Afgelopen zomer na een onwaarschijnlijk zonnige vakantie in Bretagne maakten we op de terugweg nog even halt in Normandië om de kids iets te leren over de reden dat wij in Europa in relatieve vrijheid kunnen leven. Vandaag denk ik daar sterk aan terug nu Koning Winter Normandië heeft uitgekozen als landingsplek voor een sneeuwoffensief van jewelste. Het is al begonnen zo zie je op bovenstaande webcam. Dankzij deze schitterende webcampagina van meteo-normandie kunnen we 36 uur meegenieten. Klik op “plein écran” (volledig scherm) en je geniet live mee van wat er gebeurt. Helaas zijn de webcamplaatjes mini. Via deze franse Google News Search zie je alle “noordberichten” op een rij.

D-day_allied_assault_routes

Grappig is dat het aan de Engelse kant – van waar de geallieerden vertrokken op 6 juni1944 –  ook sneeuwt op de stranden. Zie bijvoorbeeld deze video cams van de Solent.Maar toch is de meest intense sneeuw duidelijk voor Normandië en dan vooral vanavond en vannacht. Als er met windstoten tot 100km/u 20cm sneeuw valt dan weet je het wel. Dan zijn de Fransen nog timide met hun: “Vigilence Orange”.

luebeck1103

UPDATE: Jeroen Elferink deelde op facebook deze live video link naar een cam uit Lübeck aan de Oostzee waar het momenteel echt bar en boos is met sneeuw en harde wind. BILD.de heeft er een mooie reportage over met video en foto’s. 

Voor Zuid-Limburg mag het KNMI zo langzamerhand ook wel code oranje afgeven, want de ochtendspits daar wordt echt drama. Er gaat zeker ook wel 10cm vallen bij een straffe noordoostenwind. Of Zeeland en Brabant ook meedoen is de vraag. Woensdagochtend moet de kuststrook dan weer rekening houden met 1-5cm sneeuw uit lokale sneeuwbuien. Verder is het vooral bibberkoud voor de tijd van het jaar. Eens kijken welke records gebroken gaan worden.

1103BeNeLux_2013031100_pcp_132

Voor zaterdag wordt er op dit moment ijzel en natte sneeuw berekend en voor noord-oost Nederland ook wel droge sneeuw. Aan de grond zou deze 16 maart op het nippertje een ijsdag kunnen zijn in De Bilt. Dat zou een mooi scherp nieuw record zijn waarmee we verder de Kleine Kleine IJstijd in kunnen. Zelf zie ik nog aardige kans dat die zaterdag mooie sneeuw gaat opleveren. De bovenlucht is er koud genoeg voor. Ik denk dat het weermodel net op een kantelpunt zit tussen sneeuw en ijzel. Erg benieuwd naar de pluim zo meteen!

pluim1103_00

Hier is de pluim dan voor Midden-Nederland. Inderdaad een mooi sneeuw/hagel/ijzelpiekje voor zaterdag. En meteen nog een voor maandag! Die zou verzoorzaakt worden doordat de depressie die zaterdag de neerslag over de lage landen jaagt in feite stationair boven Engeland blijft tollen (tegen de klok) waardoor de volgende uitstulping dan op maandag een herhaling van zetten geeft omdat de kou in het noordoosten ook gewoon blijft hangen.

ma18_1103_00

Ondertussen jaagt diezelfde depressie dan een zwakke Föhn over de Alpen aan waardoor de vorstgrens daar volgende week weer boven 1500m zou stijgen. Zie de kaart hierboven. Zo ver wil ik nog niet kijken omdat ik nog een kans van 40% zie dat de depressie eind van de week wel de Noordzee over steekt om zo de wind ook voor de Alpen in een koudere aanvoerhoek te krijgen. Afwachten.

sonnenlift1103

De Wintersport-Arena Sauerland heeft zijn eerste centimetertje sneeuw weer gehad en dat gaat zeker 5cm worden als de sneeuw zich morgen over Zuid-Limburg die kant op uitbreidt. Hierboven een van de mooiere actuele plaatjes: de Sonnenhang van Willingen. Er zijn ook plaatjes van flinke groene plekken na de dagenlange dooi. Nog 45 van de 101km piste is open.  

Les Menuires ligt aan de kant van de Alpen waar het vanochtend heeft gesneeuwd. Ook maar een centimetertje of 2 zo te zien! De komende dagen sneeuwt het verspreid over de hele Alpen terwijl het kwik tergend langzaam zakt. De sneeuwgrens daalt maar heel geleidelijk van 1500m nu naar 800m woensdag in de Franse Alpen en in Oostenrijk van 900 tot 1600m nu naar 600 tot 1300m woensdag. Dat is de tegenvaller waarover ik in mijn laatste video van afgelopen vrijdag praat (zie hierrr).

wintersport weer

Vervolgens concentreert zich alles donderdag in een groot Italië-laag dat aan de zuidkant veel sneeuw oplevert terwijl aan de noordkant zeer koude lucht binnen stroomt. Natuurlijk levert dat ook aan de noordkant nog lokale sneeuwbuien op – in Obertauern en Die Tauplitz mogelijk ook wel een leuke dump – voor het richting weereinde steeds zonniger wordt. Het Italië-laag trekt dan met hevige sneeuw aan zijn noordflank naar Rusland. Tegelijkertijd trekt de kleine felle depressie die op donderdag boven IJsland ligt naar Engeland om zaterdag dat barre weer naar de Lage Landen te brengen. Wat mij betreft is nog lang niet bepaald dat die depressie boven Engeland geparkeerd raakt. Ik zie hem evengoed naar de Alpen trekken en dan verder naar het Oosten. Met hele andere resultaten voor het weer in de skigebieden. Morgen meer hierover of volg de discussies in de reacties.

valgardena1003

Gisteren had ik deze nog ff gemist uit Val Gardena. Op Seceda zag het er zo uit gisterochtend. Iets van 18cm lijkt het. Komt dus donderdag nog een boel bij en dan ook tot in San Cristina en Ortisei beneden.

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=561611247206418]
En deze mogen er ook weer zijn. Leuk die plaat van Natascha Lammen als ski-juf in Ehrwald. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

130 reacties

Gesloten voor reacties.