Het is verschrikkelijk. Het ergste is afgelopen maandag gebeurd in Formigal in de Spaanse Pyreneeën. Een soort combinatie van wat een Zweedse vader in Ischgl overkwam op 15 februari vorig jaar: gegrepen worden door een lawine op een piste; en wat Friso 2 dagen later overkwam: zowat hersendood “overleven”. En nu betreft het tot overmaat van ramp een 5-jarig meisje. Je kunt er met je pet niet bij. 

Graag zie ik dat mensen die vloeiend Spaans enkele nieuwsartikelen nalezen en in de reacties berichten wat de echt belangrijke gegevens zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met de twee zusjes? Misschien kunnen zij de komende dagen op Google News Espana ook volgen of het letsel inderdaad “irrevisible” is. Zie hierrr, en hierrr en hierrr met video

Het is duidelijk dat dit ongeluk evenals het ongeluk van de Zweed vorig jaar (zie hierrr) de meest verdrietige zijn in de zin dat hier op de piste echt geen greintje roekeloosheid bij het slachtoffer is geweest. Daarna komen de ongevallen van mensen die vanuit het skigebied gaan freeriden zonder dat zij door onmisbare aanduidingen en versperringen echt op de “overgang van Efteling naar Everest” worden gewezen. Ik hoor het de chef veiligheid van Lech nog zeggen in het RTL Nieuws van 16 februari jl. (zie hierr): “Zelfs als we alles afzetten, dan kruipen ze er nog onderdoor”.

2 skileraren meegesleurd
Welnu ik skiede vandaag langs dit hek in Zell am See ter bescherming van de rust van het wild (zie ook dit bord) voor de jacht. Dacht niet dat iemand dit nog vrij simpele en goedkope hek gaat passeren. Grappig dat men wel het wild wil beschermen maar niet de mens tegen zichzelf. In Amerika schudt men onbegrijpend het hoofd over deze “Europese toestanden”. Waartoe ik ook reken de TWEE gevallen in de laatste dagen waarop een skileraar voor ogen van zijn groep 300m door een lawine werd afgevoerd. Het gebeurde gisteren in … jawel…. Lech (bron) en op 21 maart in Fieberbrunn nota bene voor een groepje Nederlanders (bron).

disentis lawine

Bij het skigebied van Disentis in Zwitserland ging het op 21 maart mis voor een groepje Zweden die eerst met de Dadens skilift naar 2600m waren gegaan om vervolgens te gaan freeriden. Vlak voordat zij hun doel bereikten werden 4 gegrepen door de lawine. 2 konden zichzelf bevrijden en vrij snel een van de vrienden lokaliseren en levend bergen. Helaas overleed een 23-jarige Zweed simpelweg omdat hij vergeten was zijn pieper op zenden te zetten aan het begin van het offpiste traject (bron).

lawine_mittagskogel

De rest – grotendeels 100% eigen risico toerski-ongevallen – doen we even snel: op 20 maart sterft een 28-jarige Zweedse snowboarder in de buurt van Chamonix (bron); op dezelfde dag komt de 52-jarige Christine T. in Stiermarken in een lawine. Ze is volledig bedolven maar weet met een hand een klein gat te graven en haar hand aan de oppervlakte te krijgen. Lees in dit interview hoe ze de details van de ademnood beschrijft. Afgelopen vrijdag ging het mis op de Mittagskogel in Kärnten voor een 43-jarige die echter wel overleefde. Foto hierboven. De man raakte zwaargewond, was deels bedolven en werd door de reddingstroepen geborgen (bron). Ook vrijdag stierf een 69-jarige Fransman in de Queyras (bron). Ik zie hier duidelijk een trend naar slachtoffers van gepensioneerde leeftijd. Ook vrijdag is er een geslaagde kameradenredding bij Lanersbach (bron). Een redding uit het boekje van een grotendeels bedolven man. Helaas gaat het vaak ook bij een perfecte uitrusting en training toch mis.

Gisteren ging het mis voor een 38-jarige man in Glacier National Park in Canada. De man wordt gereanimeerd maar zonder succes (bron). Ook dinsdag. Drama in het Madritschtal bij Lienz in Oost-Tirol. 6 toerskiërs worden meegesleurd. 4 kunnen zich bevrijden. Ze kunnen van de andere twee – 51 en 62 jaar oud – alleen de lichamen bergen. Een van de doden is CEO van het succesvolle IT-bedrijf Durst.it (bron).   

 Tja en dan is het bar en boos in het noorden van Noorwegen. Zondag overleed een dertiger in de lawine op de foto in de buurt van Tromsö. Zijn kameraad overleefde (bron). En dan zijn er in dezelfde regio gisteren 3 snowmobilers spoorloos verdwenen. Dat wil zeggen hun spoor de lawine in is gevonden. Maar niet het spoor eruit. Alleen 1 snowmobile is gevonden. Vandaag is het zoeken naar de lichamen gestaakt omdat de omstandigheden te gevaarlijk waren. Nu dus niet alleen in de alpen drie lichamen die op het voorjaar wachten, maar ook in Noorwegen. Luguber. Afsluitend: vandaag heeft een Oostenrijkse rechter uitspraak gedaan in de zaak tegen de berggids die vorig jaar 2 maart een groep sneeuwschoenwandelaars een nattesneeuwlawine in loodste met 1 dode en enkele gewonden als gevolg: 10 maanden voorwaardelijk (bron).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.