Afgelopen zomer na een onwaarschijnlijk zonnige vakantie in Bretagne maakten we op de terugweg nog even halt in Normandië om de kids iets te leren over de reden dat wij in Europa in relatieve vrijheid kunnen leven. Vandaag denk ik daar sterk aan terug nu Koning Winter Normandië heeft uitgekozen als landingsplek voor een sneeuwoffensief van jewelste. Het is al begonnen zo zie je op bovenstaande webcam. Dankzij deze schitterende webcampagina van meteo-normandie kunnen we 36 uur meegenieten. Klik op “plein écran” (volledig scherm) en je geniet live mee van wat er gebeurt. Helaas zijn de webcamplaatjes mini. Via deze franse Google News Search zie je alle “noordberichten” op een rij.

D-day_allied_assault_routes

Grappig is dat het aan de Engelse kant – van waar de geallieerden vertrokken op 6 juni1944 –  ook sneeuwt op de stranden. Zie bijvoorbeeld deze video cams van de Solent.Maar toch is de meest intense sneeuw duidelijk voor Normandië en dan vooral vanavond en vannacht. Als er met windstoten tot 100km/u 20cm sneeuw valt dan weet je het wel. Dan zijn de Fransen nog timide met hun: “Vigilence Orange”.

luebeck1103

UPDATE: Jeroen Elferink deelde op facebook deze live video link naar een cam uit Lübeck aan de Oostzee waar het momenteel echt bar en boos is met sneeuw en harde wind. BILD.de heeft er een mooie reportage over met video en foto’s. 

Voor Zuid-Limburg mag het KNMI zo langzamerhand ook wel code oranje afgeven, want de ochtendspits daar wordt echt drama. Er gaat zeker ook wel 10cm vallen bij een straffe noordoostenwind. Of Zeeland en Brabant ook meedoen is de vraag. Woensdagochtend moet de kuststrook dan weer rekening houden met 1-5cm sneeuw uit lokale sneeuwbuien. Verder is het vooral bibberkoud voor de tijd van het jaar. Eens kijken welke records gebroken gaan worden.

1103BeNeLux_2013031100_pcp_132

Voor zaterdag wordt er op dit moment ijzel en natte sneeuw berekend en voor noord-oost Nederland ook wel droge sneeuw. Aan de grond zou deze 16 maart op het nippertje een ijsdag kunnen zijn in De Bilt. Dat zou een mooi scherp nieuw record zijn waarmee we verder de Kleine Kleine IJstijd in kunnen. Zelf zie ik nog aardige kans dat die zaterdag mooie sneeuw gaat opleveren. De bovenlucht is er koud genoeg voor. Ik denk dat het weermodel net op een kantelpunt zit tussen sneeuw en ijzel. Erg benieuwd naar de pluim zo meteen!

pluim1103_00

Hier is de pluim dan voor Midden-Nederland. Inderdaad een mooi sneeuw/hagel/ijzelpiekje voor zaterdag. En meteen nog een voor maandag! Die zou verzoorzaakt worden doordat de depressie die zaterdag de neerslag over de lage landen jaagt in feite stationair boven Engeland blijft tollen (tegen de klok) waardoor de volgende uitstulping dan op maandag een herhaling van zetten geeft omdat de kou in het noordoosten ook gewoon blijft hangen.

ma18_1103_00

Ondertussen jaagt diezelfde depressie dan een zwakke Föhn over de Alpen aan waardoor de vorstgrens daar volgende week weer boven 1500m zou stijgen. Zie de kaart hierboven. Zo ver wil ik nog niet kijken omdat ik nog een kans van 40% zie dat de depressie eind van de week wel de Noordzee over steekt om zo de wind ook voor de Alpen in een koudere aanvoerhoek te krijgen. Afwachten.

sonnenlift1103

De Wintersport-Arena Sauerland heeft zijn eerste centimetertje sneeuw weer gehad en dat gaat zeker 5cm worden als de sneeuw zich morgen over Zuid-Limburg die kant op uitbreidt. Hierboven een van de mooiere actuele plaatjes: de Sonnenhang van Willingen. Er zijn ook plaatjes van flinke groene plekken na de dagenlange dooi. Nog 45 van de 101km piste is open.  

Les Menuires ligt aan de kant van de Alpen waar het vanochtend heeft gesneeuwd. Ook maar een centimetertje of 2 zo te zien! De komende dagen sneeuwt het verspreid over de hele Alpen terwijl het kwik tergend langzaam zakt. De sneeuwgrens daalt maar heel geleidelijk van 1500m nu naar 800m woensdag in de Franse Alpen en in Oostenrijk van 900 tot 1600m nu naar 600 tot 1300m woensdag. Dat is de tegenvaller waarover ik in mijn laatste video van afgelopen vrijdag praat (zie hierrr).

wintersport weer

Vervolgens concentreert zich alles donderdag in een groot Italië-laag dat aan de zuidkant veel sneeuw oplevert terwijl aan de noordkant zeer koude lucht binnen stroomt. Natuurlijk levert dat ook aan de noordkant nog lokale sneeuwbuien op – in Obertauern en Die Tauplitz mogelijk ook wel een leuke dump – voor het richting weereinde steeds zonniger wordt. Het Italië-laag trekt dan met hevige sneeuw aan zijn noordflank naar Rusland. Tegelijkertijd trekt de kleine felle depressie die op donderdag boven IJsland ligt naar Engeland om zaterdag dat barre weer naar de Lage Landen te brengen. Wat mij betreft is nog lang niet bepaald dat die depressie boven Engeland geparkeerd raakt. Ik zie hem evengoed naar de Alpen trekken en dan verder naar het Oosten. Met hele andere resultaten voor het weer in de skigebieden. Morgen meer hierover of volg de discussies in de reacties.

valgardena1003

Gisteren had ik deze nog ff gemist uit Val Gardena. Op Seceda zag het er zo uit gisterochtend. Iets van 18cm lijkt het. Komt dus donderdag nog een boel bij en dan ook tot in San Cristina en Ortisei beneden.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=561611247206418]
En deze mogen er ook weer zijn. Leuk die plaat van Natascha Lammen als ski-juf in Ehrwald. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

130 reacties

Gesloten voor reacties.