Oké, laten we het weercafé vandaag openen met het goede nieuws. En dan richten we onze blik voor een keer op de Noordalpen. We hebben het deze ochtend nog in Hajo’s bericht gezien, op wat poedersuiker na ligt er amper sneeuw in de Alpen momenteel. Wel koud genoeg momenteel voor wat kunstsneeuw, maar ja … een volledig wit landschap is het momenteel zeker niet. Op de korte termijn komt daar weinig verandering in. De nieuwste uitdraai van de langetermijn van EC laat daarentegen wel zien dat daar binnen twee weken wellicht (tijdelijk) verandering in komt! De hele noordelijke Alpenboog laat een positieve afwijking in neerslag zien. Binnen twee weken? Dat is in de Sinterklaasweek begin december.

Het jammere nieuws is dat de temperaturen voor West-Europa daarbij een positieve afwijking laten zien. Hoe moeten we dat interpreteren? Wellicht dat er dan enkele Noord-Atlantische Monsters ons vanuit het westen gaan bereiken. Slecht nieuws voor de Lage Landen, goed nieuws voor de Alpen! Nu ja, voor de hogere pistes toch althans.

Grote concurrent GFS bevestigt. Veel neerslag voor de Noordalpen begin december. Uiteraard is er nu nog niets te zeggen over de sneeuwgrens, maar het kan bijna niet anders dan dat de sneeuwgrens toch minstens 1 keertje de 1000m moet gaan aantikken.

En komt er veel neerslag naar de Alpen, dan zien we dat ook aan de temperaturen in de Lage Landen. De +10°C voor begin december is echt niet ondenkbeeldig. Maar de spreiding is nog steeds groot. Ensemblelid 7 en 9 gaan nog de winterse avontuurlijke toer op …

… met steeds weer hogedrukopbouw net ten noorden van de Lage Landen. Als we de koudkwakkellijntjes er ook bij nemen, dan komen we aan 5 leden van de 20, 25% kans dus. Maar zo werkt het niet. In ons koelgematigd zeeklimaat moet je die kans op winters weer telkens met 0,6 vermenigvuldigen (60% kans dat het er ook daadwerkelijk van komt, zelfs al gaan alle ensembleleden voor kou). Eenvoudig rekensommetje: 15% kans dus dat we in de Lage Landen nog met koud of koudkwakkelweer zitten.

Koudkwakkelen doet het vandaag dan weer wel. En onze Hellmannwedstrijd loopt nog tot … 23h59 van de eerstvolgende dag dat de maxtemp in De Bilt onder de +5°C blijft. Wellicht vandaag dus! Heb je nog niet gegokt? Doe het dan snel in de reacties van dit bericht (en daarmee bedoel ik niet dit bericht 😉 ). Zo dadelijk komen de avondruns alweer binnen. Volg mee waarmee zij op de proppen komen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

52 reacties

Gesloten voor reacties.