lawine hasliberg 26 januari

Klik voor grotere plaat

Meestal hebben lawine-ongelukken en gewoon skiën op de piste weinig met elkaar van doen. Vandaag is dat anders. Zie hierboven de lawine dwars over een piste in Meiringen-Hasliberg. Een vrouw werd door de schuivende sneeuw gegrepen, maar kon d0or haar man worden bevrijd.  Zie deze bron met amateurvideo’s.

Pitztal
Moeten we in een winter als deze dus zelfs als pisteskiërs piepers en lawinescheppen meenemen in onze rugzak? Je zou het haast gaan denken. Eergisteren in het skigebied Rifflsee in het Pitztal: om 10.55 uur ging er een lawine van 60 meter breed los 100 meter boven de dalafdaling. De piste werd 100 meter breed bedolven en 2,5 meter dik. Na een grootscheepse zoekactie werd de situatie weer veilig verklaard.

Hieronder nog enkele lawineverhalen van de laatste dagen plus een steen van 20 ton op een auto!

Hinterglemm
Dinsdagavond is er in Hinterglemm vlak buiten de pistes op rond 1200m hoogte een sneeuwplak van 200 x 200m gaan schuiven met hele grote dikke zware sneeuwschollen. Hoewel de lawine ruim na sluiting van de skiliften gebeurde is er toch met man en macht gewerkt om de lawinekegel te sonderen (bron).

Schröcken
In Vorarlberg is grote consternatie over een lawine van woensdagavond die een bergweg onder een 8 meter dikke laag sneeuw bedolf. De weg was eerder door de lawinecommissie na detonaties veilig verklaard. Klik op deze link om het ongelofelijke beeld van deze mega-lawine te aanschouwen (bron).

Klik voor grotere plaat

Dit rotsblok viel gisteren rond 19.30uur op deze auto in het Val d’Arly (bekend van het skistation Praz sur Arly). De bestuurder is verwond en in shock maar levend afgevoerd naar een ziekenhuis (bron).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.