Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Zell am see
Lees verder >

Boek nu een prachtige zomervakantie.

Lapland peultjes zweten maar noordpool juist koud en Hudson Baai nog veel ijs

check ook eens

50 Reacties

 1. Tdp schreef:

  Portugal kon ook wel eens extreem heet worden. Zag pronoses voor bij komen van 50+ rond 4 augustus. Misschien leuk om daar wat aandacht aan te geven in een topic?

 2. Frederic schreef:

  Nog toevoeging op hoofdbericht Hajo.
  In mijn berichten van vorige week ging ik ervan uit dat de LL rond half augustus een weeromslag gingen hebben. Eerst moest de warmte weg uit Scandinavië. Dat scenario staat nog steeds. GFS rekent nu voor het eerst tot 15 augustus. En inderdaad, die kaarten zien er heel anders voor de LL:

  • Frederic schreef:

   je hebt gelijk Tdp. Ik had snel even ensemble van de Algarve erbij gepakt, maar noordelijker daarvan is het nog extremer. En extreem is het inderdaad.

 3. Conure schreef:

  Hoorde vandaag op orf dat vooral Vorarlberg al lange tijd extreem droog is. Meer dan 70% minder neerslag dan normaal. Gevolg is dat oogsten dreigen te mislukken en boeren hun koeien moeten verkopen omdat op de alm niet genoeg gras groeit en hooi kopen duurder is dan wat de melk op levert. Het is dus niet alleen in Nederland erg droog.

 4. Hans schreef:

  Dat van de Hudson Bay is wel heel erg bijzonder denk ik. Zo bijzonder dat “men” dit vast wel onder de aandacht zal brengen in het nieuws met name het weerbericht op tv 😉

 5. Martijn sonnenberg schreef:

  Mooi bericht weer. Je zou inderdaad vergeten dat als het hier te warm is, er bijna altijd elders een koude golf is…
  Klein puntje: de grafiek over de temperatuur op de noordpool ( die overigens het hele smeltseizoen moeite heeft boven 0 te geraken, zou me dus niets verbazen als de Extent curve binnenkort weer afvlakt) heeft op zich niets met de Hudson baai te maken ( deze ligt immers een stuk zuidelijker) . Blijven natuurlijk wel 2 opmerkelijke zaken die je in de MSM media niet hoort

 6. Hajo schreef:

  Ronaldo floot me beetje terug mbt Hudson baai. Samen nog wat verder uitgezocht. Zo kan het ermee door…

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Gave satelliet foto toegevoegd

   Sea ive extent is laatste tijd snel omlaag gegaan… ik vermoed dat er ergens een zee is open gesmolten. Verwacht zelf dat het smeltseizoen vroeg eindigt en een snelle afvlakking laat zien door de (te lage) zomertemperaturen vandoor smelt seizoen

 7. Stefan Kaptein schreef:

  Vanuit L’Estartit in Spanje vind ik het toch bijzonder om te zien dat de meesten toch een beetje ondersteboven zijn van dit zomerweer zoals het al geruime tijd in Europa bezig is. Maar eigenlijk ervaren we nu eindelijk weer eens zomer zoals zomer bedoeld is. Niet twee dagen extreem warm en dan twee weken matige temperaturen, maar gewoon stabiel zomer weer met temperaturen die mijn stelling van Nederland 365 dagenherfst onderuit haalt. Het is hier in Spanje te merken dat het mooi zomer weer is in veel vakantie landen en in Nederlandwant op onze camping is het opvallend rustig. Waarom 1500 km rijden naar Spanje als je nu ook eindelijk op platja Bloemendaal of platja Hollandia lekker kan genieten van drie weken stabiel zomerweer, ik geef de mensen geen ongelijk. Voor mij als windsurfer is dat stabiele zomerweer natuurlijk niet optimaal omdat er nagenoeg geen wind te bekennen is in de regio waar ik zit, maar dat is nu eenmaal de prijs voor mooi stabiel weer. Het is iedereen gegund, fijne vakantie allemaal.

 8. Remko schreef:

  Overigens heb ik altijd geleerd dat het peentjes zweten is. Maar met peultjes is het ook lekker. In Zweden heeft men de bosbranden eindelijk een beetje onder controle. Ploegen uit het buitenland gaan zo langzamerhand weer naar huis. De forse plensbuien hebben ook geholpen. Maar de afkoeling is er nog niet.

 9. Joke, Riederalp schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/98870929-B121-4A5F-BE28-B735DDBE905D.jpeg
  Na heerlijke strandweken in Noordwijk weer gisterenavond terug in Riederalp. Dan merk je wel het grote voordeel om op 2000meter te wonen. Gisteren in het dal 36 graden en nu hier boven 18! Het verschil is niks doen of lekker bezig zijn. Natuurlijk wel in de schaduw want de thermometer in de zon staat al op 45graden.

