De titel van dit bericht kan je op verschillende manieren interpreteren. We zijn nu effectief aan de laatste week van het zomerseizoen begonnen, dus daar heb ik al zeker niet over gelogen. Maar wordt dit ook de laatste week met zomerweer voor de zon weer op vakantie vertrekt? Arjan gaf gisteren maar 30% kans op het uitbreken van koelere lucht en wisselvalliger weer rond 1 september en 70% kans op het verder zetten van het nazomerweer. Ik ben pessimistischer en draai die kansverdeling, voor dit weekend toch alvast, volledig om. Na het weekend lijkt de zomer rustig verder te kabbelen om later, pas ergens in september, of wie weet zelfs pas in oktober, naadloos over te gaan in de herfst.

IMG_2717

Maar eerst dus nog even genieten van deze week. Mijn twee kleine dochters zijn sinds eergisteren samen met mijn ouders voor een week op vakantie aan zee. De gelukzakken! Het zeewater is nu op zijn warmst, en met het zonnetje erbij kunnen ze nog elke dag naar het strand voor op 2 september ook in België het nieuwe schooljaar begint. Zeker nu er zo weinig wind staat en de temperaturen nog boven de 20°C uitkomen.[dc_slider slider=”22190″ captions=”true”]Verder staat deze week op weerkundig gebied staat in het teken van een omschakeling van een oostelijke hoogtestroming nu, naar een westelijke richting het weekend. Anders gezegd, de komende dagen overheersen de zonnige momenten, al kunnen er regionaal tijdelijk meer wolken hangen. Vandaag is dat bijvoorbeeld in het zuidelijk deel van de Lage Landen het geval. Morgen is het noordoostelijk deel aan de beurt. Maar vanaf donderdag komen er steeds meer wolkenvelden opzetten. Vanuit het westen deze keer, vooralsnog zonder noemenswaardige regen.[dc_slider slider=”22169″ captions=”true”]Pas op zaterdag komt ook de regen er aan. Kijk maar eens op bovenstaande animatie hoe eensgezind de modellen het zijn voor de luchtdrukverdeling dit weekend. Er zijn natuurlijk detailverschillen over hoeveel en waar de meeste regen gaat vallen. De komende dagen komt daar meer duidelijkheid in, maar de kans is groot dat het met die hoeveelheden wel zal meevallen. De temperaturen gaan, zeker op zondag, een hele stap terugzetten.[dc_slider slider=”22179″ captions=”true”]De komende dagen brengt een kleine depressie via de oostkust van de VS een portie subtropische lucht naar IJsland, en dat lokt een Groenlandse depressie uit zijn tent. De warmere lucht reageert met de diepvrieskoude waardoor de depressie boven het noorden van de Atlantische Oceaan steeds sterker wordt en richting Scandinavië beweegt.

temperatuurverloop augustus 2013 De Bilt

Zijn we dan vertrokken voor een lange periode met depressieweer? Neen, want zoals al de hele maand augustus het geval is, blijft het Azorenhoog na komend weekend dichtbij. Wij zitten wel aan de verkeerde kant, dus met een westelijke stroming schommelen de temperaturen dan rond normaal, maar blijft het vrij droog, met de grootste neerslagkans in het noorden van Nederland. En wie weet breidt het Azorenhoog zich nog eens tijdelijk over onze hoofden uit. Rustig verder kabbelen heb ik het twee weken geleden genoemd. En dat lijkt momenteel exact wat ook september voor ons in petto heeft.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

30 reacties

Gesloten voor reacties.