In de Hudson Baai is het ijs nu pas flink aan het smelten geslagen. Een ooggetuige verklaart nog een ijsbreker aan het werk te hebben gezien. Maar nu is het ook daar aan het opwarmen en zie je bovenstaand schitterend plaatje van een uiteenvallende ijsplaat. Lees meer hier.

Geen idee of het ermee te maken heeft, dat het ijs zo laat pas smelt maar boven 80º NB zit de temperatuuronder al een heel poosje onder het langjarige gemiddelde. En IJsland heeft zijn natste, grauwste zomer sinds 1914. Het is dus niet al goud wat blinkt.

Maar in Lapland dus net zo zweten als in de Lage Landen. Zwemmen met rendieren is weer eens iets anders dan zwemmen met dolfijnen…. Dat laatste ondervindt veel weerstand. Dus wie richt nu de actiegroep op “Tegen zwemmen met rendieren”?

De pluim gaat door! Kurkdoorg. En de afkoelende fase valt samen met hoge uitschieters in de pluim. We gaat het zien…

De Apen gaan nu ook volop profiteren. Azorenhoog en Russisch hoog bouwen een brug en dan komen de Alpen niet meer verder dan flinke dalwind en een enkele klap onweer.

En als de Russische beer er de brui aan geeft dan komt vooral de zuidkant van de Alpen in meer regen zo lijkt het nu.

Zo’n droge prognose voor de noordkant van de Alpen hebben we lang niet meer gezien. Zeg zelf. Het is de Alpenlanden en alle gasten gegund….  met een zonnetje geniet je hier toch meer van je vakantie… of hoe voelt dat voor laaglanders nu om vanuit die wekenlange droogte ook in de Alpen geen regen te hebben?

 

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.