Goedemorgen allemaal. Vanochtend alleen een kort bericht omdat we in de fase zitten dat een groep amateur weermannen (vooralsnog geen vrouw) ons gaat helpen de zomer door te komen. Arjan bijt vanmiddag het spits af. Daarom nu alleen even het nieuwtje van de lawine gisteren hoog in het Marmolada skigebied bij Alta Badia. De webcam hierboven is van gisteren en het was inderdaad een paar uurtjes heerlijk daarboven. Een skileraar werd er op een brede open helling 600m meegesleurd maar belandde netjes op de sneeuw en kon zichzelf bevrijden. Lees het hier in het Duits. En hier in het Italiaans (of met Google translate). Bizar is dat de helling waar het gebeurde ook de plek is van de Marmolada Full Gas race komende zaterdag waarmee het gebied het skiseizoen afsluit.

Weer een mooi doel om als de kids wat ouder zijn voor te gaan trainen. Wonderful life!

De lawine van gisteren toont fraai een onderbelicht aspect van de lawinekunde: in de risico-analyse van een bepaalde plek moet je absoluut meenemen de terreinvormen onder de potentiële lawinehelling. Stel je voor hoe de sneeuw de berg zal afstromen als het misgaat. Is er een trechter? Of juist een bolle rug? Is er een meertje beneden (Steven van Veen)? Is er een cliff (Friso)? Is er een tegenhelling? Of erger nog een kommetje? Heb ik überhaupt wel zicht op de “stroombaan”? Als je zoals bij deze lawine een brede niet trechtervormige geleidelijk minder steil wordende helling onder je weet, dan zou ik wel 5% risico willen nemen dat er een plak losschiet. Zijn bovengenoemde factoren ongunstig zou ik nog geen 0,01% risico willen nemen. 

jaccoflaine

Via de Bizztravel Sneeuwhoogte App komt net deze binnen van Jacco uit Flaine. Het skigebied is nog open tot 28 april! 

ens1204_00

Zoals gezegd: rond 4.30 uur vanmiddag zie je hier een weerbericht van Arjan verschijnen. Tot die tijd even de pluim voor Midden-Nederland. Wen alvast aan de gedachte dat we na zondag en maandag weer een flinke stap terugdoen in temperatuur. Met wel overwegend droog en zonnig weer. Suc6 straks Arjan!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.