Gruppo del Sella

Val Gardena, een naam die je ongetwijfeld bekend voorkomt, ben je al langer lezer van de site? Ben je misschien opzoek naar meer informatie over dit gebied? Kijk je wel is FIS worldcup skiwedstrijden? Is het de Sella Ronda waar je Val Gardena mee associeert? Westelijk in het Dolomiti Superski heeft het zijn eigen charme behouden met 3 verschillende dorpen, Selva Gardena (Wolkenstein), S. Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich). U las zojuist 3 dorpen met allemaal 2 namen, de reden daarachter is dat het gebied tweetalig is, Duits en Italiaans, waar wij laaglanders over het algemeen beter overweg kunnen met Duits. Maar charme en skiplezier is niet het enige waar Val Gardena zich mee onderscheidt. Alternatieven zijn: langlaufen, sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen en rodelen, voor iedereen de hele winter door genoeg te doen!

Langlaufen onder de steile kammen van de Dolomiti

Met zijn 115 km aan langlauf loipes, veelal mogelijk voor de klassieke en skate techniek, heeft het gebied enorm veel mogelijkheden. Er is hier veel aandacht besteed aan het langlaufen, speciale centra zijn opgericht waar je terecht kunt voor lessen en het juiste materiaal, deze liggen natuurlijk dichtbij de loipes. Een van die centra is het Monte Pana in St. Christina, gelegen boven S. Cristina op 1636m hoogte. De voordelen van dit centrum zijn dat het bereikbaar is met de auto, je er ook kan overnachten en het verbonden is met de Seiseralm via loipes. Ik hoor je denken, de Seiseralm? huh? Dit is een enorm zonneplateau wat bijna compleet boven de 1700m ligt. Een plateau, dus vrij vlak, dus een walhalla voor langlaufen. Om er te komen moet je vanaf het Monte Pana centrum een loipe door het bos nemen om vervolgens het uitgestrekte plateau te bereiken, het is ook via een skilift bereikbaar vanuit Ortisei.

Google Streetview
Hierbij nog een geheimtipje van mij, mocht je alvast een voorproefje willen nemen op de omgeving; Val Gardena heeft veel loipes in Google Streetview laten opnemen. Met Google Loipeview kan je dus op de computer alvast wat loipes oefenen.

De Vallunga

De Vallunga

Een andere langlauf topper in Val Gardena is de Vallunga, alleen de naam klinkt al schitterend mysterieus! Zekerweten dat je het plaatje hierboven uitvoerig bekeken hebt, woorden zijn overbodig… Oke, ik zal er toch een paar aan “vuil” maken, de loipe gaat door een lang dal wat tevens een natuurgebied is. Behalve de pracht van een natuurgebied zorgt deze benaming er ook voor dat er geen skiliften staan, je bevindt je echt in the middle of nowhere! De Vallunga is bereikbaar vanuit Selva Gardena. Ik weet trouwens wel dat veel van jullie toch hardskiërs of -boarders zijn, maar van vele verhalen heb ik gehoord dat een andere wintersportdiscipline als langlaufen nog wel is een eye-opener kan zijn, of wat dacht je bijvoorbeeld van ijsklimmen?

Ijsklimmen op de Tervela waterval

Ijsklimmen op de Tervela waterval

De Tervela waterval ligt aan de rand van het dorp S. Cristina, deze waterval is een groot deel van de winter een icefall en is bijvoorbeeld bij mindere sneeuwcondities een spectaculair alternatief om te beklimmen. Je wordt daarin persoonlijk begeleid en het materiaal is natuurlijk ook geregeld, kijk voor meer info op  www.catores.com . Geschrokken van de verticale wand? Geen zorgen als je bij een specialist een arrangement boekt ben je natuurlijk goed gezekerd en helemaal in veilige handen. Val Gardena organiseert zelfs ieder jaar een evenement om het ijsklimmen heen, zie dit gave filmpje: https://www.facebook.com/movedolomites/videos/445727198953164/?fref=nf

winterwandeling naar Rifugio Firenze, goed aangegeven met bordjes

Winterwandeling naar Rifugio Firenze, goed aangegeven met bordjes

Van het intense ijsklimmen naar totale rust tijdens het sneeuwschoenwandelen. Hou jij van een echt dagje ertussenuit? Ontsnappen aan de drukte? Ongerept terrein met een frisse berglucht? Dan is sneeuwschoenwandelen echt iets voor jou. Je loopt op een speciale sneeuwschoenen waardoor je op elke soort sneeuw (poeder of aangedrukt) genoeg grip hebt. Sneeuwschoenwandelen heeft nog meer voordelen waar je misschien nog niet over nagedacht had. Wat te denken van kosten, schoenen huren is minder duur dan ski’s en een skipas is niet nodig. Maar je hebt er bijvoorbeeld ook geen skill voor nodig, na even wennen kan iedereen op de meest idyllische plekken van Val Gardena komen!

Een must-do op je wintersport in Val Gardena

Een must-do op je wintersport in Val Gardena

Mocht je na een dag in de natuur op je sneeuwschoenen opzoek zijn naar een dagje wat meer adrenaline? Ga rodelen! Tevens een vrij goedkoop alternatief voor een dag pisteskiën. Bovenop de Seiseralm zijn 6 speciale Rodelbanen met verschillende moeilijkheidsgraden, de spitzbuhl abfahrt voor de echte durfals ;). Aan de overkant van Ortisei ligt de langste rodelafdaling van de Dolomieten. De ultramoderne Rasciesa-lift (Race-lift?) brengt je binnen no-time naar 2200m waar je de afdaling van 6km kunt maken, enne wie er als eerst beneden is heh!

Sella Ronda

Sella Ronda

Om toch nog even op het skiën terug te komen, dit is in Val Gardena natuurlijk de hele winter lang top! Met eigenschappen als; Koningen van de kunstsneeuw, de Sella Ronda en een FIS worldcup afdaling, is dit ook wat betreft skiën een droomgebied voor ieder wat wils. Maar rodelen met het gezin en ijsklimmen voor de sterke verhalen, zoveel mensen vergeten dit soort dingen op wintersport. Laat je verassen door de mogelijkheden die een gebied als Val Gardena heeft!

PS Hajo doet op 2 april a.s. mee aan de Gardenissima, de langste slalomwedstrijd ter wereld. Interesse om mee te gaan? Laat het weten in de reacties…


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

13 reacties

Gesloten voor reacties.