Nee geen uitgebreide hervertelling van de lawinedrama’s die zich in de Alpen alom hebben voorgedaan. Enkel even noemen en een R.I.P.: Noorse multimiljonair in Zwitserland, ouder echtpaar in Wildschönau (!!!), twee jongens uit Eindhoven in Frankrijk en de 4 Zweden plus lokale berggids bij Landeck. Wat moeten we zeggen. Dood is goed hou ik staande – heb met covid extra veel en extra diep over de dood nagedacht – en aan de nabestaanden de immense taak de pijn te verduren, het leed te helen, de wonde te sluiten en het leven weer te vieren zo lang het duurt. We gaan dus door …

https://twitter.com/sayakasofiamori/status/1490576858349375488

In Japan zoals op de foto bovenaan en hier op de kaart immense sneeuwval. Zou best een beetje La Ninja kunnen zijn ook. zoals we zo zien.

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1490515719561236484

En in Bhutan sneeuw op historisch lage hoogte!

https://twitter.com/ThierryGooseBC/status/1490065002216050688

Sinds 1958 geen sneeuw meer. Moest dat niet net omgekeerd zijn? Dat onze generatie (ben geboren in 1966) nog net sneeuw kende, maar onze kinderen niet meer? Toch niet dat je in 1956 geboren bent, je je niets meer herinnert van de sneeuw in 1958 natuurlijk toen je twee was, en dat je nu met 65 jaar je eerste sneeuw ziet vallen op deze aardkloot. Mmmm.

Nu is het dan ook echt een kolossaal sneeuwseizoen aan het worden. Toen de rode bolletjes van 2022 met de jaarwisseling afhaakten bij de knik in de grafiek en stug door bleven stijgen dacht je nog: dat zal vast eind februari weer netjes aansluiten bij de grafiek. Maar nee hoor… al in de eerste week van februari zijn we door het plafond van de ene standaarddeviatie van het gemiddelde 1982-2012. We komen dan uit op 500 Gigaton meer sneeuw dan het gemiddelde en we zouden dus verder kunnen stijgen naar 3250 of zelfs 3300 Gigaton die dan vanaf media maart weer helemaal weg gaan smelten. Maar als er één factor is die een afkoeling van de aarde kan triggeren is het het albedo wel: hoe witter de aarde in de fase dat de zon weer best hoog staat op het noordelijk halfrond, hoe minder warmte van de zon nemen we op.

Dit allemaal dus terwijl het gebied waar een flintertje ongewone sneeuw ligt zoals in Texas nu gering is. Nee die bulk aan méér sneeuw ligt gewoon waar het normaal toch al wit is. Maar dan dus 20% meer dan gemiddeld.

Ondertussen loopt Groenland exact met het gemiddelde mee.

Het zeeijs aan onze kant van de aardbol doet het geniaal goed. We moeten terug naar 2009 om een vergelijkbaar seizoen te vinden. Vergelijk de twee grafieken. 2012 is al lang vergeten paniek zoals Covid over enkele jaren ook een vergane paniek zal zijn. Zoals zure regen en straks ook klimaat. Justin Trudeau zegt trouwens dat vrijheid helemaal niet belangrijk is, omdat we veel banger moeten zijn voor het klimaat.

