tauplitzFBwolken
Die Tauplitz is vanochtend een van de weinige skigebieden in de Alpen waar de zon volop schijnt. Elders staat het nog in het teken van hele lichte sneeuwval. In de Zillertal Arena is bijvoorbeeld weer 5cm gevallen vanochtend. Morgenmiddag breekt in de hele Alpen echt goed de zon door. Zaterdag zwiept er dan nog een frontje langs en dinsdag misschien nog wat. Verder zitten we in een periode met aanhoudend Kaiserwetter vermoedelijk van het zachte soort maar met altijd een kleine kans om ook weer Siberisch te eindigen.

Tauplitzalm in Stiermarken een van de weinige skigebieden aan de noordkant van de Alpen met zon vanochtend. Die Tauplitz…

Geplaatst door Wintersportweer op woensdag 20 januari 2016

Nog wat plaatjes zo lekker is het er vandaag. Ja het is echt een aanrader om er eens te gaan skiën.

sneeuwverwachting2401

Hier dan meteen voor de Alpen wat er nu berekend wordt en dat is met de sneeuw van de dooiaanval komend weekeinde erbij! De sneeuwgrens gaat errug meevallen ten opzichte van wat eerst berekend was. Hoger dan 1000m komt het niet. En zondag herstelt het hoog zich weer en schijnt de zon volop! Maar zie dat er lokaal dus nog 10 tot zelfs 30cm zou kunnen vallen!

bivio12001

De zuidkant van de Alpen krijgt niks maar boven 1300m is het er gewoon mooi wit en de pistes zijn sowieso in orde.

brembergkopf2001

In Sauerland heersen droomcondities en dat kan nog wel even zo blijven als we de huidige modelruns volgen. Wel regent het er in de nacht op zaterdag. Zondag overdag. En dinsdag. Verder kunnen we nu nog niet kijken maar het Amerikaanse model biedt goede kansen op matig koud zonnig weer. Het Canadese model blijft zeggen dat de kou uit het oosten terugkomt!

tsjechie2001

In Tsjechië is het ook heerlijk momenteel. We gaan meekijken met Femke die morgen op het vliegtuig naar Praag stapt.

fransealpen

In de Franse Alpen komt de neerslag met de dooiaanval niet eens door. De hoofdrun vanochtend (zwart) is extra zacht maar het is duidelijk dat de ergste kou even voorbij is. Het zin gunstige condities voor het lawinegevaar om geleidelijk af te nemen. Toch verwacht ik juist in de aankomende periode een serie ongelukken omdat juist nu allerlei liefhebbers plannen aan het maken zijn voor mooie tochten. Vanaf het Berner Oberland naar het oosten hebben we zaterdag dus even sneeuw boven 1000m en daarna ook de flatline die de zuidkant momenteel kenmerkt.

europees

Het Europese weermodel blijft dinsdagavond uitkomen op een sneeuwfrontje met hogere sneeuwgrens aan de noordkant. Het Amerikaanse model drukt dit om de Alpen heen naar de Karpaten.

luchtdruk2001

Kijken we naar de luchtdruk over de Alpen dan zien we in de pluim een spreiding tussen 1020 en 1045hPa. Dan weet je het wel: een lange periode van mooi weer breekt aan! Met steeds nachten die koud genoeg zijn om pistes met kunstsneeuw bij te werken. Dat loopt nu al door tot 5 februari en dan begint de krokus al te naderen. Vroeg of laat gaan mensen dan klagen dat er meer sneeuw moet komen. Maar het lijkt me dat de condities echt nog wekenlang goed kunnen blijven ook als er niets valt!

gem30januari

De echte uitschieter momenteel is het Canadese model met een terugkeer naar Siberische waarden eind januari. De kans daarop kan niet hoger zijn dan 15%. Maar je kunt het in je achterhoofd houden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.