Een paar jaar terug gebeurde het in Ischgl. Een jongen van 14 zag hoe zijn vader op de piste werd opgeslokt door een gigantische lawine. Ik meen zelfs in het jaar van het Friso ongeluk. Vandaag een echt totaal onvoorzien geval… je verwacht echt geen grondlawine zo hartje winter en toch gebeurde het in Andermatt. De complete sneeuwlaag van een veldje tussen twee rotspartijen liet los en waaierde breed uit. Van links komt een piste precies in de lawinebaan en daar werden enkele skiërs gegrepen. Gelukkig slechts twee licht gewonden. En een dermate zeldzaam voorval dat niemand zich daar verder zorgen om hoeft te maken.

Vandaag was die hele mooie dag in de Alpen. Met dat traag oprukkende warmtefront toch mooie luchten. Een vriendin stuurde me deze door uit Kronplatz. De hoge bewolking schuift dus al over de hoofdkam heen. Niet dat het daar gaat sneeuwen morgen hoor. Wel dus aan de noordkant. In Kitzbühel wordt boven 20cm en onder 10cm verwacht. Ik ben daar morgen want ik ben speciaal ingehuurd voor enkele dagen privé coaching (gezellig schaven aan de skitechniek met een ook een goed gesprek). Mocht iemand daar ook interesse in hebben ben ik in het nieuwe jaar daarvoor in te huren.

https://www.facebook.com/tandemvlucht/posts/414715419231070

 

Ook de combi ski & fly is te realiseren. Vandaag weer mijn eerste tandemvluchten gemaakt. De fotoserie is van een solovlucht rond 13.30u.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2694500667301691&set=a.387466218005159&type=3

Allemaal mooie plaatjes…. ja daar is de avond ook voor bedoeld.

Er zijn ook avondruns natuurlijk. Weinig nieuws daarin. De luchtdruk over de Alpen blijft hoog. Vanochtend had het Amerikaans model nog drie sneeuwpieken in het nieuwe jaar, vanavond is daar nog maar eentje van over. Zaterdag 4 januari. Een wisseldag. Maar het is nog ver in de meteofiction. Het is nu enkel een illustratie van hoe er nog kans is op sneeuw (neerslag + tijdelijke afkoeling) dwars door de hogedruk heen. Ach het mooie weer is ook echt fijn hoor… wel is het zo dat met de flinke temperatuurschommelingen enerzijds de sneeuwlagen uiteindelijk gaan verbinden, maar anderzijds kan er tot het zo ver is juist dan ook wat loskomen. Kortom: ken je grenzen, weet wat je doet….

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.