De avondgroet komt uit Vorarlberg, DE hotspot qua sneeuwval deze dagen. Of ze er blij mee zijn is een ander verhaal, afgesloten wegen, zwaar belastte daken maar vooral lawinegevaar. Hajo schreef over een verschrikkelijk ongeluk in Lech. R.I.P.

Natuurlijk krijgen we geen beeld van de Furkajoch, de lens is natuurlijk ingesneeuwd. Dan maar in het Kleinwalsertal kijken waar het vandaag heel dik prijs was maar nu al even regent laat Chris ons weten. Ook op de webcam van Hans ter Braak waren er aan het einde van de middag geen vlokken meer te zien. Morgen wel ‘gewoon’ weer wakker worden met alles wit.

Hier in Skiwelt was het zoals RWSkiwelt en Leo lieten weten echt top vandaag met hele dikke sneeuwval. Nu ik dit bericht start rond 7 uur is het onvermijdelijke dan toch echt gebeurt. Hier op de Penningberg is de sneeuw over gegaan in regen. Check hier op de webcams of onze straat nog bruin regent of dat de dunne laag op de weg het kan doorstaan. Alles behalve een ramp hier hoor, want ik heb vandaag weer zo ongelofelijk veel sneeuw van het dak geschept, wil je wat sfeerbeelden zien? Kijk dan hier m’n live video van vanmiddag. Rudi  vertelde me dat zelfs als er niks meer valt dat de sneeuwresten er nog steeds in april liggen, en dat op slechts 800m hoogte!

Een stap naar het westen in Riederalp laat Joke ons dikke sneeuwval de gehele dag zien. Op die hoogte natuurlijk geen regen. Schepse daar!

Nog wat verder naar het westen is de freeride-hoofdstad van de Alpen ook weer mooi toegedekt. In het wintersport ademende Chamonix mogen ze de kerstboom wel eens een keer weghalen toch. Of is dat gezelligheid?

Spannend zou het worden voor de zuidkant, kan de depressie over de hoofdkam gelift worden? Hajo heeft het duidelijk uiteen gezet in zijn ochtendbericht. De radar laat wel wat flarden tot aan de zuidkant komen maar daar zullen ze snel verdampen.

Lang moesten ze er op wachten want ’s middags was het nog steeds kak in Val Gardena

Maar gelukkig was het in de schemering dan toch raak! Ben benieuwd of we morgen echt een laag hebben of dat het blijft bij een poedersuikertje. Het zou mij zeer positief verrassen dat de noordweststuwing zover doordringt.

Naast de lekkere plaatjes hierboven hou ik het even kort voor de Alpen. De rust gaat weder keren, dat is duidelijk en zeer wenselijk. Temperatuur schommelt wat op en neer maar geen overdreven koude of warme oplossingen. Stap dus nu in de auto als je het sneeuwspektakel wil meemaken en de zon wilt gaan zien.

Plan dan alleen niet je route over de Fernpaß want die is zo dicht als maar zijn kan. Ze hebben daar uit voorzorg de boel een aantal dagen geleden al dicht gegooid. Zeer verstandige beslissing denk ik. Voorkomen is altijd beter, hetzelfde geldt voor het off-piste verhaal.

Het enige noemenswaardige voor de Alpen is een mogelijke zuidkantdump over 10 dagen. In het ensemble van het GFS en ook de hoofdrun veert het neerslagsignaal op. Diepe meteofiction vooral vanwege de zwalkende hoofdrun, maar wel goed om in de gaten te houden omdat deze regio het het hardst nodig heeft. Maar waar we vooral op focussen is de Lage Landen. Hajo heeft vanmorgen, notabene vanuit Nederland, zijn gedachtes over de Lage Landen duidelijk uiteen gezet en daarmee ook nog een uitspraak over sneeuwval! Nu kon ik natuurlijk niet ontbreken.

We knallen er meteen lekker in met het Canadese weermodel. Ja die weten wel hoe je met kou moet omgaan. Het laagje duikt netjes onderdoor en trekt de straalstroom mee, en zoals alle winterliefhebbers weten is een zuidelijke straalstroom goed voor het winterhart. Kijk ook even naar de termijn, we komen al binnen de 5-dagen grens, geeft nog alles behalve zekerheid hoor, maartoch.

Hoe goed voor ons winterhart? Nou zo goed! Gelijk op de nacht naar zondag al -7 in een groot deel van het land, en dat zonder sneeuwdek!

Het model eindigt met een afgeslagen dooi-aanval en goed gepositioneerde hoge druk boven het gehele hoge noorden. Hoopvol hoor! Het ensemble van het GEM doet ook op grote schaal meer afkoeling vanaf de 23e (moment dat de hoofdrun eindigt).

