Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

Lekker koud, volle maan, Geminiden, MPH en een stoer Petertje

check ook eens

74 Reacties

 1. Aart schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576363326.jpeg[/img]

  Alsof het overdag is, maar het is 23.30 uur ( https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/ ).

 2. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576363739.jpeg[/img]
  Het zou zo maar kunnen Hajo. Camera tuurt naar het zuidoosten dus het schijnsel ongeveer uit de richting van de maan net na opkomst dus. NB hierboven wat later vanavond! Wel jammer voor de vallende sterren natuurlijk!

 3. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576364054.jpeg[/img]
  NB het viel me toevallig ook op, toen het wel (zo goed als) volle maan was. Wat een pracht met deze camera’s!

 4. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576364193.jpeg[/img]
  Nog ééntje; doordat deze ook als best shot was gezet merkte ik het op 😉

 5. Qlubtempo Raoul schreef:

  Droog tot zaterdag, lage dauwpunten. Minimale schade aan het sneeuwdek. Dan keert de kou terug met sneeuw voor de alpen. En een kouder verloop tijdens de kerstweek. Althans zo zie ik de gfs00. Misschien zie ik het te positief deze zondagochtend. Dus weermannen correct me if i’m wrong!

  • Qlubtempo Raoul schreef:

   Ook Ecmwf gaat erin mee met nieuwe sneeuwval te beginnen met vrijdag zaterdag. Maar hoe zit dat met de sneeuwvalgrens?

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Zie de posts van gisterenavond… De lagedruk lijkt in de loop van de kerstweek verder oostwaarts te trekken.. Weekend kerstweek koeler met sneeuwgrens van circa 1000/1200 meter ( wellicht wat lager als het meezit). Net voor de kerst of 1e kerstdag mogelijk een dagje in de warme sector en zoals het er nu naar uitziet vanaf dat moment sneeuw tot in de dalen… Toch steeds beter en vooralsnog geen teken dat het een warme neerslagvrije week zal gaan worden.. integendeel dus… 😉

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Oef… komende zaterdag snowcasten want zoals de GFS hoofdrun nu berekend valt er in de nacht van vrijdag naar zaterdag en zaterdagmorgen boven de 1000/1200 meer dan 20 cm (plaatselijk wellicht > 30 cm.
     Dan maar wat later die dag omhoog richting de Zillertal Arena 😉

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Vervolgens na die sneeuwval weer een paar dagen belachelijk warm (plus 12 op 1500 meter)..
      De warmere en koudere luchten liggen dicht bij elkaar dus dat zal de komende runs nog wel eens totaal andere uitkomsten geven..

     • Qlubtempo Raoul schreef:

      Mocht dat uitkomen zou dat wel de redding voor het winterse plaatje zijn voor de noordkant. Ik denk dat we serieus mogen duimen dat het de goede kant op valt.

 6. Qlubtempo Raoul schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576392467.png[/img]

 7. Wessel schreef:

  Goedemorgen! Mayrhofen -3, kanonnen staan aan beneden. Helaas denk ik wel dat het dunne sneeuwlaagje (4/5cm) vandaag snel zal verdwijnen… Enjoy the day! [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576392531.jpeg[/img]

 8. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576398690.jpeg[/img]
  Vandaag even genieten van de prachtige sneeuw. De wind is een stuk minder, hier op het balkon zelfs windstil. Rond de 0 graden dus een stuk warmer. Aankomende week al van alles voorbij zien komen, wind, sneeuw en zelf regen!!!!! Dat wordt nog even billenknijpen. De kerstweek zie ik wel optimistisch tegenmoet……

 9. nils schreef:

  Ik vind het wel een bizarre omslag op de kaarten. Van droog naar zeer neerslagrijk in de eerste kerstweek. Ik ben benieuwd hoe de experts straks hun licht erover gaan laten schijnen…

 10. Sanko schreef:

  Zo wat een ruig weertje hier in het noordelijk kustgebied. Kompleet herfst . Landerijen erg nat na een te droge zomer, maar achterstanden wel ingehaald bovenop. Hoe de diepe ondergrond is, dat is moeilijk te zeggen , denk dat herstel wat langer duurt. Veelbelovende start in de Alpen maar nu spannend voor ieder die op korte termijn in wat lagere delen een sneeuwrijke vakantie hoopt te vieren. Zou erg fijn zijn als het allemaal nog een beetje meevalt zeg. En misschien is het juist wel de onrust in het weerbeeld van de laatste weken die nog een kleine verrassing mogelijk maakt. We houden hoop en voor de lage landen wellicht een beetje winter na eerste week januari. Allemaal veel voorpret gewenst. Ik moet nog ff wachten tot 1 febr voor een weekje SFL . Maak ik me geen zorgen over. Altijd goedgekomen qua sneeuw rond die tijd.

