Lawine St. Francois Longchamp

Lawine St. François Longchamp

Het zoveelste verhaal over lawines, denk je misschien. Maar bekijk dan even deze video (link) van wat er vrijdagmiddag rond 15.30 uur gebeurde bij de télésiège de la Lauzière in St. François Longchamp (h/t Eric). Mozes kriebel! Dit is dus een natte-sneeuw-lawine en dan nog in de variant van de grondlawine waarbij het hele sneeuwdek tot op de onderliggende weide omlaag schuift. 

Update 6 maart 7.30u: klik voor video vanuit de draaiende stoeltjeslift gefilmd!

Niemand gewond
Held van de dag is liftbediende Marie-Hélène Dulac die de lawine zeer traag op gang zag komen en die besloot geen nieuwe mensen meer in de stoeltjeslift te laten, maar de lift wel te laten draaien om de al ingestapte mensen uit de baan van de lawine te krijgen. Uiteindelijk moesten 70 mensen in een twee uur durende reddingsactie uit de lift worden gehaald. Niemand raakte gewond. De lift blijft voor de rest van het seizoen dicht (zie artikel). 

Een natte-sneeuw-lawine begint met een scheur langs de hoogtelijn in de vorm van een Fischmaul (vissebek) of Lawinenmaul. In normale winters wijzen die scheuren juist op een sneeuwdek dat zich aan het stabiliseren is, bij de extreme warmte van de afgelopen dagen en de bijzondere sneeuwhoogte gaat die bek steeds verder open totdat de hele sneeuwmassa doorschuift naar het dal.

Moeder natuur
Iedereen die de afgelopen week op wintersport is geweest, heeft tenminste kleine natte-sneeuw-lawines gezien. En dan vooral buiten het pistegebied. Als natuurfreaks wel eens roepen dat pistes de onderliggende vegetatie beschadigen, roep dan maar terug dat moeder natuur er zelf ook wat van kan!

Maar deze lawines maken geen onderscheid tussen piste en offpiste. Je kunt ze ook niet triggeren met detonaties. Typisch voor natte-sneeuw-lawines is dat ze al optreden vanaf een hellingshoek van 25° en dat ze op zo’n helling dan ook veel langzamer bewegen dan de 80km/u van een “droog” Schneebrett dat bij voorkeur tussen 33° en 47° optreedt. Ze zijn ook “voorspelbaar” omdat je altijd eerst zo’n vissebek krijgt. 

Omhoog kijken
Vanaf  Ab berichtte uit Damüls dat er in Faschina 2 van dergelijke lawines over de piste zijn geschoven. Zelf heb ik gezien dat de Rifflsee-dalafdaling in het Pitztal elke namiddag werd afgesloten vanwege het lawinegevaar. Ik skiede de dalafdaling net rond het tijdstip van afsluiting en keek heel goed en ver omhoog of er op die steilere hellingen niet iets in beweging kwam.

Permanente studie
Na een heldere nacht (herkenbaar aan de knalharde pistes) is er ’s ochtends ook GEEN gevaar voor natte-sneeuw-lawines. En na de zachte fase – als het overdag hoogstens weer een graadje dooit en er geen dikke papsneeuw is op de piste – zijn al die vissebekken op de hellingen juist een teken dat de spanning uit het sneeuwdek is en dat er geen lawinegevaar is. Verwarrend? Ja, lawinekunde is verwarrend en daarom vereist het permanente studie!          

Lungern-Schönbuel

29 januari Lungern-Schönbuel

In dit bericht van het Schweizer Fernsehen zit een mooie helikoptervideo waarin je tal van actuele grote grondlawines ziet terwijl er wordt uitgelegd dat er voor het laatst 30 jaar geleden zo veel van dergelijke lawines waren. De video is van vorig weekeinde toen het ook zo zacht was. In Les Crosets in de Portes du Soleil schoof toen een gigantische grondlawine over een piste (zie spectaculaire foto en artikel). In dat weekeinde waren er ook tal van wegafsluitingen en hadden ook de Zwitserse bergtreinen met lawines te maken (zie artikel).    

“Tijdig” gewaarschuwd
Zowel in Zwitserland als in Frankrijk zijn de liftmaatschappijen “tijdig” gewaarschuwd voor het gevaar dat liftinstallaties beschadigd kunnen worden. Zie dit Zwitserse bericht van 11 februari en dit Franse bericht van 10 februari. Beide refereren aan het ongeluk van 29 januari in Lungern-Schönbuel waarbij ’s ochtends vroeg voor opening van de liften een liftmast werd geknikt door zeer traag schuiven van het sneeuwdek. Die lift moet nog dit seizoen gaan draaien met 1 mast minder en met 25 in plaats van 100 stoeltjes.  

Al zoekende op “télésiège” kwam ik nog een reeks recente ongemakken en ongevallen tegen…

reddingsactie stoeltjeslift Verbier

Reddingsactie stoeltjeslift Verbier

4 uur vast in Verbier
Vrijdagmiddag stopte  een stoeltjeslift in Verbier ermee door motor panne. Een gezin met drie kinderen zat 4 uur vast in het stoeltje. Zie dit artikel met videobeelden van de helikopterredding. De vader kon erom lachen omdat het zulk warm weer was maar moest er niet aan denken dat dit medio februari was gebeurd met -20°C.

Gesprongen
In Serre Chevalier kreeg een jongen van 16 zaterdag ruzie met zijn vrienden in een stoeltjeslift. Hij sprong uit protest uit de lift vlak voor aankomst in het bergstation. Hij leek ongedeerd maar is ter observatie naar het ziekenhuis gebracht (zie artikel).   

Jongetje 4 jaar
Goed afgelopen is de situatie in het skigebied La Mongie donderdag waarbij een jongetje van 4 jaar op dertig meter van het bergstation van een stoeltjeslift van zijn plek gleed. Vader en oom probeerden het jongetje vast te houden, maar hij glipte weg en viel 3 meter naar beneden. Bij de eerste hulp werd gelukkig vastgesteld dat er niets aan de hand was (zie artikel).   

Val van 8 meter
Op 23 februari viel een jongen van 8 jaar vanuit een stoeltjeslift 8 meter naar beneden in het skigebied Les Deux Alpes. Hij werd met onbekende verwondingen met een helikopter naar het ziekenhuis gevlogen, maar is niet in levensgevaar (zie artikel). 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.