Soms moet je ook eens naar de woorden kijken. Angst voor klimaatverandering is net zo absurd als angst voor de dood. Je weet er te weinig van en het komt heel langzaam dichterbij. Als ik nu al zou weten hoe weinig ik nog kon als ik zeg 105 ben (want laatst nog een video gezien van een man die met 101 nog heel behoorlijk skiet) zou ik me kapot schrikken. Idem als ik nu al kon voelen wat het voor mijn achter10kleinkinderen gaat betekenen om weer in een ijstijd te leven. Bij neerslachtigheid schijnt het te helpen om steeds het mantra te herhalen: “het is niets, het is niets, het is niets”. Voor covid vind ik moeten we een gezelliger naam verzinnen zoals verkoudheid of griep (cold & flu). Wat te denken van “ko”? “Ik blijf ff thuis vandaag, denk dat ik ko heb”, hoe klinkt dat? En verder dus allemaal afslanken zo nodig en gaan hardlopen of wat ook en je vitamines nemen en je vrienden knuffelen. En kappen met dat zinloze Weizen-bier hijssen op wintersport. Wat is dat voor een onzin? Even een liter bier tussen de middag en nog anderhalf ’s avonds terwijl je toch al een bierbuik had? WTF! Vier het leven en dan als gezond mens, waarmee we terug zijn bij het begin van dit weerbericht.

Verder met ons aardklootje. Boven 80NB is het koud maar minder koud dan gemiddeld sinds 1958. Dat kan meehelpen meer sneeuw daar neer te leggen. Zou wel eens willen weten hoeveel sneeuw er eigenlijk op het zeeijs ligt!

Tja de oceanen… zacht behalve de La Ninja en een koude strook bij Patagonië en een stuk bij Alaska. De PDO is dan ook maximaal negatief nu. Zie hierrr. Heb eens gespeurd naar actuele grafieken van de AMO de klimaatschommeling van ons oceaantje.

En die AMO is dus flink positief dus al sinds onze laatste elfstedentocht! Willen we weer een 1963 winter of een 1979 moeten we nog flink zakken. Kijk je naar 1947 zie je dat dat ook een snel tussendipje kan zijn. Dat zou over 2 à 3 jaar al kunnen en dan heb je dus een monsterwinter. Echt aanhoudend de koude kant op zou pas over een jaar of 6 kunnen en dan kan de PDO ook nog heel wat jaren goed negatief zijn. Klimaat is PDO + AMO + vulkanisme. It’s that simple. Maar erg blij met deze grafieken. Die plaatsen we als link ook in de weerkamer (zie menu). Hoe die wetenschap en die grafieken bij de hand voor aan de borreltafel. Zoals ook de Canadese truckers artsen en wetenschappers in hun kernteam hebben.

De Volkskrant presteerde het om in een artikel over onze unieke petitie #onverdeeldopen over Jona Walk te schrijven dat ze arts in opleiding is, maar WEG TE LATEN dat ze gepromoveerd is in vaccinologie. Mensen wordt nu eindelijk eens wakker. Zo werken “gelijkgeschakelde” journalisten bij alle media of ze nu over klimaat covid of stikstof of wat voor andere flauwekul schrijven. Het is politieke wetenschap zoals de nazi’s en de communisten hem hadden.

https://twitter.com/NiwaWeather/status/1490895543329226753

Voor de balans en de yin en de yang en omdat lekker warm ook echt lekker is… snel nog wat andere mooie records… warm in Nieuw-Zeeland… na gigantische regen…

https://twitter.com/NiwaWeather/status/1489757853384462343

Maar een meter regen in een paar dagen is niets. Twee meter kan ook zoals op Reunion in 3 dagen tijd. 2 meter regen!!! Als sneeuw zou dat 20 meter zijn.

https://twitter.com/EKMeteo/status/1490051066595008515

In het westen van Canada opmerkelijk zacht…

Maar geen records.

Als “onsuccesvolle” freelancer en gesjeesde weerman en klimaatwetenschapper sluit ik af met een mooie quote van de Dalai Lama die ik tegenkwam. Als storyteller kan ik wel door de beugel toch? Ik stel dan wel nog een succesvol iemand voor die je zou kunnen volgen op Twitter: @elonmusk. Pro-trucker, anti-government (government is a corporation, the biggest of them all), pro-Bitcoin, Dogefather, humorist, storyteller, deep mind.

