gesloten_piste1

In de tijd dat de Alpen groen waren memoreerde ik regelmatig aan de fijne situatie dat er in elk geval nog geen lawinedoden waren gevallen deze winter. Verder is het gewoon vaste prik. Het gaat altijd wel ergens mis. Net als auto-ongevallen en we blijven allemaal gewoon rijden. Ik heb besloten deze winter niet op alle ongevallen te duiken hoe interessant ik ze meestal ook vind. Het ongeval van vandaag in Les Deux Alpes vraagt echter om aandacht. Wat een tragedie.

lawine-deuxalpes

Aan het einde van de skidag is een schoolgroep uit Lyon bestaande uit 10 scholieren plus hun leraar samen met een onbekende Oekraïner de zwarte Bellecombe piste op geskied die op dat moment afgesloten was vermoedelijk vanwege het lawinegevaar. De piste is op de kaart hieronder gemarkeerd. De lawine bedolf heel de groep. Intussen zijn twee kinderen en de Oekraïner overleden. De leraar is bewusteloos onder de sneeuw vandaan gehaald en naar het ziekenhuis van Grenoble gevlogen. Hij zit natuurlijk in een lastig parket. De acht andere kinderen zijn ook gered. Wel wordt er de hele avond nog met man en macht gezocht omdat je nooit weet of er niet andere personen ook op de helling aanwezig waren.

Les_Deux_Alpes_Piste_Map

Les Deux Alpes is een gletsjerskigebied dat verbonden is met La Grave. Samen horen deze skiplaatsen tot de internationale tip voor freeriders. Geen wonder dat mensen die de plaatsen bezoeken hongerig zijn naar mooie poederhellingen. Een afgesloten piste is dan een grote verleiding. Je waant je er iets veiliger dan wanneer je helemaal buiten het skigebied je sporen trekt. Een zwarte piste bereikt net wel de steilheid die nodig is om dodelijke lawines te triggeren. Dus is het kiezen van een afgesloten zwarte piste in de condities die golden een van de domste dingen die je kunt doen. De keuzes van deze groep en deze leraar kunnen natuurlijk pas beoordeeld worden als alles is uitgezocht. Op dit moment staat de machteloosheid voorop van de gruwelijkheid van moeder natuur die het witte spul waar wij allemaal zo van houden met het knippen van een vinger omtovert in een moordmachine.

Schermafdruk 2016-01-13 21.27.41

Wat zegt het lawinebericht van vandaag voor de regio? Het ongeval gebeurde op ongeveer 2400m hoogte. Exact op die hoogte zegt het lawinebericht – dat een half uur voor het ongeluk verscheen en niet heel veel zal afwijken van het bericht van de dag ervoor – is op een oudere instabiele laag sneeuw een dikke laag sneeuw met harde wind gevallen. Verschillende scheuren zijn vandaag spontaan opgetreden. Alles wat mis kan gaan kan misgaan. Op oost- en noordhellingen kan de hele verse laag afglijden. Dat is 50cm tot 100cm en boven 2500m 1m tot 2m aan sneeuw. Onder 2200-2400m is er minder risico maar moeten toch ook dunne sneeuwplakken worden gevreesd op hellingen op het zuiden of zuidwesten.

Ach… het is een beetje als met de Friso lawine…. je kunt alle details van het lawinebericht wel napluizen maar het was in feite gewoon een situatie van 100% binnen de gebaande paden blijven. En we weten allemaal dat we ons daar niet altijd aan houden. Neem dan altijd in elk geval het geheugensteuntje van de hellingshoek mee dat je dus niet op een helling steiler dan 30 graden komt. En een zwarte piste zit daar net boven. Extreem gevaarlijk dus.

PS Leo werkt aan bericht over winter in Lage Landen

Categorieën: Droevig verhaal

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.