In de Hudson Baai is het ijs nu pas flink aan het smelten geslagen. Een ooggetuige verklaart nog een ijsbreker aan het werk te hebben gezien. Maar nu is het ook daar aan het opwarmen en zie je bovenstaand schitterend plaatje van een uiteenvallende ijsplaat. Lees meer hier.

Geen idee of het ermee te maken heeft, dat het ijs zo laat pas smelt maar boven 80º NB zit de temperatuuronder al een heel poosje onder het langjarige gemiddelde. En IJsland heeft zijn natste, grauwste zomer sinds 1914. Het is dus niet al goud wat blinkt.

Maar in Lapland dus net zo zweten als in de Lage Landen. Zwemmen met rendieren is weer eens iets anders dan zwemmen met dolfijnen…. Dat laatste ondervindt veel weerstand. Dus wie richt nu de actiegroep op “Tegen zwemmen met rendieren”?

De pluim gaat door! Kurkdoorg. En de afkoelende fase valt samen met hoge uitschieters in de pluim. We gaat het zien…

De Apen gaan nu ook volop profiteren. Azorenhoog en Russisch hoog bouwen een brug en dan komen de Alpen niet meer verder dan flinke dalwind en een enkele klap onweer.

En als de Russische beer er de brui aan geeft dan komt vooral de zuidkant van de Alpen in meer regen zo lijkt het nu.

Zo’n droge prognose voor de noordkant van de Alpen hebben we lang niet meer gezien. Zeg zelf. Het is de Alpenlanden en alle gasten gegund….  met een zonnetje geniet je hier toch meer van je vakantie… of hoe voelt dat voor laaglanders nu om vanuit die wekenlange droogte ook in de Alpen geen regen te hebben?

 

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.