PS Donaties welkom maar liever naar de truckers via GiveSendGo (stand al $ 6 miljoen na de blokkade van $ 10 miljoen door de leugenachtige lafaards van GoFundMe) plus al 60% van 21 hele Bitcoins via tallycoin.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Bram · 8 februari 2022 op 15:01

Ha Hajo,

Die sneeuwmassagrafiek, heb je die ook met een aantal lijntjes van de afgelopen tien jaar of zo? Ben wel benieuwd hoe dit jaar eventueel afsteekt bij de afgelopen jaren.

  Headfirst · 9 februari 2022 op 12:55

  @hajo, ik probeer al langer een antwoord te krijgen van KNMI.. maar krijg geen reactie… Tot hoevere heeft het smelten van noordpool te maken met warmte die uit onze diepte van de aarde komt als je zeewater temperatuur bekijk ten noordoosten van IJsland zie je daar een hele warme plek… Dat komt niet door de mens… Deze grote sneeuw hoeveelheden doen de gletsjers weer groeien! Hoor daar weinig over…

Hajo · 8 februari 2022 op 15:05

Je haalt me de woorden uit de mond. Nee heb ik niet. Ik weet wel dat we vorig jaar ook wat voorliepen. Maar lang niet zo veel als nu! Je moet inderdaad een beetje weten hoe het van jaar tot jaar varieert maar daarvoor heb je de standaarddeviatie al. Maak die grijze zone twee keer zo ruim. Dan zit je al vrij extreem op 2 standaarddeviaties. Gaan we daar nog buiten…. dan is het echt uitzonderlijk. Maar eigenlijk moet je het over een periode van minimaal 2000 jaar hebben zoals ALLE klimaatparameters. In feite zouden alle klimaatwetenschappers sowieso de handdoek in de ring moeten gooien en moeten zeggen: de komende 150 jaar hebben we maar één opdracht: meten meten en nog eens meten. Kom dan in 2170 nog eens terug voor advies voor de politiek.

Maarten · 8 februari 2022 op 16:18

Een foto ga ik niet plaatsen. Wel een kort bericht. De kinderen 3 en 5 jaar oud hebben deze week hun eerste ski-lessen in Borovets Bulgarije. Prachtige pistes, verse laag sneeuw afgelopen nacht. Hun commentaar (vertaald uit een hussel van drie talen).
Skien is het mooiste! Ook echt top dat voor hen de beginnersliften gratis zijn.

Michel · 8 februari 2022 op 17:33

“Ik blijf ff thuis vandaag, denk dat ik ko heb”, hoe klinkt dat? En verder dus allemaal afslanken zo nodig en gaan hardlopen of wat ook en je vitamines nemen en je vrienden knuffelen. En kappen met dat zinloze Weizen-bier hijssen op wintersport. Wat is dat voor een onzin? Even een liter bier tussen de middag en nog anderhalf ’s avonds terwijl je toch al een bierbuik had? WTF! Vier het leven en dan als gezond mens, waarmee we terug zijn bij het begin van dit weerbericht.

Korte reactie: leef en laat leven, de één drinkt graag weizen, de ander zit graag in een ijsbad! Wat maakt het uit over 100 jaar zijn we toch allemaal dood. Geniet ervan zonder waarde oordelen en met respect voor elkaar en de natuur.

  Hajo · 9 februari 2022 op 23:45

  Oh kijk…. je moet mij niet minister van volksgezondheid maken want dan moet ik me inhouden om geen nationale campagne te doen om snel en simpel 80% van alle grote ziektes op te lossen. En dan kunnen mensen met bierbuik idd geen brood of bier meer kopen. Dus maak mij geen politicus. Ik heb een mening. Als je serieus overgewicht hebt… stop je met alcohol en te veel calorieën. Maar ik zou niet in een positie willen zijn dat ik er politiek mee moet maken. Wel personal trainer of zo.

   Marco · 10 februari 2022 op 23:11

   Dan krijg je ook alle truckers achter je aan :).

