De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Lake effect sneeuw Griekenland en Turkije plus dump Alpen in zicht

check ook eens

78 Reacties

 1. Harm schreef:

  Ook eindelijk weer wat sneeuwkansen voor de Dolomieten zo te zien? Nog ver weg dus onzeker maar er gloort weer wat op de kaarten.. 🙂

  • Chantal schreef:

   Ik duim mee. Niet echt naar de Dolomieten eind februari, maar wel zuidkant Alpen, Meransen. Hoop op mooie sneeuw en een beetje kouder dan vorig jaar. Toen was het 20 graden in het dal

   • Harm schreef:

    Wij hadden medio maart 2019 ook vrij hoge temperaturen (“t-shirt op terras weer” zeg maar) maar desalniettemin bleven de pistes in uitmuntende staat. Heb ik mij echt over verbaasd. Dit jaar gaan we 7 maart die kant op dus heb nog even..

    • Cescia schreef:

     Ik heb hier nog wat leuke plaatjes van in Italia van de afgelopen week verzameld: https://skitalia.wordpress.com/2020/01/09/de-mooiste-beelden-van-de-afgelopen-week/

     • Chantal schreef:

      Mooie site! Ook helemaal verslingerd aan wintersport in Italië. De sfeer, het eten, en niet te vergeten de rust, zelfs in de voorjaarsvakantie. Alweer een aantal jaar geleden Selva en omgeving, en nu voor het tweede jaar Gitschberg-Jochtal. Klein gebieden, en daarom (gelukkig) voor heel veel mensen niet interessant. Maar voor ons als gezin met kleine kinderen en een wat minder mobiele opa en oma helemaal top 🙂 Nu nog een mooie südstau vlak voor de krokus 😉

     • nils schreef:

      Als je dit jaar in de krokusvakantie gaat op 22 februari is het niet zo rustig Chantal. Oud en nieuw en Carnaval zijn de wintersportmomenten voor de Italianen… en Duitsers

 2. Stefan Kaptein schreef:

  Vanmiddag weer vol gas richting Oostenrijk voor een short ski van drie dagen. Even met de mannen op stap en zondag middag weer terug. Het is deze winter toch wel erg karig met sneeuw, zeker aan de noordkant van de Alpen. Zonder kunstsneeuw was het zeker drama geweest beneden de 1800 meter. Hopen dat de winter nog een tandje bij gaat zeteen, maar voor de LL heb ik de handdoek al gegooid, maar dat zal geen verrassing zijn.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   die LL handdoek had je voor 19-20 volgens mij 1-1-19 al gegooid Stefan 😉
   Geniet van je short ski trip! Zal vast lukken

 3. Erwin schreef:

  Wat een geweldige Oper run voor de Lage landen was de 00 uur run zeg, Enkele conclusies:

  Lage Landen: Op 18-19 januari trekt een neerslaggebied van West naar Oost. Kern lijkt over Zuid Nederland weg te trekken. Betekent uiteraard dat wind (die tegen de klok daar om heen draait) tijdelijk uit NO gaat waaien en zeker in het Oosten (natte) sneeuw kan geven. In Duitsland kan dat tot flinke sneeuwsituaties leiden als de Oper uitkomt. Ook voor de Ardennnen en Winterberg zou dat sneeuw kunnen kunnen betekenen gezien de iets hogere ligging. Weinig kans voorlopig nog gezien beperkte ondersteuning in ensemble 🙁 Oper zit zoals Jorne aangaf laag in ensemble maar dat geldt vooral voor periode 18-23 januari. Daarna vrij strak binnen ensemble. Lid 15 laat de winter echt volledig losbarsten in de LL. Hoewel de kansjes nog steeds klein zijn zien we in dit ensemble toch wel terug dat de temperaturen op termijn terug moeten en dat de leden daar vrij eensgezind in zijn. We zien ook geen enorme bandbreedte of bificurcatiewat mij een goed gevoel geeft wat betreft eensgezindheid. Dus geleidelijk dalende temperaturen met in de nacht mogelijk nachtvorst en overdag 3-5 graden begin derde decade.

