Hoe moet je nu een nieuw weerbericht beginnen, als je één dag na de warmste 2 augustus ooit zit? Wie had er gisteren geen last van zwetende tenen en klotsende oksels? Nou om heel eerlijk te zijn had ik daar geen last van. Lekker de hele dag in een ge-aircondisioneerde ruimte – zo’n 21 graden – en in de avond was het hier in het westen van Nederland alweer aangenaam afgekoeld. Nou ja, 26 graden is nog behoorlijk warm, maar op datzelfde moment bereikte de temperatuur in Arcen een dikke 11 graden meer. 26.6°C in Amsterdam en 36.9°C op dat moment in Arcen. Van een absoluut record is het niet gekomen. Maar voor de vaste bezoeker van deze site is dat natuurlijk allang geen verrassing meer. Ook het aangekondigde onweer is uitgebleven. En ook dat is hier goed uitgelegd! Men mag natuurlijk nooit klagen over het weer. Maar wij zijn Nederlanders, en natuurlijk een handjevol vriendelijke zuiderburen, dus wij klagen lekker wel. Je zal vakantie hebben en in je tent of caravan de nacht moeten doorbrengen. Nee, dan liever 10 graden koeler toch?? Voor die mensen heb ik heel goed nieuws. Dat is nu juist de temperatuur die we de komende dagen gaan halen. Laten we een koele duik nemen in het weerkaartenzwembad.

[dc_slider slider=”21124″ captions=”true”] Het hogedrukbolwerk dat de warmte onze richting opstuurde kiest een meer oostelijke positie, een beetje opgejaagd door een opdringerig lagedrukgebied net ten westen van Schotland.  Het laag veranderd de komende 24 uur maar nauwelijks van plaats, waardoor er vandaag en morgen een verfrissende westelijke stroming op gang komt. Is dit dan het einde van de zomer?? Zeker niet!! Slechts 1 dag zitten we met wat meer wolkenvelden en wellicht een spatje regen. Maar dat zal niet veel om het lijf hebben. In de loop van de dag zal de zon steeds beter tevoorschijn komen. En zondag doen we er gewoon nog zo’n dagje bij. Aangename temperaturen, dertigers zit er de komende week niet meer in, maar gemiddeld komen we uit op een graad of 25. En niet onbelangrijk: s’nachts gaat het heerlijk afkoelen. We hebben het eigenlijk altijd over de extreme warme temperaturen van overdag, maar ik denk dat vele mensen blij zijn met de veel koelere nachten. En de natuur kan wel een beetje water gebruiken. Ook daar wordt voor gezorgd. Op de bovenstaande neerslaganimatie zie je dat er vanaf dinsdag kans is op wat neerslag. Ook woensdag is die kans er nog en dan met name de zuidelijke delen. Vanaf donderdag knapt het dan alweer op door een uitloper van het Azorenhoog dat wederom z’n invloed op West EU probeert uit te breiden.

[dc_slider slider=”21146″ captions=”true”] En als we dan naar de pluim kijken zien we hetzelfde. Veel leden berekenen voor dinsdag en woensdag gematigde regen. Geen dikke regengebieden. Hooguit wat geclusterde buien. En vanaf donderdag alweer veel droger. Toch gaan de temperaturen niet meer “sky high” zoals de afgelopen 2 weken. De hoofdrun is voor maandag wel erg enthousiast. Gemakshalve heb ik de 500 hpa pluim er ook ingeplakt, om te laten zien dat enorme hitte er voorlopig niet in zit.

En wat zijn de zomerkansen de komende week? Maandag wordt qua temperatuur de warmste dag van de week. De 25°C gaan we dan wel weer halen. En daarna wordt het “gewoon” Hollands zomerweer. 20°C+ is de trend. En tegen volgend weekend alweer verbetering.

Tot slot deze prachtige foto van Mount Hutt. H/T Kirsten. Zij wees ons gisteren in de reacties op de sneeuwsituatie in de rest van de wereld. Ik was het alweer bijna vergeten na al die warmte en dat terwijl ik 2 weken geleden ook tot aan mijn knietjes in de Oostenrijkse sneeuw stond. Het kriebelt alweer als ik zulke pica’s zie.  Kijk hier maar eens en geniet van die heerlijke koele plaatjes. Smullen!! Morgen weer een nieuw bericht en dan nemen we een kijkje over de grens. Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

60 reacties

Gesloten voor reacties.