B7UA9ryIUAAOxeS

OK New York krijgt ervan langs vanavond en vannacht…. (onze tijd, zie deze bizarre verwachting)  En de foto hierboven was Heerenveen vorige week. En woensdag en of donderdag hebben we waarschijnlijk weer zulke sneeuw in Nederland.

[metaslider id=53660]

Kijk eens wat een mooie buienlijn vanochtend in het Europese weermodel! Dauwpunt laag genoeg om een sneeuwdekje neer te leggen.

gfs06sneeuwdek

Hier zie je dat het Amerikaanse model het daar in de 06u run helemaal mee eens is. Heel specifiek Nederland en België verlaten de maand hier stevig wit komende zaterdag.

ijsdag0402

Waar ik nog meer dan op de sneeuw op wil focussen zijn de kansen op serieus winterweer. Zie hier hoe het Europese model een mooie ijsdag produceert op 4 februari.

pluim2601-00temps

Ja logisch met zo’n mooie lage hoofdrun. Pas vanavond om 10 uur weten we of dat een vervolg krijgt maar tot de maandwisseling is er nog voldoende ruimte voor koude en nog koudere verrassingen. Ik vind dat we er maar eens voor moeten gaan met z’n allen en ik durf daarbij best mijn hoofd op het hakblok te leggen. Wat voor een natuurijs BV kan ik verzinnen? Ach het wordt hoog tijd eens in de modder te gaan staan voor het hooggeëerd publiek!

Dit wordt de meest twijfelachtige boude voorspelling ooit! Ik doe hem omdat ik ook mijn hele seizoensverwachting heb opgehangen aan een schaatsmoment! Laten we eens praktisch redeneren. 21 februari rijden wij met het gezin nog eens naar Oostenrijk dus moet het daarvoor gebeuren. 20- februari zit ik in Tignes om de meting te doen voor raaddesneeuwhoogte.nl en dus zal ik moeten gaan zeggen dat ik voor woensdag 18 februari weer netjes op het ijs kom te staan zoals destijds in februari 2012.

pluim2601-00sneeuw

Voor het zo ver is kunnen er nog leuke dingen gebeuren. Zo berekent het Europese weermodel niet alleen komende donderdag en zaterdag leuke sneeuwval in Nederland. Nee vooral dinsdag de derde zou het moeten gebeuren. Eens zien…

moment

Hier zie je dat moment. Is het een polar low? Met een beetje fantasie wel. Alleen komt het ding niet klassiek vanaf de Noorse kust maar vanuit Schotland omlaag zeilen. Uiteindelijk slingert de kern van het laagje zichzelf strak onder Nederland door en versterkt Koning Thialf zijn grip op het weer in de Lage Landen. Ik zaterdag is dat een close call in de berekening. Wat wordt precies de baan van een kleine sneeuwdepressie? We gaan het allemaal zien. In elk geval de sneeuw voor woensdag en vooral donderdag is onvermijdelijk geworden. Die sil heve!

gfsens2601-01

En dit is dan de pluim van de GFS06u. Steun voor mijn 3e BV? Amper! Het gemiddelde ruim boven nul vanaf 5 februari. Maar ook een eenzaam elfstedenlijntje of laten we zeggen dapper natuurijslijntje. Snuif maar op! Verder niet veel soeps. En toch doe ik mijn erop of eronder boude voorspelling. Al was het omdat ik geen zin heb in een ijkoude maart met de eerste Elfstedentocht in maart ooit! Kortom: ik gun jullie je lolletje en zak voor de 17e voor jullie plezier door een dun laagje ijs… of zou het toch?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.