  Skigebieden:

  De Oper geeft voor zowel de Ardennen als Winterberg een sneeuwsignaal voor periode 18-19 januari. Dit wordt echter niet breed ondersteund in het ensemble. Kansen dus vooralsnog erg klein. Wel worden de sneeuwkansen voor Winterberg vanaf 22-1 steeds groter en ook breder ondersteund door de diverse leden. Vanaf 21-1 gaan de 2m dauwpunten onderuit en kan er sneeuw gespoten gaan worden volgens het ensemble in Winterberg, Die grafiek post ik nog hierna.

  Voor de Alpen is het volgens de gfs tot 17-1 vrijwel droog. Daarna komt de oper vooral op 19-1 en 20-1 met forse sneeuwval maar hiervoor zien we ook geen brede ondersteuning in ensemble. Op 17-1 zien we wel een opfrisser in de planning van het gfs ensemble staan voor de Noordkant van de Alpen. Geen enorme hoeveelheden vooralsnog maar wel een mooie opfrislaag,

  Zoals ik gisteren al zei: ergste kaarten lijken voorbij en we kunnen weer speuren naar winterkansen.

 4. Jannes schreef:

  Vandaag maar weer eens een perfecte piste betreden. Kan niet verder benadrukken hoe perfect de omstandigheden nu zijn (in Frankrijk that is). Iedereen die daarheen gaat komende tijd, jackpot! Ondanks de overdaad aan zon is de sneeuw bijna tot in dal griffig, zeg tot 1800 perfect daaronder wat korreltjes op de zon vlakken maar niets spannends. Vraag mij niet hoe het kan, maar had dit nooit verwacht 🙂 Voor hier mag dit weer zo nog maanden duren denk ik!

 5. Erwin schreef:

  Voor degene die naar Winterberg gaan: Oper komt op 18-19 met mooie sneeuwval maar die wordt niet breed ondersteund in het ENS. Wel vanaf de 22e zien we steeds meer sneeuwsignalen (weliswaar geen grote hoeveelheden maar toch)

  https://www.mupload.nl/img/j56hc3xh.jpg.

  Daarnaast zien we vanaf de 22e ook de 2M dauwpunten laag genoeg om sneeuw te gaan spuiten.

  https://www.mupload.nl/img/dvk1qk.jpg

  Als dit ensemble dus uitkomt zou dat goed nieuws voor Winterberg zijn waar de laatste jaren enorm is geinvesteerd… Dus een kleine kans op forse sneeuw op 18/19 januari zoals de oper aangeeft. Lukt dat niet dan kunnen de sneeuwkanonnen aan vanaf de 22e aan in combinatie met natuursneeuw die vanaf de 22e door vrij veel leden toch ondersteund wordt.
  Mooie berichten deze ochtend!

  • Joalie schreef:

   Dank voor de speciale aandacht voor Winterberg Erwin. Ik ben zelf een van de vele frequente Winterbergbezoekers, heb daar een vaste caravan met blokhut 20m van de Rauher Bush piste en kan (afgezien van werk) gaan wanneer ik wil. Indien ik over 2 weken weer die kant op kan omdat de omstandigheden verbeteren word ik daar heel blij van.

 6. Pascal (Harelbeke) schreef:

  Wij gaan met de krokusvakantie naar Obertauern. Op de sit staat dat daar in het dal 140 cm ligt en op de berg 180 cm. Wanner ik op de site gepubliceerde sneeuwval sedert bij elkaar optel dan zou er 129 cm gevallen zijn. Waar komt de rest van en was er geen smelt? Mag men er dan vanuit gaan dat deze waardes correct zijn, of zijn deze “toeristisch” aangedikt? De webcams laten in elk geval leuke beelden zien.

  • vanDam schreef:

   Toeristisch aangedikt inderdaad.
   Er wordt natuurlijk ook kunstsneeuw gespoten dus dat moet je ook nog optellen bij de gevallen natuursneeuw. Maar sneeuw klinkt in, verdamp, smelt, etc. dus er gaat altijd weer een hoop verloren.

