Wij deden vanmorgen de eerste Wintersportweerman sneeuwmeting, helaas hadden we in Oostenrijk een keer niet de hoofdprijs maar dat was goed om ons prototype uit te testen.

Zo’n ding wil je hebben toch? Al is het alleen al voor de sneeuw in de Lage Landen die eraan zit te komen, lees daarvoor het LL bericht straks! Binnenkort hebben we ook de meterversie 😉

Gister kregen we al een update uit Chatel dus had ik me voorgenomen deze webcam vanochtend in het bericht te doen.En hij stelt niet teleur! Altijd een droomplaatje als het tot in de lagere Franse dalen sneeuwt. Graag horen we natuurlijk de sneeuwmeting 😉

En natuurlijk heeft het ook in de Région Dents du Midi zoals beneden in Champéry ruim voldoende gesneeuwd.

In La Rosiere breekt inmiddels de zon een beetje door. Vaak in de Franse Alpen waar ze aanhoudende stuwing niet echt kennen. Vaak is het 1 sterk front vanaf de oceaan wat snel voorbij trekt en daarom de zon weer laat doorbreken.

In Doucy iets zuidelijker in Le Grand Domaine is het nog even diep winters en hebben ze geen tijd voor de zon. Scheppennn! Hou wel in je achterhoofd dat dit dorpje slechts op zo’n 1200 meter hoogte ligt!

Bovenin Verbier nog stevige sneeuwvl op deze live cam als ik dit bericht schrijf. Misschien is het alweer gestopt op het moment dat jij leest maar je moet in ieder geval even op play drukken!

En Val Gardena aan de zuidkant ook weer een superlekker laagje. Ik gok een centimeter of 20! En de pistes hebben ze natuurlijk dik in orde, Italianen heh.. Ook hier breekt de bewolking nu. Het is ze gegund daar!

Daarmee hebben we het eerste dumpje van de drietrapsraket voor Frankrijk gehad, dat plukje boven Luxemburg zal misschien nog langs de Alpen schuren maar sneeuwt voornamelijk boven Duitsland uit. Op naar fase 2 van de 3-trapsraket!

Hier het ensemble voor de pure westkant waar we op de 30e fase 2 zullen ontvangen. Let ook op de warmte tijdens fase 3 en zie de spreiding vanaf ongeveer 4 februari. Ik zeg het alvast; nog geen pijl op te trekken.

Geheel samenhangend met de mogelijke sneeuw in de Benelux. Een uitgerekte neerslagzone ontstaan door een afsplitsend laagje wordt uitgeperst boven onze hoofden en de Franse Alpen. Het zal voornamelijk een westkant feestje worden, het front trekt mogelijk nog wel oostelijker maar sterk afgezwakt. In de Frans Alpen zal het toch weer goed zijn voor een centimeter of 20 droge sneeuw. sneeuwgrens gewoon helemaal oke dus niks meer aan doen, niet te veel woorden aan vuil maken.

Het grote spektakel komt namelijk pas in februari. In het ensemble zagen we het al eens voorbij komen, er zit ook warmte op de aankomende dump. Niet ongewoon voor de zuidkant hoor, je ziet daar dan ook weinig skigebieden die starten onder de 1000m.

Maar voor de Italiaanse zuidkant is het nog niet eens een heel groot probleem, de kou zit daar opgesloten en kan niet weg. Naja het kan wel weg maar dat duurt even. Op het moment dat de oude kou is opgeruimd  komt er alweer een nieuwe impuls uit het westen. Gegeven is wel dat de meeste neerslag zal vallen bij de hoogste temperatuur.

Het GFS en EC zitten mooi op 1 lijn, de warmte komt wel in de buurt (geel) maar aan de zuidkant blijft de vorstgrens nog verrassend laag! Met lokale effecten en de neerslagintensiteit denk ik dat ze op sommige plekken alleen maar sneeuw zien boven de 1000m. Gaat een mooie dump worden daar!

Voor de Franse Zuidalpen waar ook een lekkere bak sneeuw gaat vallen is de temperatuurstijging iets problematischer. Daar hebben ze niet het kommetje van de Italiaanse zuidkant niet en heeft de warmte eigenlijk direct vrij spel. Hier gaat de sneeuwgrens dus wel omhoog richting tijdelijk 1700m in weinig beschutte dorpen. Gelukkig liggen skigebieden als Risoul, Isola 2000 en Serre Chevalier redelijk hoog.

De hoeveelheden lopen uiteen van 30-60cm in de zuidelijke Franse Alpen, tot 60-100cm aan de pure westkant en 30 tot 80cm aan de Italiaanse zuidkant. Dit gaat toch echt een mooie opfrisser worden voor de dorpen die afgelopen weken sterk onderbedeeld bleven

Netjes in overeenstemming met het Europese model hoor. Natuurlijk wordt er nog met tientallen centimeters geschoven komende dagen maar de dump is nu onvermijdelijk! Laat het feest voor de zuidkant maar beginnen! Ohja en wat daarna gebeurt? Erg onzeker nog, in het Lage Landen bericht gaan we zo iets dieper in op de bigger picture in Europa en leuke meteofictie.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

20 reacties

Gesloten voor reacties.