Goedemorgen allemaal. Vanochtend alleen een kort bericht omdat we in de fase zitten dat een groep amateur weermannen (vooralsnog geen vrouw) ons gaat helpen de zomer door te komen. Arjan bijt vanmiddag het spits af. Daarom nu alleen even het nieuwtje van de lawine gisteren hoog in het Marmolada skigebied bij Alta Badia. De webcam hierboven is van gisteren en het was inderdaad een paar uurtjes heerlijk daarboven. Een skileraar werd er op een brede open helling 600m meegesleurd maar belandde netjes op de sneeuw en kon zichzelf bevrijden. Lees het hier in het Duits. En hier in het Italiaans (of met Google translate). Bizar is dat de helling waar het gebeurde ook de plek is van de Marmolada Full Gas race komende zaterdag waarmee het gebied het skiseizoen afsluit.

Weer een mooi doel om als de kids wat ouder zijn voor te gaan trainen. Wonderful life!

De lawine van gisteren toont fraai een onderbelicht aspect van de lawinekunde: in de risico-analyse van een bepaalde plek moet je absoluut meenemen de terreinvormen onder de potentiële lawinehelling. Stel je voor hoe de sneeuw de berg zal afstromen als het misgaat. Is er een trechter? Of juist een bolle rug? Is er een meertje beneden (Steven van Veen)? Is er een cliff (Friso)? Is er een tegenhelling? Of erger nog een kommetje? Heb ik überhaupt wel zicht op de “stroombaan”? Als je zoals bij deze lawine een brede niet trechtervormige geleidelijk minder steil wordende helling onder je weet, dan zou ik wel 5% risico willen nemen dat er een plak losschiet. Zijn bovengenoemde factoren ongunstig zou ik nog geen 0,01% risico willen nemen. 

jaccoflaine

Via de Bizztravel Sneeuwhoogte App komt net deze binnen van Jacco uit Flaine. Het skigebied is nog open tot 28 april! 

ens1204_00

Zoals gezegd: rond 4.30 uur vanmiddag zie je hier een weerbericht van Arjan verschijnen. Tot die tijd even de pluim voor Midden-Nederland. Wen alvast aan de gedachte dat we na zondag en maandag weer een flinke stap terugdoen in temperatuur. Met wel overwegend droog en zonnig weer. Suc6 straks Arjan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.