   Neemt niet weg dat Obertauern een sneeuwzeker gebied is en lekker hoog ligt, je hoeft je eigen dus totaal geen zorgen te maken of er voldoende sneeuw ligt tijdens de krokusvakantie.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Hoi Pascal ,of die waardes waar zijn zou ik me niet druk om maken!Als je ergens in Oostenrijk geen sneeuwstress hoeft te hebben is het in Obertauern!! Absoluut het schneeloch van oostenrijk met altijd bergen sneeuw aldaar.Veel plezier alvast met de voorpret

  • Dennis schreef:

   Je hoeft je geen zorgen te maken over Obertauern. Je hoeft alleen al een willekeurige andere webcam te pakken van een willekeurig ander gebied in deze tijd wat onder de 2000 meter ligt en je weet dat je de perfecte keuze gemaakt hebt om naar Obertauern te gaan. Echt the place to be deze winter… In ieder geval tot einde januari zo te zien. Dikke vette prima!!

  • Luc schreef:

   Ik was de nieuwjaarsweek in Obertauern… was gewoon top top top… toen wij wegreden op 5 januari was het volop aan het sneeuwen… maar daarvoor alleen maar zon en nog eens zon
   Don’t worry about Obertauern !!

  • Mark (Breda) schreef:

   Maak je geen zorgen Pascal. In Obertauern valt vaak de meeste sneeuw van heel Oostenrijk.

   En als het daar al problematisch zou zijn….dan nog heb je het beter dan de rest van Oostenrijk. Die zitten dan met nog veel en veel slechtere condities.

   Maak je dus niet druk!

 7. Ronski schreef:

  In NL nog geen enkele vlok (natte) sneeuw gezien maar dan praat ik over Brabant!

 8. Hjs schreef:

  Klimaat Australie, 2019 zowel warmste als droogste jaar in de metingen. Records waren 2013 en 1902.
  Afgelopen 7 jaar alle in top 10 warmste jaren.
  Neerslag was 277 mm gemiddeld, das minder dan de helft van nederland, dit in combinatie met de hitte creëert natuurlijk perfecte condities voor branden. Moeilijk verhaal, enorm land natuurlijk ook met nog slechts 25 miljoen inwoners.

  https://www.news.com.au/technology/environment/2019-was-australias-warmest-year-on-record-bureau-of-meteorology-confirms/news-story/fda39d97fe882ee1386575309736b2fa

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Vreselijk he hjs die branden echt een drama voor mens en dier

   • Hjs schreef:

    Natuurrampen zijn idd altijd vreselijk, maar aan de andere kant ook een onderdeel van het leven op aarde.
    In deze tijd, met heel veel nieuws, weten we wel veel meer. Stel deze ramp zou 50 jaar geleden gebeuren, hoeveel zouden we dan meekrijgen?

    En dan nu, wat “weten” we, veel nieuws is niet objectief maar gebracht vanuit een perspectief. Maakt het lastiger om het werkelijke beeld te zien.

    • Mark (Breda) schreef:

     Die foto van die verbrande kangaroe en koala zijn verschrikkelijk maar horen bij de natuur….bosbranden ook. Alleen doordat wij mens de natuur hebben opgeknipt, met hekken omheind en er zijn gaan wonen omdat het zo lekker in de natuur is, hebben we zelf het probleem groot gemaakt.

     Tel daarbij op dat men modern bosbeheer doet en dus alles laat liggen en hoppa, bij de juiste condities een inferno.

     Regelmatige kleine branden horen bij de natuur maar ja….dat past niet in een regio waar mensen wonen.

     Sterker nog…sommoge bomen en struiken planten alleen voort na een bosbrand. Was paar jaar terug in Yosemite. Jaar na een enorme brand daar. En de rangers waren er blij mee. Paar grote bomen hadden het overleefd en eronder enorme hoeveelheden jonge boompjes die door de hotte van het vuur uit de dennenappels waren gekomen wat anders niet lukte.

     Dus ja…het is maar vanuit welke kant je het bekijkt. 10.000 jaar geleden bleef een brand branden tot de brandstof op was, het ging regenen of totdat een natuurlijke grens zoals water was bereikt.

     Natuur laat zich uiteindelijk niet beheersen en neemt wat van haar is.

    • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

     Deze brand niet hjs, en dat snap jij ook wel heel Australië staat in de fik.zoveerl mensenen dieren zijn dood VRESELIJK

     • nils schreef:

      Ron! Ik moet je even corrigeren! Het is vreselijk inderdaad. Het is pech of juist logisch dat het in bewoond gebied is.
      Maar het gebied waar de branden doorheen gegaan zijn, is bijna ten grootte van Nederland. Heel groot voor ons maar het is 1/185 deel van Australië! Dat kun je toch niet heel Australië noemen? Duimen voor een weekje regen daar!

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      Beste Nils als jij Australië kent en je weet dat het voor 70% uit woestijn bestaat dan is dit echt een Gigantische ramp ook op satelliet foto s is te zien dat het echt een compleet drama is voor mens en dier

     • nils schreef:

      Ron: klopt als een bus! Dat zei ik ook, dat is het vreselijke! Ik ben er komende zomer weer.

  • Roland Bodegraven schreef:

   Klopt dat het wel uitzonderlijk droog was in Australie afgelopen jaar, maar als je kijkt naar de complete meetreeks van ruim 100 jaar dan is de 1e helft vele malen droger dan de 2e helft. Die kan je zelfs nat noemen. Zou bosbeheer dan toch een grote vinger in de pap hebben? Las ook ergens dat de aboriginals niet meer preventief bos mogen branden. Klopt dat?

 9. Linda schreef:

  Jannes waar zit je in frankrijk? Ik ben aan het twijfelen tussen la rosiere,les sybell,of nauders oostenrijk

 10. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs 6h is echt spannend ,er lijkt zich een scandihoog te gaan vormen op 240h(meteofictie)

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Toch blijft het fragiel allemaal ook in deze run voor de ll!De zuidkant dump voor de Alpen komt nu ook weer terug

   • Erwin schreef:

    Klopt Ron, In deze hoofdrun veel minder aan de Noordkant dan de Oper 00 aangaf. Wel een echte Zuidkant dump. Vooral het grensgebied van Oostenrijk. Slovenie en Noord-Italie gaat zeer veel sneeuw krijgen volgens deze oper. Persoonlijk vind ik deze situatie beter dan de vorige run. Er kan met een aflandige (Oosten) wind op termijn toch echt wat transportkou naar ons land komen. Later wat meer Zuid-Oosten wind door het doorschuiven van het Hoog naar NO-Europa.Dat er een ander patroon lijkt aan te komen op termijn is toch steeds duidelijker aan het worden… Dauwpunten in deze run ook erg laag voor de LL.

 11. Jorne schreef:

  Mooie kaarten dus het is weer tijd voor een avondupdate vanavond! Wie bestelt er even wat mooie kaarten voor mij?

 12. Roland Bodegraven schreef:

  Is reageerder Theo uit Washington er nog? Zo ja, heb je enig idee wat de weerstations zeggen over het weer voor New York over een week? Of nog niet duidelijk?
  Nu lijkt het een graad of -5 te worden met wat sneeuw de dag voordat ik aankom en wat sneeuw op de 19e. Perfecte plaatje dus.

  • Theo schreef:

   Hoi Roland, ik ben er nog net, vlieg morgen naar Munchen voor een weekje Saalbach. Ik wissel een beetje af sinds ik hier woon voor mijn werk. A.s. zaterdag wordt het hier bijna 20 graden in Washington maar dat mis ik dan net. Volgens de NBC weerman gisteren wordt het vanaf begin volgende week kouder wat wel een paar weken aan kan houden. Verder is het weer hier net zo lastig te voorspellen op termijn dan elders. Ofwel, check over de dag of 5 de verwachting nog eens :-).

 13. Mb schreef:

  Italië goed eten pasta ja waar je naar 1 uur weer honger hebt nee Oostenrijk das pas goed eten

  • Robin schreef:

   Ehhhmmmm…..welk draadje gaat dit over? Zonder te oordelen over de inhoud overigens, maar ik vat niet waar de opmerking vandaan komt; kun je dat uitleggen?

   • Chantal schreef:

    Ik denk dat Mb reageert op mijn liefdesverklaring aan Italië, ergens bovenin bij de reacties 😉

    • nils schreef:

     by the way Chantal… De kerstweek in Val Gardena was gewoon perfect! De sneeuwcondities, de uitzichten!!
     En inderdaad… koffie en heerlijk eten voor een schappelijke prijs.