Tjeerd · 8 februari 2022 op 21:08

Triest bericht over de lawinedoden. Heb ook vaak off piste geskied, maar altijd de lawinenwarnstufe in de gaten gehouden. Wordt er gewaarschuwd? Niet doen.Onbegrijpelijk dat dit echtpaar in Wildschonau het toch heeft gedaan.

  Hajo · 9 februari 2022 op 23:42

  Het ligt complexer dan dat. Lawinestufe is eerder gevaar. De meeste doden zijn bij Stufe 3 en nier 4 of 5. Je moet veel meer weten en veel lokaler kijken om er goed mee om te gaan. En dan heb je nog de pechfactor. Wat het echtpaar in Wildschönau wel had kunnen doen was meer afstand houden. Dan had de een de ander uit kunnen graven.

BB-King · 9 februari 2022 op 00:42

Heerlijk bericht weer! Ga zo door Hajo.

Wim · 9 februari 2022 op 19:58

Luister dan ook eens naar wat Elon Musk zegt over klimaatsverandering. Trouwens, de foto van trucks die ook hij deelde was er eentje uit 2018: https://perma.cc/295L-WKDJ
Zoals veel van de beelden die online gedeeld worden. Alle middelen zijn goed op om de grootte van het protest op te blazen? Enneh, in september vorig jaar waren er nog verkiezingen in Canada. Partijen die zich tegen corona maatregelen kantten haalden niet meer dan 5%. Hoezo dictatuur?
Ik zal ook een voorspelling doen: we gaan het ene na het andere land de corona maatregelen zien terugschroeven of helemaal opheffen. En dat zal zijn omdat de situatie in de ziekenhuizen het toelaat, niet omdat een kleine groep er hysterisch over doet

Hajo · 9 februari 2022 op 23:49

Check dit. Geen twijfel mogelijk. Trudeau is een zoon van Fidel Castro. https://medium.com/@leibowitt/of-course-fidel-castro-is-justin-trudeaus-dad-nobody-has-debunked-anything-4db6fc8a9042

Verder ben je weer intellectueel oneerlijk bezig. Met je trucjes. Ga ik niet op in. Doei!

PS Je voorspelling is zwak, want je voorspelt iets wat al aan de gang is. Laat me nog even noemen dat onder druk van de truckers… in Canada al 2 deelstaten maatregelen afgeschaft hebben, binnen Trudeau’s partij zeg maar “Omtzigts” trudeau openlijk aanvallen, de conservatieve leider is vervangen door de pro-Trucker Candice Bergen. En mijn voorspelling: de zoon van Fidel Castro gaat spoedig het veld ruimen. En de truckers vormen de voorhoede van een nieuwe wereldwijde coalitie van wetenschap, waarheid, liefde en gezondheid.

  Marco · 10 februari 2022 op 23:10

  Wat is de toegevoegde waarde van mensen beoordelen op hun (mogelijke) afkomst?

Frans · 10 februari 2022 op 00:27

Olympics. Eerst het nederlandse skimeisje naar huis vanwege mind problems en vandaag het optreden van
Shiffrin. Ik heb toch wel met dr te doen.
https://youtu.be/EDM63PXjaps
Ook niet veel geslapen in die 48 uur, aan de wallen onder dr ogen te zien, in het intervieuw.

  Tjeerd · 10 februari 2022 op 19:20

  Bedankt voor jouw reactie op de lawinedoden in Wildschonau Hajo,duidelijk!
  Wilde ook nog even op Wim reageren, maar ‘gun’ hem dat niet. Gewoon een aandachtzoekende, gefrustreerde trol.Heb jij trouwens al eens geskied in het Gunglezer skigebied? Zitten wij vlakbij, wel klein, maar wel leuk voor een dagje.

