Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het wordt na het weekend wisselvallig Nederlands zomerweer. Maar eerst gaan we genieten van een heerlijk weekend. Al sinds mijn bericht van afgelopen zaterdag loop ik te verkondigen dat het na woensdag beter wordt. Lekker weer is er voor dit weekend voorspeld, lekker weer zullen we krijgen. Het wordt geen hoog zomer, dat is nu voorlopig voorbij, maar het blijft zo goed als droog en de zon doet goed zijn best. Nog een keer bbq-en? Zaterdag is de beste avond om de kolen nog een keer flink te laten gloeien en het sappige vlees heerlijk dicht te roosteren. Sausjes, stokbrood, kruidenboter, patat voor de kids, drankjes en goed gezelschap. Ik weet wat ik ga doen morgenavond. 😀

 

Het heeft allemaal te maken met een uitloper van het hogedrukgebied boven de oceaan, dat een lange neus trekt naar onze regio. Dit betekend dat er van stabiel hogedruk weer geen sprake is, maar dat wij daar wel van profiteren. Met een luchtdruk van 1020 HPA (hectopascal/millibar) wordt de neerslag op een afstand gehouden. De neutrale druk ligt op 1013 HPA op laagland niveau. Zodra de druk hoger is, wordt de neerslag marginaal, zodra de luchtdruk lager wordt kan de neerslag intensiveren. Bij een hooggebergte ligt dit anders. Daar kan bij een luchtdruk van 1035 HPA nog vette neerslag vallen door stuwing. Maar dat geldt niet voor de Lage Landen. Een luchtdruk van 1020 houdt de neerslag dus op afstand, maar het is onvoldoende om de bewolking te verdrijven. En zodra er bewolking is, kan dat wel uitgroeien tot een stapelwolk wat een regenbui tot gevolg kan hebben. Maar voor zaterdag acht ik die kans klein. Met name het zuiden van Nederland en België profiteren van de rug van hoge druk. Het noorden van Nederland is gevoeliger voor wat stapelwolken.

 

En de temperatuur is gewoon lekker. In het westen is het een paar graadjes koeler dan in het oosten. Dat komt omdat we aanlandige wind hebben, dus wind van zee. Het kustgebied zit tegen de 20° C en landinwaarts gaat de 20° C ruim overschreden worden. Op zondag trekt de hogedruk zich wat terug en is er tegen de avond kans op wat neerslag. Voor zover de berekeningen nu zijn blijft het zondag overdag nog zo goed als droog. Het is echter nooit precies aan te geven wanneer een neerslagzone daadwerkelijk gaat toeslaan. Als ik de trend en de berekeningen van de afgelopen dagen bekijk, dan komt de eerste neerslag pas in de avond. In mijn bericht van morgen meer daarover.

En dan na zondag wordt het allemaal wat wisselvalliger en koeler zoals het er nu uit ziet. De temperaturen gaan onderuit naar waarden onder het langjarig gemiddelde. En het Europese model ziet niet veel verbetering. Het Amerikaanse model doet af en toe nog een poging om een Europees bolwerk van hogedruk uit zijn hoge hoed te toveren, maar dat is allemaal meteofictie. De pluim van het Europese model laat er geen gras over groeien. Weinig spreiding. Vooralsnog de komende week koel en wisselvallig maar ook met perioden met zon. Het is niet alleen maar kommer en kwel. Wanneer wordt het dan echt weer beter? Wellicht morgen dan geweldig nieuws. Afwachten dus.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

51 reacties

Gesloten voor reacties.