Op 12 december was het volle maan maar toen was het nog flink bewolkt. Oostenrijk heeft vannacht een heldere nacht en dat levert op foto-webcam.eu schitterende plaatjes op. Doe eens mee en markeer je mooiste vondsten als “Bestes Bild” via het delen knopje. Helaas kun je op de Beste Bilder pagina niet zien wie de plaat heeft gedeeld… anders konden we elkaar de groeten doen. Op bovenstaande plaat van een camera die er sinds oktober staat, durf ik niet te zeggen of het schijnsel van de maan of een auto is.

Hierboven een vallende ster. Dat gaan er een boel worden vannacht. Want de Geminiden komen voorbij. 120 per uur!

Deze van Rauris mag er ook zijn! Hoe nice…

Leuk in de avondrun voor de Lage Landen is dat ene paarse Petertje. Weer echte pure meteofiction. Maar het laat mooi zien hoe een echte break out mogelijk is…. Het kan altijd. Zelfs als alle voortekenen er tegen spreken. Als we pech hebben…. of alle wilde dieren en vooral de ijsvogeltjes geluk…. dan gaan we met zeer milde temperaturen het nieuwe jaar in.

Op wetteronline.de met een fraaie video dat er vandaag in het Erzgebirge en op de Fichtelberg een sneeuwstorm was. Bekijk de video hierrr. Op zoek naar een actuele video op Youtube vond ik bovenstaande van echt exact twee jaar geleden. Dat is toch wel bijzonder…

Dit was het windveld vandaag. Rond de top van de Hohe Salve was het een pittige WNW wind inderdaad. Dat gaat nu geleidelijk om naar Föhn…

In de reacties was wat discussie of het wel terecht is dat ik die Föhnfase “teflon” noem. Een flauw antwoord zou zijn: ja ik heb die term zelf verzonnen dus ik mag ermee doen wat ik wil. Een beter antwoord gaf ik vanochtend eigenlijk al door te vragen “bestaat er ook steenkoud teflon?”. Want ik ga niet mee met de mensen die op dit moment optimistisch zijn over kansen op glijbanen en dumps of witte wastrommels. Wel zie ik iets bijzonders in de Amerikaanse runs en als ik dat goed interpreteer is dat het zo bijzondere winterse Mobile Polar High (MPH)…. dat is een hogedrukgebied dat net zo sturend wordt als normaal een lage drukgebied het kan. En dat treedt in de winter op omdat kou onder een hoog kleverig is en onder het weer door kan kruipen. Ik heb hierboven de plek gemarkeerd waar het begint of zou kunnen beginnen. Want het blijft meteofiction.

In ieder geval zien we die kou veel verder uitzakken en naar het oosten schuiven. De Alpen worden geschampt en Oostenrijk met zijn landklimaat doet nog een beetje mee… dit staat synoniem met hervatten van de kunstsneeuwproductie die de komende twee weken toch wel stil komt te liggen. Hier in Hopfgarten zie ik bij de dalafdaling die nu nog dicht is wel zulke dikke bulten liggen momenteel dat ik denk dat men helemaal klaar is om de dalafdaling voor het hoogseizoen klaar te hebben. Die voorspelling lijkt dan uit te komen en toch ook wel mijn boude voorspelling voor de noordkant (de zuidkant was al klaar): de dagen na 10 december zou de hele noordkant insneeuwen…. en nu is het een dunne laag in de dalen…. maar het lijkt wel gebeurt dat insneeuwen. Maar als ik heel eerlijk ben….. de komende twee weken gaat de kleur groen buiten de pistes toch wel terugkomen hier en daar.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

74 reacties

Gesloten voor reacties.