Wim · 10 februari 2022 op 13:13

Welke trucjes? Blijkbaar is op de inhoud reageren te moeilijk?
Ik heb hier anders een maand of 2 geleden al voorspeld dat we de maatregelen gingen zien verdwijnen. Pakweg Denemarken had al zeker geen truckers nodig om de maatregelen af te voeren, in België is het einde ook in zicht. Dat waren dan dictaturen als ze maatregelen invoerden, en nu niet meer?
En Trudeau de zoon van Castro… jongens toch hoe goedgelovig kan je zijn. Het is helemaal geen fact dat zijn ouders in 1971 Cuba bezochten. En stel nog dat dit waar zou zijn, wat is de relevantie? Het bewijs dat hij stiekem een communistisch dictator is? Alsof Canada zo uitzonderlijk is in zijn aanpak van de epidemie?
En, geen enkele onafhankelijke bron spreekt van meer dan 500 trucks in Ottowa, zelfs Trumps spreekbuis Fox niet. Wat nog altijd meer dan genoeg is om de stad te blokkeren. Het cijfer van 50000 was dus een dikke leugen, of op zijn minst enorm overdreven? Het protest is zelfs niet op touw gezet door truckers, een aantal heeft zich voor de kar laten spannen niet meer niet minder…

Hajo · 10 februari 2022 op 19:58

De truckers houden ook alle grenzen dicht. In Ottawa zijn grote aantallen trucks naar parkeerplaatsen naar grote parkeerplaatsen aan de rand van de stad verhuisd. Truckers staan ook in het centrum van Toronto en Calgary. Of er nu 5.000 of 50.000 trucks meedoen…. vele duizenden Canadezen staan actief mee te demonstreren in de steden en langs de wegen. Verder is dit nog lang niet voorbij. De truckers eisen opheffing van alle mandates. Met de situatie in Duitsland en Oostenrijk weet je dat het nog lang niet gedaan is de WEF boys op de knieën te krijgen. Wel zijn de veranderingen die ik noem het directe gevolg van het truckers konvooi. Ook de revolte van Joël Lightbound (die wel leugens over de truckers herhaalt, maar mbt covid een eerlijk verhaal vertelt) tegen Trudeau. Vooral de wisseling van de wacht bij de conservatieven.

Het is absoluut relevant bij een leider uit welk milieu hij of zij komt en welke geheimen hij of zij mee torst. Dat vormt enorm natuurlijk. Als je nog bewijs nodig had dat Trudeau zijn volk niet dient:

Dus jij beweert dat buitenparlementair verzet geen zin heeft hoe groot goed georganiseerd en goed gefinancieerd ook? Dus dat de truckers met gemak miljoenen dollars ophalen van tienduizend donateurs zegt niets. Ook #onverdeeldopen zet geen zoden aan de dijk. Al komt echt de volgende Hitler moet je braaf de krant lezen en het overheidsbeleid altijd toejuichen. Journalistiek heeft ook geen enkele kritische rol te spelen. Parlement ook niet. Gewoon de wetenschappers van het OMT samen met het kabinet alles laten beslissen.

Oostenrijk is een prachtig voorbeeld waar alle vormen van verzet in elkaar grijpen. Er is een serieuze anti-covid oppositiepartij met kans om de grootste te worden. Juristen en artsen hebben samen de partij MFG opgericht die overal in de parlementen en gemeenteraden komt. Beide partijen gaan ongevaccineerden helpen bij hun gang door de juridische molen. Grote demonstraties zetten druk op de regering. En ook via tal van rechtszaken worden de grondrechten verdedigd. Alleen al deze krachten samen leggen genoeg druk op de machtsgeile psychopaten in de politiek (en als ze het nog niet waren worden ze het wel) om eieren voor hun geld te kiezen. Mijn voorspelling: Trudeau overleeft dit niet politiek. Zijn regering valt voor de truckers zijn verdwenen.

Wedden om 100 euro?

  Eric · 11 februari 2022 op 11:37

  Dag Hajo,

  Wat een verhaal en wat maak je het persoonlijk naar reageerders toe. Lijkt allemaal wel erg veel emotie in te zitten. Dat doet je verhaal als weerman voor mij ook geen goed.

