20150207_151716

Net zoals gisteren zit ik nu aan de receptie van de jeugdherberg van Bouillon dit bericht te typen. Het zijn korte nachten als je een groep van 63 vijftienjarigen mee moet begeleiden, dat kan ik je verzekeren. Voor diegenen die Bouillon absoluut niet weten liggen, het ligt pal in de zuidpunt van België, provincie Luxemburg. Kun je daar skiën dan? Niet waar ik nu ben, maar wel wat meer naar het noorden. Drie weken geleden nog ben ik in het kleine Lierneux een dagje gaan skiën. Veel minder bekend dan bijvoorbeeld Ovifat en Baraque Michel. Maar met 2 sleepliften van 500 meter kan je je er prima een dag bezig houden, zelfs op een zaterdag. Want terwijl het het in Ovifat over de koppen lopen was, was het hier zeer rustig met zo goed als geen wachttijden aan de liften. Net om die reden zou ik nu eigenlijk niet te veel reclame mogen maken. Haha. Maar toch, Le Monty in Lierneux heeft me toen echt aangenaam verrast. Een verborgen parel in de Ardennen.

20150207_160635

En kijk eens naar het uitzicht. En dat op slechts een uur rijden van bij me thuis. Heerlijk. Minder heerlijk is het als ik nu buiten kijk. Regen en veel wolken. Iets wat de komende dagen ook in de Alpen staat te gebeuren, al stel ik het nu allemaal wat te pessimistisch voor. In ieder geval, Femke is het die nu boven onze hoofden hing of zoals hier nog steeds hangt …

Gerlos

… en dus ook de Alpen bereikt. Reageerder qlubtempo deelde vanochtend deze foto vanuit Gerlos, Zillertal Arena, met ons in de reacties. Is dit ochtendrood, regen in de sloot? Het verhaal nog even proberen weer te geven.

Femke

Het front dat ons gisteren bereikte, hangt nu ook boven de Alpen.

Les Menuires

Op veel plaatsen heeft het al wat lichte sneeuw achtergelaten zoals hier in Les Menuires, maar de sneeuwgrens is aan een klim bezig. En de neerslag die volgende nacht naar de Alpen komt (rood omcirkeld op de vorige kaart), dat wordt het echte pijnpunt van Femke. De sneeuwgrens wordt dan even heel hoog. Zo’n 1800 meter in het westen, 1500 meter langs de Oostenrijkse Noordkant. Daarna zakt die sneeuwgrens alweer een paar honderd meter. En zoals Leo en ik gisteren al zeiden, 10 tot 20 mm gaat er zeker vallen. Het meeste in de Franse Alpen waar de meeste skidorpen gelukkig hoog genoeg liggen. Daar is het zelfs goed mogelijk dat Femke in totaal een halve meter poeder achterlaat. En uiteraard doet het Amerikaanse weermodel zelfs daar nog een flinke schep bij. We gaan het zien wat het wordt. Maandagavond zakt de sneeuwgrens dan weer verder en kan er ook in de lager gelegen dalen weer wat sneeuw vallen, gevolgd door een drogere maar nog steeds grotendeels bewolkte dinsdag.

föhndiagram

Dinsdagnacht is de volgende sneeuwfase al daar: Puella, een samentrekking van de 3 voornamen van de dochters van reageerder Evelyne. We komen dan tot vrijdag in een noordelijke stuwingsfase terecht. Reken dus op veel wolken en regelmatig ook sneeuwbuien. Goed mogelijk dat er op veel plaatsen langs de Noordkant over die drie dagen gespreid dan 30 – 40 cm valt.

ECM1-192

En maar goed ook, want als de laatste weerkaarten kloppen, en mij lijkt het een zeer plausibele oplossing, zou het vanaf volgend weekend voor minstens even over zijn met verse sneeuw. De luchtdruk boven Centraal -Europa neemt dan toe, brengt de lente naar de Lage Landen en naar de lagere dalen van de Alpen. Geen slechte vooruitzichten dus op deze eerste maart. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

17 reacties

Gesloten voor reacties.