Griekenland. Allemaal meteofiction van de bovenste plank. Toch is die drukverdeling boven de Noordzee gewoon het mooiste wat we kunnen wensen. Zo lang dit soort berekeningen eruit floepen is de kans aanzienlijk dat er een grote dump aan de noordkant komt. Nog ruim voor de kerstweek. Lekker slapen dus zo…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

29 reacties

Gesloten voor reacties.