Pinksterzaterdag staat inmiddels stevig op de kaarten. Er zit zoveel stabiliteit in de berekeningen dat we daar rustig vanuit kunnen gaan: op uitgebreide schaal wordt de 30 graden overschreden. Hoe gaat één en ander in zijn werk?

Bewolking Jun. 02 20.38

Op het ogenblik nog weinig aan de hand. Hogedruk in onze omgeving en lagedruk ten noordwesten met de kern boven IJsland. Daardoor een zwakke stroming westelijke stroming die van oorsprong polair is. Niet al te hoge temperaturen en vrij vochtige lucht. Overdag soms wat meer, dan wat minder bewolking, in de avond weer keurig oplossend. Het kan net als afgelopen nacht (Twente aan de grond -0.1 °C) nogmaals fris worden.

rsum_14060500_14060212_GFS

Morgen gaat het roer om.  Dat zal veel mensen tegenvallen door het mooie weer van de afgelopen dagen en de zomerse vooruitzichten. Het lagedrukgebied gaat aan de wandel via Groot-Brittannië en aan de oostzijde daarvan zal behoorlijk wat neerslag vallen. Vanaf morgenmiddag in de vorm van buien, woensdag langdurig regen. De te verwachten hoeveelheden lopen nog wat uiteen maar het zou me niet verbazen als ergens de 20 mm ruim overschreden wordt.

Europe_2014060212_wind500_126_GFS

Ondertussen wordt er op het Europese continent hard gewerkt aan hogedrukopbouw met deze formidabele omega-blokkade (zo genoemd vanwege de vorm van het hogedrukgebied op hoogte) op zaterdag tot gevolg. Tussen dat laag en hoog in.. precies: Spaanse hitte richting Nederland en Duitsland!

 tmax_14060812_14060212_GFS

We kijken nog steeds naar het Amerikaanse GFS model. Op zondag zou daar de ergste warmte al weer uit Nederland verdwenen zijn maar kan het in Duitsland net ten noorden van de Middelgebergtes (licht föhnisch effect) 35 graden worden. Recordwaarden heb ik niet paraat maar die zullen daarbij in de buurt liggen.

Europe_2014060212_wind500_126_EC

Maar hé wat doet de Europese berekening? Vanuit Scandinavië zakt op hoogte een lagedruk-kerntje een klein beetje in waardoor de zuidelijke stroming zo ongeveer rond de Benelux de afslag naar rechts neemt. Waardoor de meest extreem warme lucht niet direct Duitsland bereikt en juist zuidelijk Nederland en het noorden van België de hoogste temperaturen krijgen. Ik duim voor dit scenario om twee redenen. Eén: het lijkt me wat stabieler met lekker warm het gehele Pinksterweekeinde en (iets..) minder grote onweerskansen. Twee: wat heb ik een medelijden met de lopers van de Roparun. Warm wordt het sowieso maar zeker in het huidige GFS plaatje wordt het vooral voor de lopers die vanuit Hamburg vertrekken dramatisch heet.

 MS_551_ens

We zagen het hierboven al: de kans is aanzienlijk dat al op zondag de hogedruk zich oostwaarts verplaatst. Voor de onzekerheid / spreiding kijken we in het GFS ensemble nog even naar de temperatuur op het 850 hPa vlak (ca. 1500 meter hoogte) in Midden-NL waar we het van moeten hebben. Tot en met zaterdag een minimale spreiding (met temperaturen tot 19 graden op die hoogte!), daarna kan het alle kanten op, afwachten. Om 23h15 volgt nog het ensemble van het Europese (ECMF) model!

cape_14060718_14060212_GFS

Tot slot voor de liefhebbers al even stiekem vooruit kijken naar de onweerskansen? Volop aanwezig. In de huidige berekening van het GFS een CAPE die op zaterdagmiddag al door het dak gaat, bij een Lifted Index van -8. Maar er zijn  meer omstandigheden nodig om het stevig te laten knetteren en eigenlijk is het nog veel te vroeg om daar in detail veel zinnigs over te zeggen. Morgen gaat Jeroen er misschien dieper op in!

Voetnoot: uiteraard wordt de Pinksterhitte her en der flink gehypet (waar we zelf ook aan mee doen). Maar zo weet nu.nl zelfs te vertellen dat het voor het laatst in 1985 zo warm was met Pinksteren. Nonsens:  ook 2003, 2008, 2009, 2010 en 2012 kenden (net als 1985)  temperaturen rond de 27 graden. De topper daaronder is in feite 2008: toen viel 1e Pinsterdag al op 11 mei. Maar weten we nog hoe het met Pinksteren vorig jaar was? Brrr….


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.