Klik voor grotere afbeelding

En nu is het dus toch gebeurd! Had ik nog zo gewaarschuwd met dit uitvoerige “leken-lawinebericht” gisteravond en ook vanochtend in mijn Bizztravel wintersport weervideo (zie hierrr). Ik schreef gisteravond:

Dus gewoon onbezorgd genieten van een unieke wintersportweek? Nou, dat nu ook weer niet helemaal. Het offpiste skiën is zo gewoon geworden tegenwoordig, dat in elke groep en in elk gezin wel iemand is die zich eraan “bezondigt”. Al druk je elkaar nog zo op het hart gewoon op de pistes te blijven, iemand zal toch ergens de verleiding niet kunnen weerstaan om toch net even dat ene schijnbaar ongevaarlijke hoekje door de poeder af te steken.

[…]

Wat mij betreft mag je alleen dan roepen dat je iets van lawines begrijpt als je cursussen hebt gevolgd, boeken hebt gelezen en ook wel ergens in je omgeving met het verdriet over een slachtoffer geconfronteerd bent geweest. Heb je dat op zak, in je hersenpan en in je “systeem” en volg je de lokale lawineberichten elke dag, doe dan wat je goeddunkt zonder anderen in gevaar te brengen.

[…]

Het kan zijn dat je op 10 meter naast een “hotspot” in de helling bent geskied waarmee je een lawine zou hebben losgetrapt die je zeker niet zou overleven… en dat er toch niets gebeurt. En dat je je dan koning waant terwijl je in werkelijkheid een enorme sukkel bent. En toch weten de echte liefhebbers nu al dat ze niet naar me gaan luisteren… en dat ze straks gewoon helemaal losgaan. Ik kan dan alleen maar ten overvloede roepen dat de pistes in een sneeuwsituatie zoals nu ook gewoon geweldig lekker skiën en boarden.

Misschien helpt het als ik de ongevallen van vandaag waarvan 2 dodelijk nog eens opsom…. (zie bericht)

[…]

Eén ding weten we zeker er komen komende week nog een hele reeks dodelijke en bijna dodelijke lawine-ongelukken van echte domkoppen en/of pure pechvogels. Zorg dat je daar niet bij zit!  

En ongeveer precies zoals ik gisteravond beschreef is nu gebeurd. Rond 13.20 uur het nieuws op vol.at dat er rond 12.15 uur een persoon door een lawine in Lech is bedolven. Met toen al als toevoeging onderaan:

Laut APA war die verschüttete Person ein Mitglied der niederländischen Königsfamilie.

Overlevingskans in lawine

Klik voor grotere plaat

En zo werd dus al snel duidelijk dat het om de 43-jarige Prins Johan Friso ging. Hij schijnt een kwartier bedolven te zijn geweest. Nu lees ik zelfs 20 minuten. Daarmee zit je al dik in de slechte zone. In de grafiek hierboven zie ik dan ruwweg 70% overlevingskans. Dat er überhaupt nog kansen van overleven zijn dankt hij aan het feit dat hij een lawinepieper droeg.

Oostenrijkse vriend
Inmiddels is ook bekend dat Johan Friso met een Oostenrijkse vriend skiede en dat die vriend een ABS lawine airbag rugzak droeg. Hierdoor raakte deze vriend niet bedolven en kon deze de bergrediing inschakelen (bron). Natuurlijk zal worden uitgezocht wie van de twee het initiatief nam om de gevaarlijke helling te skiën maar uiteindelijk is elk van beide volwassen mannen voor het eigen handelen verantwoordelijk. 

Ik lees ook dat hij een schedelbasisfractuur zou hebben wat erop zou wijzen dat hij ofwel tijdens het meegesleurd worden een hard voorwerp heeft geraakt ofwel dat de wind- en vervolgens lawinegeperste sneeuwbrokken zo zwaar waren dat zij de Prins dit letsel hebben toegebracht.

De prins is met de reddingshelikopter Gallus 1 naar het ziekenhuis van Innsbruck gevlogen. Hierrr een video van die helikopter en hier de technische specificaties van het toestel dat in december 2009 in gebruik werd genomen (bron).

Liveblog Volkskrant

Liveticker VOL.at (Duits)

Liveticker De Stentor

Hieronder de kaart van de plek des onheils – de Zugertobel – en een foto van een lawine uit maart 2009 op die plek….

Zugtobel - Klik voor grotere kaart

De lawine van 31 maart 2009 is hier ingetekend.

zugertobel

Klik voor grotere kaart

De lawine op die plek van 31 maart 2009 was een spontane natte sneeuwlawine. Een heel ander verhaal dan het Schneebrett dat Prins Johan Friso heeft bedolven. 

Bron: http://www.vorarlberg.at/pdf/090331lwezugertobellech.pdf 

Naar ik nu weet is niet de Zugertobel de plek des onheils maar Litzen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.