Persoonlijk vind ik het altijd leuk om naar langetermijn- en seizoensverwachtingkaartjes te kijken. Vooral die met de temperaturen, neerslag en luchtdrukafwijking per maand op. Op deze kaart zie je het nieuwste ensemblegemiddelde van de nieuwste CFS-verwachting voor de maand december. Om de zes uur komen die uit, en omdat dit gemiddelde kaarten zijn van de runs van de voorbije tien dagen veranderen ze langzamer dan de springerige individuele runs. Dat wil dus zeggen dat de output van dit langetermijnmodel vorige week maar amper van de huidige verschilt en de betrouwbaarheid er een ietsje pietsje op vooruit gaat. Maar laten we eerlijk zijn. Langetermijnvoorspellen is voor de gematigde breedtegraden zo goed als onbegonnen werk. Hecht aan deze kaart dus alsjeblieft geen waarde! Het is voorlopig puur voor ons entertainment. Houdt dat goed in het achterhoofd voor je dit bericht verder leest, en ga gewoon uit van het motto ‘dromen mag’.

12_2014_00z_1000 uitsnede

Wat valt er meteen op? Wel, vooral dat de verschillen met december 2013 niet groter konden zijn. Vorig jaar bijna heel de winter lang een dikke WC boven West-Europa, nu al meteen een dikke blokkade boven de Noordelijke Atlantische Oceaan. En ook voor januari 2015 lijkt de WC afgeblokt.

euPrecMonInd3

In neerslag resulteert dat in dit kaartje. Droog boven Schotland en Scandinavië, nat elders (uitgezonderd Zuid-Europa). Spontaan droom ik dan even weg en denk ik dan aan een herhaling van december 2010 toen de ene na de andere depressie onder de Lage Landen doorschoof dat steeds meer in een Siberisch landschap veranderde. Hmmm, those were the days. Zou zo’n herhaling terug mogelijk zijn? Hajo heeft de voorbije weken al een aantal keer laten vallen niet echt superveel van de komende winter te verwachten, wat winterkoude in het laagland betreft. Zijn geld staat op de daaropvolgende winter, die van 2015-2016. Ik ben iets optimistischer. Ik weet nog dat Hajo en ik vanaf half oktober vorig jaar heel pessimistisch waren over het verdere verloop van winter 2013-2014 door de stevig beukende straalstroom toen. Dit jaar lijkt die straalstroom wat minder sterk t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Dat bevordert in ieder geval onze winterkansen.

10_2014_00z_1000

En dat die straalstroom momenteel nog niet meteen vat krijgt op ons weer, laat dit CFS-kaartje voor komende maand zien. De termijn voor deze kaart is in ieder geval niet groot, dus de betrouwbaarheid stijgt dan omgekeerd evenredig. Indien deze kaart uitkomt, zijn we nog niet meteen van onze nazomer verlost. Hajo vroeg het zich gisteren in zijn bericht nog af of oktober hetzelfde pad als september opgaat? Daar lijkt het in ieder geval deels op. Ik zei gisteren dat we even naar een weststroming overschakelen komende week, maar dat de hogedruk net ten zuiden van ons grote neerslaghoeveelheden ging onderdrukken. De modelruns van vandaag gaan daar voorlopig in mee. Meer details in het bericht morgenmiddag.

zuidpool

Afsluitend nog even melden dat de zeeijsbedekking rond Antarctica gisteren een absolute recordgrootte heeft bereikt. En het moet gezegd, het is een verpulvering van het vorige record! Kijk maar naar het gele lijntje.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

9 reacties

Gesloten voor reacties.