B7UA9ryIUAAOxeS

OK New York krijgt ervan langs vanavond en vannacht…. (onze tijd, zie deze bizarre verwachting)  En de foto hierboven was Heerenveen vorige week. En woensdag en of donderdag hebben we waarschijnlijk weer zulke sneeuw in Nederland.

[metaslider id=53660]

Kijk eens wat een mooie buienlijn vanochtend in het Europese weermodel! Dauwpunt laag genoeg om een sneeuwdekje neer te leggen.

gfs06sneeuwdek

Hier zie je dat het Amerikaanse model het daar in de 06u run helemaal mee eens is. Heel specifiek Nederland en België verlaten de maand hier stevig wit komende zaterdag.

ijsdag0402

Waar ik nog meer dan op de sneeuw op wil focussen zijn de kansen op serieus winterweer. Zie hier hoe het Europese model een mooie ijsdag produceert op 4 februari.

pluim2601-00temps

Ja logisch met zo’n mooie lage hoofdrun. Pas vanavond om 10 uur weten we of dat een vervolg krijgt maar tot de maandwisseling is er nog voldoende ruimte voor koude en nog koudere verrassingen. Ik vind dat we er maar eens voor moeten gaan met z’n allen en ik durf daarbij best mijn hoofd op het hakblok te leggen. Wat voor een natuurijs BV kan ik verzinnen? Ach het wordt hoog tijd eens in de modder te gaan staan voor het hooggeëerd publiek!

Dit wordt de meest twijfelachtige boude voorspelling ooit! Ik doe hem omdat ik ook mijn hele seizoensverwachting heb opgehangen aan een schaatsmoment! Laten we eens praktisch redeneren. 21 februari rijden wij met het gezin nog eens naar Oostenrijk dus moet het daarvoor gebeuren. 20- februari zit ik in Tignes om de meting te doen voor raaddesneeuwhoogte.nl en dus zal ik moeten gaan zeggen dat ik voor woensdag 18 februari weer netjes op het ijs kom te staan zoals destijds in februari 2012.

pluim2601-00sneeuw

Voor het zo ver is kunnen er nog leuke dingen gebeuren. Zo berekent het Europese weermodel niet alleen komende donderdag en zaterdag leuke sneeuwval in Nederland. Nee vooral dinsdag de derde zou het moeten gebeuren. Eens zien…

moment

Hier zie je dat moment. Is het een polar low? Met een beetje fantasie wel. Alleen komt het ding niet klassiek vanaf de Noorse kust maar vanuit Schotland omlaag zeilen. Uiteindelijk slingert de kern van het laagje zichzelf strak onder Nederland door en versterkt Koning Thialf zijn grip op het weer in de Lage Landen. Ik zaterdag is dat een close call in de berekening. Wat wordt precies de baan van een kleine sneeuwdepressie? We gaan het allemaal zien. In elk geval de sneeuw voor woensdag en vooral donderdag is onvermijdelijk geworden. Die sil heve!

gfsens2601-01

En dit is dan de pluim van de GFS06u. Steun voor mijn 3e BV? Amper! Het gemiddelde ruim boven nul vanaf 5 februari. Maar ook een eenzaam elfstedenlijntje of laten we zeggen dapper natuurijslijntje. Snuif maar op! Verder niet veel soeps. En toch doe ik mijn erop of eronder boude voorspelling. Al was het omdat ik geen zin heb in een ijkoude maart met de eerste Elfstedentocht in maart ooit! Kortom: ik gun jullie je lolletje en zak voor de 17e voor jullie plezier door een dun laagje ijs… of zou het toch?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

55 reacties

Gesloten voor reacties.