 11. Qlubtempo Raoul schreef:

  Ben benieuwd wat het gaat worden!

 12. RichardB schreef:

  Ja klopt gfs 06

 13. eri schreef:

  gfs06 20-21-22 dec. kan op mooie sneeuw in de N alpen met een sneeuwgrens van 1000-1500 meter en lager daarna 2 dagen warmer en tijdens kerst weer kouder mer sneeuw. Z alpen kregen deze week ( veel ondersteuning ) veel sneeuw boven de 1700-1900 meter en kerst staat er weer een dump in maar die heeft nog geen ondersteuning. ik ga naar de N alpen dus ik teken voor de gfs06 met 20-22 dec denk toch tussen de 20 en 50 cm boven de 1200 meter.

 14. Spyfromthesky schreef:

  Voor de L.L. is er weinig nieuws. Er komt eigenlijk nauwelijks een eerder voorziene droge periode. Er blijft een depressie trein van warme Azoren gemengd met diepe troggen van het westen naar het oosten gaan.

  Het is geen echte WC zoals we eerder gewend waren, maar toch is het een andere vorm van een WC.
  Mogelijk, maar dat is ook veel te ver weg, dat tegen het einde van het jaar wat meer hoge druk potentie zich noordelijke meeste kan maken van het herfstfort Europa.

  Rond de kerstdagen komt er wat koudere bovenluchten even over de L.L. Zal wel gewoon regen zijn.
  Noord Engeland kan dan wél wat sneeuw hebben.

  Koudere lucht lijkt zich wel op hoogte meer te willen afzakken naar het zuiden tegen het einde van het jaar.

  Dit natuurlijk in het achterhoofd houdende dat elke run van GFS een soort van dagkoersen zijn. De tendens is een soort van semi WC, althans zo herken ik dit denk ik. Wanneer, of en hoe dit verbroken kan worden?

  Spyfromthesky

 15. Jorne schreef:

  Ik sluit me aan bij spy met z’n semi-WC. Het blijft in de modellen schommelen met in ieder geval wat verandering rond de 20e, dat riepen we hier vorige week ook al 😉

  Het blijft gewoon een onvoorspelbaar gebeuren, geen leidende drukgebieden in de buurt van Europa. De modellen hebben er ook zichtbaar moeite mee want de concrete uitkomsten zijn iedere dag anders. Ik duim vooralsnog voor zorgenkindje Noordkant want ik gun iedereen dat witte dorp tijdens de kerst! Ik kijk zo misschien even nog door wat kaarten 🙂

  • RichardB schreef:

   Ik schrik nog steeds van de temperaturen die sommige site aangeven voor de noordkant. 2015 was ook vrij slecht maar hebben we gewoon kunnen skiën met dal afdeling ik denk dat het dit jaar wel beter wordt dan 2015

   • Wessel schreef:

    In Mayrhofen vandaag dikke plustemperaturen maar sneeuw bleef fantastisch. In het dorp is het dunne laagje amper aangetast. Zolang de dauwpunten laag blijven en er iets van bewolking is heeft de zon amper invloed.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Ligt het aan mij of zijn de invloedrijke hoge drukgebieden in het zuiden een stuk zuidelijker dan afgelopen jaar (jaren). En zo ja, wat is de verklaring?

 16. Hans schreef:

  Mooie camerabeelden idd, echt om zelf even bij weg te dromen. De MPH was mij ook al opgevallen…. wist alleen niet dat MPH de juiste naam hiervoor is of gewoonweg vergeten… haha.. en zo leer ik steeds weer wat bij 😉
  Ik kijk altijd in ver fictiegebied of er lichtpuntjes zijn te ontdekken. Vind nu tussen 240h – 300h te wisselvallige kaarten. Eind komende week dus de bak sneeuw en ook volgende Kerstweek met name de zuidkant veel neerslag. Wel een (te) hoge SVG. Dat moet en kan nog wel positiever (uitpakken).

