De weerkaarten zijn voor ons laaglandbewoners echt bemoedigend momenteel. OK, voor komende dinsdag wat overdrijvende buitjes uit het zuiden, maar verder een voortdurend opbouwen van hogedruk. En de grens tot hoe lang dat goed zou kunnen gaan rekt steeds wat verder op. Natuurlijk zien we op een termijn van medio oktober steeds kansen om in een herfstig weerbeeld te komen maar de kansen op aanhoudende “droogte” zijn wat mij betreft gestegen van 10 naar 25%! 

staven2609

Tja de enige neerslag in september in De Bilt. Nu ja, er komt op de 30e nog een ietsje pietsje bij.

sem2609

De Bilt zit duidelijk ook nog eens in de neerslagarmste gebieden van Nederland deze maand. Het allerdroogst is Kampen met 4 mm regen totaal.

druk0510

Het Europese weermodel doet deze tot 5 oktober vanochtend….

druk1110  

Ook het Amerikaanse model is optimistisch tot het gaatje… en dan zitten we al op 11 oktober.

neerslagaccu2609

 

Hoe is de neerslagverdeling dan over Europa in die fase? Dat Noorwegen dik de klos is hadden we eerder al gezien. De toppen daar ook absoluut al sneeuw. Op IJSland kan ook al een meter sneeuw neerdalen trouwens. Tja en dan de Middellandse sneeuw die aanhoudend maar kil en nat blijft. De meeste neerslag zo bij Valencia voor de kust. Ook in Turkije is het momenteel prima tomaten kweken zonder kunstmatige beregening. Parijs en een strook daaronder is de place to be voor wie echt geen druppel water wil zien. De meeste neerslag in de Alpen gaat op 1 en 2 oktober vallen. Mooi voor de opening van de gletsjer van Kaprun want die opent meteen op de 3e al in de poedersneeuw!  

httpv://www.youtube.com/watch?v=DhTZM_jr0oo 

Over felle neerslag in Spanje gesproken: bij deze video schrijft Weer.nl dit interessante verhaal over tromba de agua: slagregens oftewel stortbakken. Wat dan weer dubieus is in zo’n verhaal is dat een link gelegd wordt tussen toenemende hitte en toenemende neerslag ook in Nederland. Maar wij zien nu precies het omgekeerde: augustus koud en nat en september warm en droog. Tja je gelooft in global warming of je gelooft er niet in. Hierrr nog een reactie van mij daarover. Weer.nl heeft een goed verhaal over de kansen op mist in de komende periode. Je weet het nooit in dit jaargetijde: mooi weer op de kaart kan in de praktijk een mistdag betekenen. Maar ik zie voldoende wind in het spel om de mistkansen te drukken. Gisteravond nog heerlijk gezeild trouwens op het Uitgeestermeer. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.