Een paar jaar terug gebeurde het in Ischgl. Een jongen van 14 zag hoe zijn vader op de piste werd opgeslokt door een gigantische lawine. Ik meen zelfs in het jaar van het Friso ongeluk. Vandaag een echt totaal onvoorzien geval… je verwacht echt geen grondlawine zo hartje winter en toch gebeurde het in Andermatt. De complete sneeuwlaag van een veldje tussen twee rotspartijen liet los en waaierde breed uit. Van links komt een piste precies in de lawinebaan en daar werden enkele skiërs gegrepen. Gelukkig slechts twee licht gewonden. En een dermate zeldzaam voorval dat niemand zich daar verder zorgen om hoeft te maken.

Vandaag was die hele mooie dag in de Alpen. Met dat traag oprukkende warmtefront toch mooie luchten. Een vriendin stuurde me deze door uit Kronplatz. De hoge bewolking schuift dus al over de hoofdkam heen. Niet dat het daar gaat sneeuwen morgen hoor. Wel dus aan de noordkant. In Kitzbühel wordt boven 20cm en onder 10cm verwacht. Ik ben daar morgen want ik ben speciaal ingehuurd voor enkele dagen privé coaching (gezellig schaven aan de skitechniek met een ook een goed gesprek). Mocht iemand daar ook interesse in hebben ben ik in het nieuwe jaar daarvoor in te huren.

https://www.facebook.com/tandemvlucht/posts/414715419231070

 

Ook de combi ski & fly is te realiseren. Vandaag weer mijn eerste tandemvluchten gemaakt. De fotoserie is van een solovlucht rond 13.30u.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2694500667301691&set=a.387466218005159&type=3

Allemaal mooie plaatjes…. ja daar is de avond ook voor bedoeld.

Er zijn ook avondruns natuurlijk. Weinig nieuws daarin. De luchtdruk over de Alpen blijft hoog. Vanochtend had het Amerikaans model nog drie sneeuwpieken in het nieuwe jaar, vanavond is daar nog maar eentje van over. Zaterdag 4 januari. Een wisseldag. Maar het is nog ver in de meteofiction. Het is nu enkel een illustratie van hoe er nog kans is op sneeuw (neerslag + tijdelijke afkoeling) dwars door de hogedruk heen. Ach het mooie weer is ook echt fijn hoor… wel is het zo dat met de flinke temperatuurschommelingen enerzijds de sneeuwlagen uiteindelijk gaan verbinden, maar anderzijds kan er tot het zo ver is juist dan ook wat loskomen. Kortom: ken je grenzen, weet wat je doet….

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.