 17. Jeroen amsterdam schreef:

  zee ijs 2018 gisteren op deze dag:
  [img]http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02135/north/daily/images/2018/12_Dec/N_20181214_conc_v3.0.png[/img]

  zee ijs 2019 gisteren op deze dag:
  [img]http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02135/north/daily/images/2019/12_Dec/N_20191214_conc_v3.0.png[/img]

  Evenveel ijs alleen zit er meer aan onze kant nabij Spitsbergen en Nova Zembla. IJs tussen rusland en Alaska zal komende week dicht groeien. 2003 was de laatste keer dat we het gemiddelde maximum haalde. Probeer geen discussie te starten, maar vond het interessant om de verschillen in tussen twee opeenvolgende jaren te laten zien.

  • JanVanSoest(soesja) schreef:

   Interessant!

  • Leo schreef:

   Opmerkelijke, en wellicht voor ons interessante verschuiving inderdaad! Ook in 2017 en 2016 minder ijs (dan nu en dan gemiddeld) rondom Spitsbergen en Nova Zembla. Overigens is het totaal eindelijk weer een beetje richting de normaal aan het gaan, iets wat iedere winter op zeker moment gebeurt. Er zijn op deze dag nu zelfs 7 jaren te tellen met een lagere ijsbedekking. Maar de verschillen zijn (per definitie in de winter) klein en het heeft nu bovendien lang geduurd. Iets meer dan een week geleden had het huidige jaar nog de op één na laagste bedekking (NB sinds het begin van de metingen; 41 jaar geleden). Het “wak” (= onvoorstelbaar groot 😉 ) tussen Alaska en Rusland is daar voor het grootste deel debet aan. Een extreem grote en zorgwekkende instroom van warm water uit de Stille Oceaan is de oorzaak.
   https://en.ilmatieteenlaitos.fi/arctic-now
   Hier is dat mooi zichtbaar. Tussen 25 en 29 november zelfs een enorme groei van het open water. Overigens is ook de smelt van de sneeuw in delen van Scandinavië en Rusland van afgelopen week -ik meen dat Hajo het ook al aanhaalde- goed zichtbaar helaas.

 18. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576425198.jpeg[/img]
  Schitterende skidag, geen wind en rond de nul graden. Top sneeuw.

 19. vanDam schreef:

  Gerlos ook een top dag, weinig wind, wat hoge bewolking waar de zon doorheen scheen en iets boven 0. Maar de sneeuw is echt uitstekend op het moment, vorig was het een stuk slechter.

  • vanDam schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576428928.jpeg[/img]

   Krimml kijkend richting Mittersill

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @vanDam
    Lekkerrrr… die pisten daar hebben daar nu maar een paar uur zon en die schijnt dan ook nog eens ‘met de berg mee’…
    Ik hoop er over een weekje ook te skiën… Dank voor het delen en nog veel skiplezier !

    • Wessel schreef:

     Asten, als ik van Dam z’n post lees komt dat overeen met mijn bevindingen in Zillertal 3000 (ligt natuurlijk ook ver uit elkaar ;-)). Deze hoek heeft gewoon veel sneeuw gekregen in november en de temperaturen deze week zullen daar alleen in het dal wat vanaf snoepen. Het gaat gewoon genieten worden volgende week, met hopelijk verse sneeuw!

 20. RichardB schreef:

  Als ik de kaarten nu een heel klein beetje begrijp gaan we richting van het nieuwe jaar naar een koudere setting in de alpen. Voor het aanstaande weekend kan er sneeuw vallen vanaf 1000 mtr daaronder regen die geldt ook voor de maandag voor tweede kerstdag zie ik wel een mooie neerslag tot in de dalen.
  Zie ik dat goed?.

 21. Hans schreef:

  Ondanks de heftige sneeuwval i.c.m. wind: Tourengeher buiten de piste…..

  Lawinedode Kleinwalsertal: https://vorarlberg.orf.at/stories/3026284/

  Lawinedode Seiser Alm: https://www.stol.it/artikel/chronik/lawinenabgang-auf-der-seiser-alm-vermisstensuche-laeuft

 22. Valentijn schreef:

  Vandaag de hele dag in Saalbach geweest. Alle dorpen, behalve Fieberbrunn, gehad. Het is zeer goed te doen. Alle belangrijke pistes, liften en verbindingen zijn open. Meeste geopende pistes ook (zo goed als) op volle breedte. Sneeuw is super griffig en compact. Genieten. Aantal foto‘s heb ik geplaatst op de Instagramstory van Oostenrijk TV. Kerstgangers hoeven zich voor Saalbach geen zorgen te maken: skiën en après skiën is verzekerd 😉

 23. Hans schreef:

  EC 12 tapt volgende week maandag wederom uit een ander vaatje dan GFS 12. NW wind ipv W en dus sneeuw voor noordzijde Alpen, ook dinsdag.