De GFS hoofdrun is het er niet helemaal mee eens met de ontwikkeling op de 5 dagen termijn maar laat wel iets soortgelijks zien. Hier zit een depressietje voor het hoog die dankzij de druk van het hoog wel net aan zuidelijk genoeg gedrukt wordt om het winters in de Lage Landen te maken.

Sterker nog, het zou dankzij die afzwakkende depressie even kunnen sneeuwen volgend weekend. Wat mij betreft de opbouw die we nodig hebben in zo’n situatie: eerst een sneeuwdekje en dan de vorst eroverheen. Nu is de sneeuw die we op de bovenstaande kaart zien nog niet genoeg voor een houdbaar sneeuwdek maar het is een begin. Vooral blij om te zien dat de hoofdrun weer wat leuk winters doet na toch wat flops.

De oostelijke stroming wordt dan wel snel weer weg geduwd en een nieuwe depressie uit het noordwesten verplaatst zich naar de Middellandse Zee. Wat er dan gebeurt is vrij bijzonder, ineens is daar een hoog uit het oosten wat zich uitbreidt in tegenovergestelde richting. Laten we eens uitzoomen…

Het hoog bestaat uit, let u op, de volgende componenten:

  • Het oude noordelijke hoogje uit de eerste GFS kaart van vanavond
  • Warmtetoevoer uit Iran en Turkmenistan
  • Warmtetoevoer van het Azorenhoog bovenlangs de Middellandse Zee depressie

Volg je het nog? Ik ook niet. Kans dat dit uitkomt wat mij betreft; 0,1%

Daarom liever even naar het ensemble voor De Bilt kijken in plaats van de hoofdrun. Deze is redelijk in lijn met de voorgaande runs. Gemiddelde ligt prima voor koudkwakkelen en sneeuwkansen tussen 19 en 24 januari. Zit er een keer een heldere nacht tussen heb je direct matige vorst. Op de 24e neemt de onzekerheid zichtbaar toe, ook het moment dat er volgens het GEM ensemble iets ging veranderen. Die werd kouder waar het GFS wat warmer wordt.  Controlerun wel superlekker, 1 kaartje daarvan dan 😉

Een beauty! Wil je weten hoe deze situatie tot stand komt, kijk dan zelf hier even naar de kaartenreeks en probeer in te schatten of de situatie kansrijk is.

Tot slot en misschien ook wel de mooiste hoofdrun, het Europese model. Op de 5 dagen termijn prima eens met een zuidelijk gaand laagje, wind naar aflandig voor de Benelux. Mooie kansen op een zuidkantdumpje dan ook, kijken we morgen weer naar!

De licht oostelijke stroming houdt net als in de andere modellen mooi een paar dagen stand. Maar dan voordat de dooi-aanval uit het noordwesten komt sluipt er nog een dunne strook van hoge druk naar het noorden. De dooi-aanval wordt sowieso goed afgeslagen in deze run. De lage druk uit het noordwesten pompt vervolgens via West-Europa weer nieuwe kou het continent op en het hoog tussen Lapland en Groenland wint invloed. De Benelux constant met aflandige winden.

Een schitterende serie van koude nachten met ertussen wat ijsdagen is het resultaat. Heerlijk winters en genoeg om schaatsbaantjes te laten openen!

In de windrichtingpluim kunnen we mooi het verloop zien. Tot de 21e geleidelijk verkregen aflandige wind beginnend bij zuid en uiteindelijk noordoost. Daarna de 21e tot 23e mogelijke dooi-aanval met zuidelijke winden. Daarna duikt er een enorm cluster weer terug naar noordoost wat betekent dat de dooi-aanval succesvol is afgeslagen. Na de 25e een enorme brok onzekerheid.

En dan als allerlaatste de afbeelding waar bijna iedereen op wacht. Is de pluim verbeterd of niet? Afgezien van de rommelige controlerun is de pluim nagenoeg hetzelfde gebleven. Is dat slecht nieuws? Wat mij betreft is dat misschien wel het beste nieuws wat we konden krijgen. Het Europese model is qua hoofdrun en ensemble superconsistent. De hoofdrun van vanavond is zelfs bijna een kopie van de run van vanochtend. Daarbij komt ook nog dat het GEM vrijwel exact hetzelfde op het spoor is. Ik hecht daarom veel waarde aan deze toch best wel koude oplossingen, slijp die ijzers maar 😉 Morgen weer de blik op de Alpen!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

48 reacties

Gesloten voor reacties.