IMG-20141129-WA0000

Hierboven de zoon van de eigenaar van het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena aan het genieten van het uitzicht op de Stubaier Gletscher vandaag. Geweldige sneeuw zo te zien. Aan het einde van dit weerbericht zul je snappen dat de vooruitzichten echt goed zijn en dat er tenminste geen reden is voor paniek. Ik heb dat vaochtend ook in de reacties aangegeven: een slechte set modelruns maakt nog geen rampseizoen! Ik hoop dat jullie zien dat we een dikke rode draad door de berichten trekken en dat we niet met alle winden meewaaien. En na het gemopper van vanochtend kunnen we nog iets heel bijzonders melden: koud vuurwerk voor Nederland…

Eric was weer eens op de gletsjer van Zell am See Kaprun en verzorgde deze reportage vandaag. Tja sneeuw is inderdaad nodig. Ook boven op de gletsjer hier. Maar wat een mooi weertje… heerlijk.

obertauern-opening

Obertauern had een wat droevige start dit jaar. Geen sneeuw op 1800m en geen pistes open. Te warm voor kunstsneeuw. Murphy’s law.

Weer een vulkaan is uitgebarsten. Het gaat maar door. Ik ben geen expert op dit gebied dus ik verbind er verder geen conclusies aan…

pluim2911-12

Komt er nog een ijsdag begin december in Groningen? Maar wat is dit? Een heel ander beeld! Noordoost-Nederland doet ineens veel serieuzer mee aan de winterinval in Duitsland. Als je de warme golf op 6 en 7 december (sneeuw richting Alpen) even uitgumt dan is dit een serieuze vorstperiode! Mijn hemel… Tuurlijk de hoofdrun eindigt als een koude uitbijter, maar toch… Ook tot 14december aan toe is er potentie voor vorst of in elk geval temperaturen waar ze in de Wintersport Arena Sauerland 600m hogerop erg blij van worden.

matigevorstyes

Check dit mensen! Is dit de eerste berekening van matige vorst voor Nederland deze winter? Wij noemen dat hier een keiharde primeur. Weliswaar in de berekening maar toch een primeur. Glimglim…

ens2911-12

Het Amerikaanse model geeft aan dat scenario’s met veel te hoge druk over de Alpen zijn weer verruild voor prima synoptische ontwikkelingen. Huiskamervraag: wat betekent het moeilijke woord “synoptisch”? Flauw hè! Ja het is heel makkelijk om een expert te lijken. Welnu, het Amerikaanse model heeft een schitterend koude hoofdrun vanavond met een beetje sneeuw op 1 en 2 december, weer wat op 6 december (Ronaldo’s front) en dan kans op meer vanaf 11 december. De GFS parallel heeft er vanavond juist geen zin in dat zeg ik er eerlijkheidshalve bij.

ronaldosfront

Hier zie je Ronaldo’s front in volle glorie weer strak op de kaart voor 6 december. Dat is de hele mooie poedersuiker van mijn BV vanaf 1 december. Sneeuwgrens? Laagste dalen! Yummie!

blokkade

Het Amerikaanse model eindigt echt weer bijzonder nice vanavond. Mooie blokkade door een vanuit Canada de oceaan op geglipt hoog. Zeer felle depressies met stormwinden trekken over Scandinavië en laten de wind dan uitzakken richting Alpen. Er is kans op missers richting Pyreneeën en Zwarte Zee maar ik denk dat de Alpen hun naam en faam als neerslagmagneet wel weer gaan waarmaken. Opmerkelijk op deze kaart is de sneeuwval over Bulgarije en Griekenland. Allemaal meteofiction van de bovenste plank. Toch is die drukverdeling boven de Noordzee gewoon het mooiste wat we kunnen wensen. Zo lang dit soort berekeningen eruit floepen is de kans aanzienlijk dat er een grote dump aan de noordkant komt. Nog ruim voor de kerstweek. Lekker slapen dus zo…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.