 10. Frederic schreef:

  Ook vanmorgen komen zowel GFS als EC met het opzetten van lagedruk en dito westcirculatie net ten noorden van de Lage Landen

  • Gerard schreef:

   HI Frederic, aangezien het behoorlijk meteofictie is nog, hoe waarschijnlijk is dit? Of is het er eentje uit de categorie “morgen gratis bier ;-)”

   • Frederic schreef:

    Geen garanties uiteraard, maar net zoals Remko vind ik het wel een kansrijk scenario. De hitte in Scandinavië gaat er stilaan uit. Meer tempcontrast, …

 11. Remko schreef:

  Net als wij zijn de modellen ook uitgekeken op het muurvaste patroon. Ik vraag me af of zij kunnen dealen met deze onberekenbare invloed. Maar er werd al eerder geschreven dat de tweede decade van augustus een kantelpunt gaat worden. Ik zie dit nog steeds kansrijk.

 12. Asten (Harmelen) schreef:

  De Bilt gaat stiekem weer voor een hittegolf de komende dagen voordat de (eventuele) afkoeling zal gaan inzetten…

 13. Jaco schreef:

  Hallo weermannen.
  Ik erger me de laatste tijd steeds meer aan klimaatalarmisten en klimaatbangmakerij, zo ook aan een passage uit het AD, zie link ergens hier boven:

  klimaatdeskundige Rob van Dorland van het KNMI. ,,Het weer is variabel, uitschieters naar boven zie je altijd wel ergens. Maar dat op zoveel plekken nu abnormaal hoge temperaturen worden gemeten, is een gevolg van het broeikaseffect dat door onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt.

  Jullie komen vaker met feiten die dit weerleggen, ik vind die informatie alleen niet altijd even snel. Maar hoe kan het dat zogenaamde deskundigen zo snel de link leggen met onze CO2 uitstoot als het een keer droog is, maar ook als het te nat is, of dit of dat.

  Ben dus op zoek naar informatie die dit soort bangmakerij weerspreekt.

  • Remko schreef:

   Ik denk dat Hajo je een aantal links kan sturen waarin dit wordt besproken. Ook recente bijdragen hier is dit aan de orde gekomen. Klimaatalarmisten zijn deskundigen op het gebied van volksmennerij. Alle uitzonderlijke weertypes worden aangegrepen om hun gelijk te halen. Ze zijn wars van andere meningen, die ook geschoeid zijn op onderzoek. En zoals Hajo al vaker schreef, wat weten we nu eigenlijk. We hebben te weinig data, in feite zijn we die nu aan het opbouwen. Nuance inbrengen is een kunst. Maar dat vergeet men omdat de susidiepotten zo groot zijn.

   • Pieter (andere) schreef:

    Volkomen mee eens dat we heel veel niet weten. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Toch een paar punten van kritiek. Er wordt hier wel eens gewezen op subsidiepotten en de zogenaamde windmolenmaffia. Als we het dan over geld hebben kun je net zo goed wijzen op de verplichting om 2% van het bbp te besteden aan defensie. Ik weet dat dit de discussie niet is. Blijkbaar noodzakelijk maar ook zonde van het geld. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Wat betreft de windmolenmaffia, dan kun je net zo goed de olie/gas industrie noemen als maffia of de autofabrikanten. Er is een industriele revolutie geweest, de mens ontwikkelt zich, dus waarom geen ontwikkeling op gebied van duurzaamheid? Over x aantal jaar wordt er iets beters dan windmolens bedacht en worden die weer afgebroken. Voor mij moet deze discussie niet gaan over co2 en klimaatopwarming en wie er gelijk heeft maar over oplossingen waarmee we de aarde leefbaar houden. Daar kunnen beide partijen een mooie rol in spelen.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     @Pieter
     Ik denk een verkeerde vergelijking.
     In feite heeft de consument middels subsidies, gunstig vestigingsklimaat en talloze fiscale faciliteiten een groot gedeelte van de aanschafkosten van de windmolens indirect zelf betaald én betaald voor de afname van stroom nog maar eens een keer.
     Voor de autoindustrie en ook ten dele de olie/gasindustrie kun je die keuze voor een groot deel zelf bepalen…
     Als je je wat verder verdiept in hoe de windmolenparken worden gefinancierd en molens van een paar jaar oud al weer worden gedumpt dan rijzen de haren je te berge..
     Laat onverlet dat ik in principe én tot op bepaalde hoogte vóór het subsidiëren van milieuvriendelijke alternatieven voor gas/olie ben maar hier worden/zijn ‘we’ flink genaaid.
     En laten we het dan nog maar niet hebben over het beloofde rendement van deze windmolens…
     Heb me met bovenstaande ‘problematiek’ jarenlang bezig gehouden op fiscaal gebied en dan valt je bek soms echt open..