 24. RichardB schreef:

  En insneeuwen vanaf aanstaand weekend

 25. Jesse schreef:

  Kan iemand wat duidelijkheid geven (voor zover mogelijk) over de komende week in Oostenrijk? Wat staat er te wachten na de föhnperiode van morgen-overmorgen? Zon, bewolkt, kans op een sneeuwbuitje?

  Ben het overzicht een beetje kwijt op de middelange termijn

  • Wessel schreef:

   Jesse, ik wil niemand hier wegsturen maar aangezien het hier vaak over de langere termijn gaat raad ik je aan ook andere wintersport sites te raadplegen. Daar bespreken ze vaak de komende paar dagen en eventueel een tendens. Eigenlijk nooit lange termijn. Ik check vaak alles, waardoor je op die sites een goed beeld krijgt voor de komende dagen en hier meer leest over de meteofictie (+7 dagen) Dit kan ik iedereen aanraden.

   • Jesse schreef:

    Jaa ik weet het, maar heb het idee dat het nog niet helemaal vast ligt, dus vandaar mijn vraag. Maar zie dat jorne al n mooie update heeft gegeven

 26. Jorne schreef:

  Het begint zo dinsdag al te pruttelen in regio Zermatt met een sneeuwgrens die af en toe dipt naar en onder de 1500m. Dat is de voorbode voor het weekend met dan significante neerslag uit het zuidwesten. Regio Ecrins gaat het meeste neerslag krijgen bij een dalende sneeuwvalgrens naar 1300m.
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576439837.png[/img]
  Later in het weekend klapt de neerslag dan ook over naar de noordkant en krijgen we een tijdelijke sneeuwsandwich. Veel gaat het niet zijn voor de pure noordkant hoor, een cm of 20 is wel de max, tegen de hoofdkant misschien wat meer. Zie ook al de volgende depressie klaar liggen op de oceaan, volgens het laatste EC vooral een Zwitserlandfeestje.

  En tot op welke hoogte gaat de sneeuw dan vallen komend weekend? Voor Frankrijk, zuidkant en Zwitserland zal het wel loslopen met de hogere dorpen, wellicht eerst regen maar daarna sneeuw. Interessant wordt het voor de lage dalen in Oostenrijk, de meeste sneeuw zal bij de sandwich vallen op de grens van warm en koud. Voor veel dorpen dus eerst regen en daarna nog wat sneeuw tot zo’n 1000m aldus het EC. Veel is het vooralsnog niet, maar een dag of 2/3 terug stond het nog amper op de kaarten. Het blijft een situatie waarin alles mogelijk is, zo is het zeker genieten voor de liefhebber 🙂 Iets spannender voor de kerstgangers 😉

 27. RichardB schreef:

  Ik zou ervoor tekenen 20cm voor de alpennoordkant als ik aan kom en er ligt 20 cm verse sneeuw.

 28. Jopie schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576442483.gif[/img]
  Dit is nog wat ver weg. Maar niet onrealistisch. In ieder geval geen lange teflon zoals 2015

 29. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/12/1576442190.png[/img]
  Ik zat ook net te kijken maar Jorne doet al mooi bericht dus ik hou het bij een korte aanvulling. Ik keek vooral naar de noordkant van Oostenrijk. Op bovenstaand kaartje (let wel: alleen het gedeelte voor de noordkant dus) de sneeuwval tussen 21 en 25 december; toch de moeite! Sneeuwgrens ligt volgens mij op het eind nog flink lager dan de 1000 meter die Jorne noemt. Maar te onzeker en te ver weg voor exacte details uiteraard dus ok.

 30. Hajo schreef:

  Hier de avondupdate. Tijdens de dag is het me niet gelukt een bericht te maken. Morgenochtend wel! Zal al vroeg live staan… https://wintersportweerman.nl/ons-weer-komt-zeker-niet-uit-rusland-maar-recht-uit-noord-amerika-115209/

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.