Schitterend nieuws uit Canada. Lake Louise heeft in de laatste 5 dagen 73cm verse poedersneeuw gekregen. Daarmee is het seizoentotaal op 760cm gekomen en dat is een verbetering van het absolute record dat in 2011-2012 werd gevestigd met 755cm. En het is nog niet gedaan. Tot het gebied sluit op 11 mei kan er nog meer sneeuw vallen. Even verderop blijft Sunshine Village nog open tot 19 mei! Beide skigebieden maken deel uit van Ski Banff.   

lakelouise_04may14

 Nog een kiekje van 4 mei toen het net gesneeuwd had. Hoe diep winters wil je het hebben? Er komen dagelijks nog foto’s bij. Volg dat hier!

httpv://www.youtube.com/watch?v=BSfRKa9q3wQ

OK deze video doet pijn voor thuisblijvers…. maar we worden er toch ook wel weer blij van! Hoe gaat het verder in de Alpen? Daar ook nog sneeuw voor Val Thorens komend weekeinde sluit…

donderdagochtend

 

De dump aankomende week staat er keurig op. Zwaartepunt wel wat verder richting Oostenrijkse kant, maar op die termijn moeilijk voorspelbaar. Noordkant sowieso. En donderdagochtend kan de sneeuwgrens naar 900m dalen!

accu0905

 

 

Trek er in gedachten 20 tot 30mm af en je hebt de sneeuw in centimeters boven 2000m! Boeken dus!

retourdelest1505

Het laatste stuk van al die neerslag is een gigantische retour de l’est als een Scandihoog optima forma zoals we lang niet meer hebben gezien zich installeert en de kou boven de Balkan tegen de klok gaat draaien. In de berekening van gisterochtend lag de hogedrukgordel 1000km zuidelijker met warme droge ZW aanvoer over de Lage Landen. Nu een totaal ander beeld door die verschuiving van 1000km naar het noorden. Het Amerikaanse model gaat erin mee. 

warmoekraine

De +20°C temperaturen zijn uit zicht voor de lage landen maar mooi weer wordt het! Kraakhelder door de stevige oostenwind. Strak blauw. En zie hoe de warmte vooral Oost-Oekraïne verovert. Als het waar is wat ze zeggen over klimaatverandering dat de mensheid bij een graadje warmer agressiever wordt en dat ons dus grote klimaatoorlogen te wachten staan, dan is het begin van een grootschalig gewapend conflict aldaar nu natuurlijk niet meer op te houden. LOL. In Polen en Berlijn kan het wel 20°C worden. Het zet niet door naar ons want aan het einde van het weekeinde zakt het hoog in en neemt een oceaanblokkade het over waardoor we in een kille NW stroming komen.

 elfgraden

Een gemiddelde van 11°C in de laatste decade van mei is denkbaar. Net genoeg voor een top 10 koude notering zo zagen we gisteren.

ens_0905

 

Het Amerikaanse model zit met de hoofd- en controlerun nog lager en met het gemiddelde op 14°C. 

debilt3edmei

Eens kijken wat de warmste laatste decades van mei zijn geweest. Twee jaar geleden nog heerlijk. De maxima die je hierbij moet denken zijn +25°C gemiddeld over 10 dagen! Dat is echt uit beeld voor 2014.

mammatus_ab

En jongens jongens: allemaal Ab volgen op Facebook want hij grossiert met zonsondergangen maar als hij gaat wolkenspotten is het niet meer te filmen. Hierboven de mammatus waarvan minstens 10 theoriën bestaan van hoe ze zouden kunnen ontstaan.

virgaclouds_ab

En gisteren spotte hij deze virga clouds! In de reacties van gisteren zie ik dat jullie allemaal wild geïnteresseerd zijn in het zeeijs! Ik ga volgende week echt komen met mijn AMO verhaal dat ook zal laten zien dat als de AMO flipt de Elfstedentochten zich weer aaneen zullen rijgen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.