    • Remko schreef:

     We mogen inderdaad niet vergeten dat in de jaren 70 de olie maffia ontwikkelingen mbt andere brandstoffen heeft tegen gehouden ja zelfs innovaties heeft afgekocht. Denk aan brandstof motoren op basis van suikerriet. De investeringen voor boringen en onderzoek moeten eerst terug verdiend worden. Net zo als de medicijn leveranciers die het vertikken dure medicijnen goedkoper te maken dan wel alternatieven uit de natuur te onderzoeken cq te omarmen. Business as usual

 14. Eduard schreef:

  Het wordt NOOIT meer koud. Ben het wel zo zat nu die hoge temperaturen steeds.
  Bah!

 15. Mark (breda) schreef:

  Ook in de Dolomieten, Val Gardena om precies te zijn, enorm warm. Ruim 30 in het dal en ook op de berg op 2100 ruim 30 graden. De warmte achtervolgt mij overal.

  @Hans: ook in de zomer prachtig hier.

  • Hans schreef:

   Hee Mark, jij bent daar dus? Al bijna “verslaafd” aan die regio? Ben er vaak geweest in die regio, ontzettend mooi daar! Nu op laatste moment gekozen voor Scandinavië vanwege mooi en stabiel weer en niet te vergeten…..de lange avonden 🙂
   Zum Wohl, Skol 😉

   • Mark (breda) schreef:

    Prachtig. Vooral de steile rotspartijen zijn erg gaaf. En Italiaanse keuken gecombineerd met Oostenrijkse sfeer. Heerlijk.

 16. Getjo schreef:

  Wat mij betreft wordt Nederland een landklimaat warme zomers en koude winters

  • Remko schreef:

   Daar kon je wel eens dichtbij zitten mits de atlantische warme golf definitief voor de route langs Ierland kiest. Ik zou het dan een overgangs klimaat noemen omdat de invloed van de zee toch merkbaar blijft. Maar wat mij betreft mogen de hete scherpe randjes er dan wel af. Zoals vandaag. Heerlijk

   • Mark (breda) schreef:

    Heb je hier ook een bron van @Remko?

    • Remko schreef:

     Helaas niet maar jarenlange eigen observaties en meningen. Ruim 50 jaar volg ik weer en ontwikkelingen.

     • Remko schreef:

      Overigens hadden wij op de HBS, 1961-1967, een lerares aardrijkskunde die blijkbaar verstand had van klimaat, weer en stromingen want die vertelde toen al dat de Atlantische stromingen in de toekomst zouden gaan wijzigen. Nederland komt in een overgangsklimaat voorzag zij. Wij leerden van haar dat achter de Veluwe dit klimaat begon. Toen is mijn interesse gewekt. Blijkt toch geen onzin te zijn geweest. Ik ben benieuwd of er lezers zijn die deze beweringen kunnen staven met documentatie .@ Ab ( Breda )

 17. Ronski schreef:

  Vandaag boven Schruns de Hochjoch Klettersteig gedaan incl steenbokken op een 50 m afstand ongeveer! Waanzinnig en een aanrader voor wie ietsje meer dan een bergwandeling wil. Wel een lange tocht, 4 uur moet je er wel voor uittrekken. Vroeg beginnen dan is het eerste deel in de schaduw! Have fun.

 18. Asten (Harmelen) schreef:

  De hoofdrun GFS 00.00 laat het tot eind volgende week doorzomeren met vrijwel elke dag tropische temperaturen.
  Een unieke, bijna onwerkelijke situatie als je ziet hoe keer op keer de drukverdeling precies zo komt te liggen dat aanvoer van die tropische lucht gegarandeerd is.
  Het lijkt bijna wel een computeranimatie waar een genie die gek is op dit weer aan de knoppen draait.
  Overigens is deze run totaal anders dan de GFS run van 18.00 uur (circa 22 graden als max vanaf komende dinsdag) dus ik ben erg benieuwd waar de GFS 06.00 en het EcMWF van 00.00 uur mee komen.
  .

  • Frederic schreef:

   Het is veiliger een buffer van een week in te bouwen, zeker in zo’n persistente situaties als de huidige. Die moeten stap voor stap afgebroken worden. Dus beter er nu al van uitgaan dat het warme weer het nog een week langer uithoudt dan komende dinsdag. Dinsdag binnen 14 dagen wordt dat dan. En dan zijn we half augustus. Lijkt me een prima moment dan 😉

 19. Frans v schreef:

  Om 1976 in te halen moet het nog tot 20 augustus weinig regenen

 20. Tdp schreef:

  Frederic. Heb je die nieuwe prognoses gezien voor Portugal

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.