  Relax en groet

  Wim · 11 februari 2022 op 12:19

  Weddenschap aanvaard! Op welk tempo Canada de maatregelen zal afbouwen zou ik niet weten, maar het zou me sterk verwonderen als Trudeau hierover valt. En ik begrijp perfect dat er discussie is en moet zijn over covid passen en vaccinaties wel of niet verplichten – wanneer geargumenteerd wordt op basis van het complot van de dag heb ik minder begrip.

Snowdreamer · 11 februari 2022 op 13:01

Beste Nancy Stroobants,

Ik stel vast dat je regelmatig reageert hier en altijd netjes binnen de grenzen. je reactie die ik hier net heb verwijderd kan absoluut niet door de beugel. Dus bij deze een waarschuwing. Nog eens zo iets en er gaat een hele dikke ban op.

Groet,
Hajo

Hajo · 11 februari 2022 op 13:09

Ok leuk! Kijk er is helemaal geen complot van de dag. Complotten zijn heel concreet met namen, data en correspondentie. Zoals Climategate, Russiagate en ga zo maar door. Het covid-complot is altijd dezelfde geweest. De spelers zijn bekend. Hun publicaties zijn bekend. Hun zieke fantasie is bekend. het is bekend welke marionetten ze bedienen. En uiteindelijk zijn hun misdaden bekend. Ik heb een Thierry Baudet nooit horen wisselen in zijn verhaal mbt het complot. Het is altijd hetzelfde verhaal geweest met concrete voorspellingen die je kon doen als je het complot kende. En die steeds ook uitkwamen en nog steeds uitkwamen. Het truckersprotest nu is de zwarte zwaan die Schwab en zijn trawanten niet zagen aankomen. Het kaartenhuis stort in nu. In Amerika doen steeds meer staten niet meer mee. Ook democratische staten! Trudeau ruimt het veld. In de USA worden de democraten verpletterd in november. Trump is in 2024 weer president. Wed ik graag ook 100 euro om. Of zijn truthsocial het gaat redden is nog de vraag. De timing is wel perfect met de ineenstorting van Facebook en het schandaal om Joe Rogan. het lijkt dat de globalisten er definitief in zijn geslaagd om de met issues als klimaat uit elkaar gedreven bevolking (langs de kunstmatige scheiding van links en rechts) weer te verenigen. En daarmee is het spel uit. Wel zijn er nu nog fascistische regimes met gelijkschakeling van rechters en media aan de macht in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Australië en dus ook Canada, maar die gaan als dominostenen vallen. Hooguit rasopportunist Mark Rutte zal erin slagen met een handige draai zijn hachje te redden. Maar met de truckers is het vrijheidslievende vredelievende patriottistische Trumpisme nu dus ook naar Canada gekomen…. en hebben we een hele andere wereld. Het racisme gekakel is sleets geworden. Trump na Obama was nog van “kijk een witte racist als reactie op een zwarte president” maar vanaf 2024 zal het zijn “de beste president die Amerika had in zeer lange tijd weer terug na het trieste intermezzo met Biden”. Puur al aan de benzineprijzen zul je het verschil tussen Trump en Biden kunnen aflezen. Rand Paul gaat vanaf november vanuit de senaat Fauci al aanpakken. Die draait zeker de bak in. Hij heeft tenslotte het onderzoek in Wuhan gefinancieerd waarin covid-19 is gefabriceerd daar. En Durham graaft ondertussen ook lekker door in de malversaties van CIA, FBI en democratische partij. Als Russiagate dan in volle omvang zichtbaar wordt (door arrestaties en veroordelingen van steeds hogere pieven) en de media met de billen bloot gaan… is Amerika als belichaming van onze grondrechten gered. Verder ben ik natuurlijk een grote criticus van Amerika als imperium. Ik ben Bitcoiner zoals je misschien weet.

Gesloten voor reacties.