krommenie2206

De week is schitterend Hollands begonnen. Vanaf mijn werkplek naar het zuidoosten  kijkend een uitzicht dat voor mij niet onder doet voor een berglandschap en het is wat makkelijker van A naar B rijden met wolken in plaats van bergen. Wat zien we allemaal in het land?

buien2206

Flinke buien zijn vanochtend over de afsluitdijk getrokken en over Zeeland en Zuid-Holland. In heel Zuid-Nederland motregen waarschijnlijk. In Krommenie zit ik net in een gat tussen de buienzones. Vanochtend was ik al erg verbaasd over…

temps2206

Deze temperatuurkaart. Wat een vreemde warme plek rond het IJsselmeer. Heeft iemand een verwarmingselement in het water gehangen en is het wiondstil of zo? Nee juist niet!

wind2206

Juist in het warme gebied is de windsnelheid het hoogst! Ha dat herkennen we van een Föhndoorbraak in de Alpen. Er is dus sprake van een inversie met kou aan de grond. Daaroverheen waait het al hard uit het westen. En daar waar die wind de inversie het eerst weet op te ruimen gaat het beneden én harder waaien en gaat het kwik omhoog.

temps2206b

En kijk eens wat in Friesland met het kwik gebeurt als die buien passeren! Welkom zomer 2015…

schitterendefronten

Wat is de situatie op de weerkaarten? In het Europese model voiel mijn oog meteen op de wel heel erg perfecte depressie met occlusie, koufront en warmfront (bijna in spagaat). Herken je ze al? zie je ook dat het warmfront net België en Zeeland aantipt en dat het warmfront precies parallel ligt aan de isobaren waardoor het wordt uitgerekt maar niet meer opschuift? Bij het koufront zie je nog wel die knik in de isobaren waardoor dit nog wel opschuift naar het zuidoosten. Maar uiteindelijk lost het hele systeem volledig op in de stijgende luchtdruk op het continent. Schotland, Noorwegen en ook Nederland zitten duidelijk aan de koude kant van het verhaal. Blijft dat ook zo?

wolken2206

Hier zien we het systeem ook links op de satellietafbeelding. Met een beetje fantasie zie je de verse sneeuw rond de Alpenhoofdkam nog liggen.

schotland2206

Hier de temperatuurgrafiek in de berekening voor Schotland. Daar is gisteren net als vorig jaar met midzomer geskied. Zie het bericht van Leo met veel foto’s en video. De gemiddelde temperatuur in Schotland in juni is 9,3ºC geweest. Twee volle graden kouder dan ooit waargenomen voor een hele maand juni, juli of augustus. En de laatste keer dat juni dus op 11,3ºC gemiddeld eindige was in 1972. Met bovenstaande grafiek is het praktisch zeker dat juni 2015 de koudste zomermaand ooit waargenomen in Schotland wordt. Dit alles natuurlijk sinds het begin van de metingen wat weer samenvalt met “sinds het einde van de Kleine IJstijd”. De vorige Kleine IJstijd moet ik zeggen, want mijn vaste overtuiging dat we de komende decennia die kant weer op gaat wordt de laatste jaren eerder sterker dan zwakker. Daar is trouwens ook al een naam voor bedacht: het Landscheidt minimum, naar de in 2004 overleden Theodor Landscheidt die het in 1990 allemaal al voorspelde. Voor de grap heb ik dit eens in de titel bedacht. En niet helemaal eerlijk ook want natuurlijk kan er ook midden in een Kleine IJstijd gewoon een warme zomer optreden met wekenlange hoge temperaturen. Maar niet voor Schotland in juni 2015!

smeltGroenland2206

Ondertussen is de ergste koude op Groendland voorbij en is de smelt daar wel goed en wel begonnen. Vanmiddag nog een artikel van Leo daarover!

neerslagschering

En toch kunnen we voor de Lage Landen duimen voor enkele dagen van +25º of eentje van +30ºC. Daar zal Groot-Brittannië dan voor moeten bloeden. Zie bovenstaande kaart voor 30 juni. De luchtdruk neigt ernaar hoog te blijven over het continent. Goed nieuws voor de Alpen! De ergste nattigheid is daar voorbij.

warm

En met die drukverdeling kan warmte uit Afrika (goed opgemerkt door Leo) noordwaarts uitvloeien zoals een plas water oprukt als een vol glas omvalt. Je ziet dat Groot-Brittannië en Scandinavië de pech hebben in exact hetzelfde koude weer te blijven als wij de afgelopen weken hebben gehad. Er verandert dus eigenlijk niets. Alleen de grens van de warmte kan met een beetje geluk noordwestelijker komen te liggen.

ensNL2206

Als je dit ensemble van het Amerikaanse model ziet vervliegt de hoop op een langere serie 25+-ers meteen weer. Het lijkt gewoon net als eerder deze maand bij korte warme pulsen te blijven. Wel is het zo dat +20ºC nu de “steunlijn” is zoals de beursanalisten dat noemen. Maxima van +15ºC raken we helemaal kwijt.

pluim2106b

De pluim van het Europese model laat zien dat we wel eerst nog twee echt kille dagen hebben. Maar de zon is er afgewisseld met een frisse bui. En we mogen dromen van weer een of twee van die losse extra warme dagen waarop de Nederlandse en Vlaamse costa’s de beste van de wereld zijn. Welkom in het Landscheidt minimum!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.