lawine hasliberg 26 januari

Klik voor grotere plaat

Meestal hebben lawine-ongelukken en gewoon skiën op de piste weinig met elkaar van doen. Vandaag is dat anders. Zie hierboven de lawine dwars over een piste in Meiringen-Hasliberg. Een vrouw werd door de schuivende sneeuw gegrepen, maar kon d0or haar man worden bevrijd.  Zie deze bron met amateurvideo’s.

Pitztal
Moeten we in een winter als deze dus zelfs als pisteskiërs piepers en lawinescheppen meenemen in onze rugzak? Je zou het haast gaan denken. Eergisteren in het skigebied Rifflsee in het Pitztal: om 10.55 uur ging er een lawine van 60 meter breed los 100 meter boven de dalafdaling. De piste werd 100 meter breed bedolven en 2,5 meter dik. Na een grootscheepse zoekactie werd de situatie weer veilig verklaard.

Hieronder nog enkele lawineverhalen van de laatste dagen plus een steen van 20 ton op een auto!

Hinterglemm
Dinsdagavond is er in Hinterglemm vlak buiten de pistes op rond 1200m hoogte een sneeuwplak van 200 x 200m gaan schuiven met hele grote dikke zware sneeuwschollen. Hoewel de lawine ruim na sluiting van de skiliften gebeurde is er toch met man en macht gewerkt om de lawinekegel te sonderen (bron).

Schröcken
In Vorarlberg is grote consternatie over een lawine van woensdagavond die een bergweg onder een 8 meter dikke laag sneeuw bedolf. De weg was eerder door de lawinecommissie na detonaties veilig verklaard. Klik op deze link om het ongelofelijke beeld van deze mega-lawine te aanschouwen (bron).

Klik voor grotere plaat

Dit rotsblok viel gisteren rond 19.30uur op deze auto in het Val d’Arly (bekend van het skistation Praz sur Arly). De bestuurder is verwond en in shock maar levend afgevoerd naar een ziekenhuis (bron).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.