A7_Groningen Jan. 16 20.07

De A7, Groningen. Gelukkig is het zaterdagavond, we kunnen rustig aan doen en geen file.


Eerder vandaag volop winterse pret natuurlijk in het Groningse. Er ligt plaatselijk nu zo’n 10 centimeter.


Ook uit die regio waar ze inmiddels de tweede vorstperiode beleven!

KNMI guidance Jan. 16 20.19

Het KNMI zit er met de verwachting voor komende nacht het beste op denk ik na het lezen van de guidance. Kleinschalige fenomenen, worden niet goed opgepakt door de modellen. Dus..

KNMI guidance Jan. 16 20.17

komt er volgens hun inzichten de komende nacht nog 5 tot 10 centimeter bij!

Sneeuw Belgie Jan. 16 20.25

En ook in het zuidoosten van België en in Luxemburg is het diep en diep winters. In twee dagen tijd is het tot een sneeuwdek in met name de Hoge Venen en de Ardennen van plaatselijk 50 centimeter gekomen. De lokale verwachting is dat dit ski- en langlaufcondities oplevert tot zeker volgende week vrijdag. Lees hier de details. Wie gaat er naar toe?

ScreenHunter_663 Jan. 16 21.05

Andere reistip is natuurlijk het Sauerland. Wow wat een indrukwekkende lijst  ineens!

Zwrte woud

Ook in het Zwarte Woud zal het goed toeven zijn. Waarschijnlijk ook wel wat overlast. Meer bizarre foto’s daarvan op wetteronline.de.

GMT_TTTT_latest 2016_01_16_20h10

Het is bijzonder spannend waar en hoeveel het gaat sneeuwen vannacht. Actueel is het vooral in een brede kuststrook nog net wat te warm voor droge sneeuw. De temperaturen schieten wat heen en weer (lopen bij bewolking en neerslag op en dalen snel in opklaringen) maar vertonen uiteraard een sterk dalende trend. Volg het hier, de plaatsen zijn aanklikbaar voor grafiekjes over de afgelopen 12, 24 of 48 uur.  Wat er na 10 uur vanavond valt lijkt vrijwel volledig als droge sneeuw te vallen en zeker tot morgenmiddag te blijven liggen.

tmax_16011718_16011612

Het is vervolgens de vraag of de sneeuw morgen nog wegsmelt. In het noordoosten zeker niet. Mede dóór dat sneeuwdek al een ijsdag natuurlijk. Waar de sneeuw blijft liggen kan het daarna héél koud worden en even blijven.

charts_harmonie_t2m_bnl_45

Het is me niet helemaal duidelijk hoe het HARMONIE model aan deze temperatuur-verdeling voor de vroege maandagmorgen komt, maar ik ben bang voor een overschatting van het sneeuwdek.

tmin_16011806_16011612

Deze lijkt me waarschijnlijker. De avondrun van het ECMWF heeft het sneeuwdek waarschijnlijk goed in de parameters zitten. Dus: strenge tot bijna zeer strenge vorst in Groningen en hoog-België.

tmin_16011912_16011612

Na door een enorm albedo-effect (zonnestraling wordt door een vers sneeuwdek voor 80 tot 95% direct terug de ruimte in gereflecteerd!) maxima rond of onder de -5 in genoemde gebieden doen we dat in de nacht naar dinsdag nog een keer.

tmin_16012012_16011612woensdag

En woensdag? In deze run wat meer wind en bewolking ja misschien wel wat sneeuw maar alsnog tot -8 in Noord-Groningen. Ook de nacht naar donderdag dat nog een keer zo ongeveer waarna in de loop van donderdag de dooi in zou vallen. Maar dan zitten we al weer in het meteo-fictie gebied, eigenlijk is dat vaak al het geval voorbij de 120 uur vooruit.  Het is al vaker gezegd: de lange termijn voorspelling is op het moment enorm lastig. Straks de pluim maar weer eens even bezien. Overigens lijkt me dit een zeer waarschijnlijk scenario. Gezien de grootschalige consistentie die ik de afgelopen runs (bij elkaar genomen) vooral in het ECMWF zie én het feit dat het sneeuwdek er goed in lijkt te zitten denk ik dat dit de meest aannemelijke verwachting is.

eps_ijsgroei_06280

Hoeveel ijs gaat dat opleveren? Dit is pluim van winterplaza.nl, op basis van een ochtend run,  ik moet eerlijk zeggen dat ik niet welke gebruikt wordt. Zelf kom ik na bovenstaande verwachtingen afgerond en kort door de bocht op 3+4+3+2 centimeter. Dus op donderdag zeker 10 centimeter voor het noordoosten lijkt me haalbaar. Als ik even naar de rest van Nederland kijk: 4 tot 5 centimeter hooguit op donderdag. Daar lijkt schaatsen er dus net niet in te zitten. Of er zou onverwachts -voordat de ijsvloer zich vormt- toch nog wat meer sneeuw moeten vallen. Komende nacht wordt daarom belangrijk.

Moniek Wulms van de meteo-groep -ik fantaseer hierbij dat ze gebaart dat ze het ook niet meer weet – houdt het op vooral veel opklaringen en dus vannacht al plaatselijk matige vorst.

ScreenHunter_666 Jan. 16 21.15

Ik hoop dus echter vooral op stevige sneeuwbuien. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik voor een groot deel van het land wat minder positief gestemd ben dan eerder vandaag. De aanvoerrichting is noordnoordwest. Dus moet er ten westnoordwesten van de Hollandse kust het één en ander gebeuren en blijven gebeuren. Ik heb echter de indruk dat de activiteit er al een beetje aan het uitgaan is. Het noorden is -zie ook de beschrijving van het KNMI- veel kansrijker. Maar het is alsnog mogelijk dat de buien blijven ontstaan en later weer gaan clusteren.

rart_16012000_16011612

Nog even kort de Alpen: samenhangend met de waarschijnlijke versteviging maar enige onzekerheid van de winter in de lage landen is die er daar ook. Spannend wordt het dinsdag weer. Vanuit het westnoordwesten nadert een nieuw front dat met een enorm wisselende koers berekend wordt. Het GFS zit wat noordelijker, deed het vanmorgen over België trekken, vanavond over Noord- en midden Frankrijk en dan de noordkant van Oostenrijk. Het ECMWF zit daarmee veel zuidelijker: in dat geval vooral interessant voor de Franse Alpen.

ensemble-verwachtingen-detail10

Goed, toch het ensemble nog even. Dit ziet er vanaf donderdag natuurlijk niet goed uit. Dan of vrijdag lijkt het even gedaan met de vorst. Morgen nog zo’n pluim en ik ben daarvan overtuigd.

Joke hockey

Ik sluit af met een foto van Joke aan het Noordwijkse strand . Gewoon, mooi.  Ik vind hem zo gaaf. Prachtige weer-foto sowieso maar dan dat hockey-veld met haar kleinkinderen; briljant. Overigens stond ik vanmorgen ook op een hockeyveld, wat even wit werd door de hagel. Nu spijt dat ik geen foto heb gemaakt. Hoewel, deze is toch mooier!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

104 reacties

Gesloten voor reacties.