Tijdens de laatste dag van onze trip in Val Gardena hadden we het geluk nog een van de mooiste evenementen van het winterseizoen mee te kunnen pakken: de Südtirol Gardenissima reuzenslalom. Met bijna 700 deelnemers in een veelvoud aan niveaus en leeftijdscategorieën is dit jaarlijkse evenement er een voor op het lijstje.  

seceda

Om te beginnen eerst nog wat facts en figures. De Gardenissima is met zijn 6km de langste reuzenslalom wedstrijd. De start van het parcours is op de top van de Seceda die je op de pistekaart hierboven kan zien. Het eindpunt van de race ligt 115 poortjes en 1033 hoogtemeters lager bij het dalstation van de Kolraiser gondellift. 

Val Gardena - skirace-2-2

Een van de deelnemers dit jaar was de Nederlandse ski-vedette Lody Pieters (helaas niet op de foto hierboven, Lody was al gefinisht voor onze aankomst). Voor Lody was dit jaar de 4e keer dat hij mee deed aan de Gardenissima. Wat wij de dagen ervoor al op hadden gemerkt werd door Lody nog eens bevestigd: ” Dit jaar waren de omstandigheden veruit het beste als ik ze vergelijk met de voorgaande jaren waarin ik meedeed. Ik heb zelfs een aantal mensen gesproken die me zeiden dat ze het nog nooit zo goed hadden gezien deze tijd van het jaar”. Lody finishte dit jaar als 4e in zijn categorie. ”Ik heb een prima wedstrijd gereden maar helaas wel een onnodige fout gemaakt bovenaan in het steile gedeelte van het parcours, anders had er misschien nog wel meer ingezeten.” 

Val Gardena - skirace-5-2

Naast de lengte heeft de Gardenissima slalom nog een unieke eigenschap. Je start de race namelijk met zijn tweeën tegelijk. Je racet dus rechtstreeks in een duel. Bovenaan het parcours start je paralel naast elkaar, later in het parcour wordt de race vervolgens samengevoegd om op één track verder te gaan. Lody: ”Je moet echt zorgen dat je voor je  tegenstander zit op het moment dat het parcours wordt samengevoegd, zit je er op dat moment achter dan wordt het een enorm lastige taak om er nog voorbij te komen.” Op de foto hierboven zie je mooi dat een van de deelnemers duidelijk sneller is dan de ander. ”Dat is ook wel eens anders, het komt ook voor dat deelnemers op tweetiende van de seconde van elkaar over de finish komen” aldus Lody. Een andere eervolle vermelding is overigens zeer op zijn plaats voor een andere Nerderlandse deelneemster. Karin van Elderen (68 jaar jong!) werd in haar categorie knap tweede!

Val Gardena - skirace-9-2

Aan de finish was prachtig te zien dat deze afdaling niet in de koude kleren ging zitten. Met enorme ontlading en vuur in de bovenbenen kwamen de deelnemers één voor één over de streep. 

Val Gardena - skirace (wide)-5

Naast het neerzetten van sportieve topprestaties was er ook nog meer dan genoeg ruimte voor gezelligheid. Direct naast de finish was een terrein ingericht waar deelnemers en toeschouwers samen genoten van het heerlijke weer onder het genot van een drankje en live muziek.

Val Gardena - skirace-3-2

Lody komt als het even meezit volgend jaar zeker terug en wij hopelijk ook!  De volledige fotoserie vind je hieronder terug:


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

2 reacties

Gesloten voor reacties.