     • Chantal schreef:

      Ha Nils, jij begrijpt het. Heb wel de hoop dat het relatief rustig is met de krokus. In Nederland zijn midden en zuid tegelijk vrij, Duitsers, Oostenrijkers en Italianen vrij. Chaos op de weg gok ik. Gelukkig heeft de basisschool bij ons de vrijdag voor de vakantie studievrij 😉

     • nils schreef:

      Waar ga je precies naartoe Chantal?
      Die carnavalsweek is wel druk maar mijn collega gaat ieder jaar in de krokusweek naar val gardena en vindt het nooit overdreven druk. Als je daar uit de Sella ronda stapt en de gebiedjes daarbuiten bezoekt scheelt dat echt al de helft in drukte!
      Inderdaad die vrijdag rijden is super natuurlijk. Wij reden de vrijdag voor de kerstvakantie ook in één keer 1085km in 11 uur.

  • nils schreef:

   En de liters bier in Oostenrijk vind je zeker ook een voordeel?

   • Chantal schreef:

    Nils, we gaan naar Gitschberg-Jochtal, naar Meransen. Echt een heel klein gebiedje, 55 km piste slechts. Maar prima voor ons, de kinderen zijn pas 5 en 6 en gaan alleen de ochtend op les.

    • nils schreef:

     Oh ja! leuk. Gezien op rtl snowmagazine. Wij zaten met kerst er ook aan te denken met onze 7 jarige zoon maar we wilden weer graag terug naar waar we al waren geweest.Hij had ook in de ochtend les, daarna samen doorskien/ boarden voor een lekkere lunch. De les was 3 uur dus ‘s middags trad de vermoeidheid na 2 uurtjes wel toe 😉
     Ik ben heel benieuwd hoe het gebied bevalt en hoe druk het was! laat tzt maar weten.

     • Chantal schreef:

      Doe ik! En ik duim dat de uitzendingen over Gitschberg niet goed bekeken zijn 😉

    • nils schreef:

     Haha, vol=vol
     De meeste Nederlanders steken de Brennerpas niet over 😉

 14. Ab schreef:

  @Jorne, succes met je avondupdate (y) En GFS model neigt voor de periode na 20 januari omtrent de MJO (Madden Julian Oscillation) fase steeds meer naar fase 7. En dat wil zeggen voor die periode erna grotere kansen op eventuele hogedruk ten noorden van de LL. Benieuwd wat ervan terecht komt komende runs. Hier de kaart https://www.weerwoord.be/uploads/5e171f4e0d441.png

 15. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578585950.jpeg[/img]
  Het kan niet op, wederom avondrood. Gelukkig sneeuw genoeg….

 16. Raymond schreef:

  Mooi sneeuw dekje in meteofictie land op 360 uur [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578588271.jpeg[/img]

 17. Tjeerd schreef:

  Wij willen in februari nog een paar dagen gaan skiën in het gebied Schlick 2000 bij Fulpmes. Heeft iemand daar ervaringen mee?

 18. Erwin schreef:

  Van de OPER gfs 12 uur moeten wij (en Jorne het in zijn avondbericht) niet hebben. Moest daarbij denken aan de opmerking die Hajo eens maakte over een stoot met een keu op een biljarttafel. De ballen gaan elke keer de andere op na de beginstoot. Daar lijkt het bij de gfs 12u nu ook op. Heel snel vergeten deze stoot!

 19. Tjeerd schreef:

  OK. Bedankt Ron.

 20. Raymond schreef:

  Fulpmes, leuk gebied om te skiën. Goede liften en infra. Prachtige omgeving met heerlijke restaurants.

 21. Jorne schreef:

  Ik ga nu aan de slag!

 22. Raymond schreef:

  Top , chips en bier staat klaar! Kan ik nog een weer bestelling doorgeven?

 23. Ab schreef:

  Ook EC nu de 12z run komt met een soort van meandering van de straalstroom richting eind 2de decade van januari. Met een ruggetje van hogedruk boven de oceaan dat zich naar het noorden toe uitbreidt in de meteofiction termijn (216h vooruit) Met uiteindelijk een hoogje in opbouw boven Scandinavie op 240h vooruit aldus EC 12z run.
  Succes @Jorne met je avondupdate 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.